Novosti Hrvatska

vrijeme apsurda

Tihomir Dujmović: Raspad Europe

vrijeme apsurda
Članak 23. Zakona o nadzoru državne granice kaže da je "osoba koja namjerava prijeći ili je već prešla graničnu crtu dužna dati na uvid isprave propisane za prelazak državne granice, podvrgnuti se graničnoj kontroli, te ne smije napustiti područje graničnog prijelaza dok nije obavljena granična kontrola".

Član 7. istog zakona kaže da je "granična policija ovlaštena postaviti i koristiti tehnička sredstva i koristiti službene pse za obavljanje poslova nadzora državne granice te postavljanje zapreka kojima bi se onemogućilo nezakonito prelaženje državne granice". Za koga i za koju prigodu smo pisali ove članke zakona ako ih ne primjenjujemo danas kada migranti ilegalno ulaze u zemlju?

Pometene granice i države

Imamo li državu i državnu granicu ili je globalizacija, koja je pomela države, sada zdrobila i granice? Mi smo prvih dana ne samo dopuštali ulazak migranata kroz zelenu granicu, izravno kršeći vlastite zakonske odredbe, nego smo prve tisuće i tisuće izbjeglica primali i slali dalje bez bilo kakve registracije. Tek na povike iz oporbe dobili smo registraciju i prve šatore izbjegličkog naselja Opatovac.

No, ni tada ni danas ni Milanović ni Ostojić de facto ne žele poštovati hrvatske zakonske propise glede nadzora granice, kao što ne poštuju schengenske odredbe. Ali će se iživljavati na Vukovaru i tvrditi da tamo po svaku cijenu moraju provesti dvojezičnost jer to traži zakon.

Makar zakon predviđa uvođenje dvojezičnosti samo ako ono ne narušava međunacionalne odnose! Tu će znati slati specijalce na vukovarske branitelje! Poslat će specijalce i na Markov trg, da se "obračunaju" s Glogoškim!

Zašto? Pa zato jer to zakon traži! To vam je mentalitetna pravna država bivše Socijalističke Republike Hrvatske! Ne provodim zakon kako je određeno zakonom, nego sam ja taj koji određuje gdje će se zakon primijeniti!

Trenutni ponovni ilegalni ulazak tko zna koliko tisuća migranata, baš kao i prije mjesec dana, može se zapriječiti onako kako to rade Mađarska i Slovenija, i naš zakon to i traži. Ali, kako Milanović ne razumije što je nacionalna država, jer ljevica nikad i nije prihvatila puninu tog pojma, on de facto odbija štititi hrvatske granice. Iako mediji javljaju da se ponovno kroz kukuruze ilegalno ulazi u Hrvatsku!

No, ovo što migranti rade Uniji realno ruši državne okvire i ovakvim ponašanjem države pokazuju da ne postoje! Nitko nije sretan što mora staviti špalir policajaca pred izbezumljenu masu jadnih migranata, ali ako vodite državu, onda nju po vlastitim zakonima morate štititi.

Milanović, Pusić i država

Milanović i Vesna Pusić to ne rade jer ne priznaju definiciju nacionalne države. Sve na tu temu ili im je sumnjivo ili im je patetično! Zastava, grb, himna, granica, policija, vojska, sve im je to u osnovi iritantno i tu se savršeno uklapaju s globalizacijskim trendovima.

Najprije su sugerirali da je to što Orban radi na rubu fašizma, ali sada im je ljevičarska vedeta, slovenski premijer Cerar, poslao vojsku na granicu dobivši za tu odluku većinu u parlamentu. Jesu li sad i Slovenci fašisti? Jesu li to Slovaci koji šalju policiju u ispomoć na mađarsku granicu? Jesu li to i Austrijanci čije se policijske ophodnje sa psima šetaju duž granice? Razumije li hrvatska politička ljevica što znači imati državu?

Ostojić tvrdi da bi Srbija trebala slati manje izbjeglica, a Slovenija primati više izbjeglica i da bi trebalo s Grčkom dogovoriti da kontrolira svoju granicu. Ali, naciju ne zanima što njezin ministar misli da bi drugi trebali napraviti, nego što će njezin ministar policije napraviti da štiti državu i poštuje zakone!

Kao što mađarski i slovenski ministri policije štite svoju državu i ne zanima ih što misli Ostojić! Naime, što ako Europa ne postoji u ozbiljnom političkom smislu jer nije u stanju braniti vlastite granice? Što ako je koncept Merkeličine Europe, Europa bez granica i bez država, Europa u kojoj vlada samo i jedino kapital? Mi, dakle, ni onda nećemo ništa poduzeti? Kome ste onda pisali čl. 23. i čl. 7. Zakona o nadzoru državne granice?

Migrantska kriza je pokazala da Europska unija de facto ne postoji kao ozbiljna državna zajednica. Migrantska kriza je pokazala da se Europa raspala u prvoj većoj krizi, a jednom ćemo u nekim memoarima čitati tko je stajao iza formule za njezinim uništenjem. Naime, ako je Europa odredila schengenski režim kao okvir europskih granica, onda je dužna imati mehanizam koji će štititi "Schengen".

Angela Merkel je prvi njemački političar koji nema ništa protiv kršenja zakona, i to prevažnih schengenskih zakona! Njemački političar koji ovako vehementno krši zakon, to još nismo vidjeli! No, ako Unija kao institucija nije u stanju braniti vanjske granice, onda realno ta integracija ne egzistira.

U Londonu otvaraju šampanjac

U tom smislu je držanje Angele Merkel zapanjujuće. Naime, upravo njezinom tezom da migranti slobodno mogu dolaziti u Njemačku, ona je legalizirala migrantski stampedo po cijeloj Europi, ismijavajući pojam države.

Njemačka na taj način dvostruko ruši Uniju: ništa ne radi na tome da Unija kao "naddržava" osigura vlastite granice, te izravno nastupa protiv interesa niza malih država koje se jednostavno boje za vlastitu budućnost jer ih nema stotinu milijuna. Jer, dok Merkel tvrdi da ograde ruše Europu i smjenjuje šefa policije koji traži zaštitu državne granice, istina je posve drukčija: nepoštovanje "Schengena" i ignoriranje postojanja vanjskih granica Unije pokazuju da ta ista Unija ne štiti ni narode ni države koji je tvore.

Zadnji čavao u lijes Unije kao zajednice država mogao bi biti trgovački sporazum s Amerikom, po kojem bi se posve mogle brisati državne regulativne kontrole čak i za uvoz hrane, a multinacionalne kompanije po tom sporazumu stoje realno iznad država, čime će države kao institucije potpisati bezuvjetnu kapitulaciju pred kapitalom.

To bi, s milijunima migranata, mogao biti kraj Europske unije kakvu poznajemo i signal Londonu da može otvoriti šampanjac.

Tihomir Dujmović

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 7FirstPrevious[1]234567Last