Novosti Hrvatska

komentar danka plevnika

I Rambo je bio branitelj, ali nije smio kršiti zakon

komentar danka plevnika

Kao što na svijetu nema slučaja da se prosvjeduje protiv branitelja, nema ni presedana da takav nelegalan skup podržava predsjednica države

Fenomen branitelja pred Savskom 66 odraz je licemjerstva ukupnog političkog ponašanja u Hrvatskoj. Nakon što je iz Ministarstva obrane briga o braniteljima prešla u Ministarstvo branitelja, kriteriji za dobivanje statusa branitelja poprilično su se razvodnili pa je rastao broj branitelja, a s njim i društvena cijena povlastica, što je za bilo koju vladu bio sve veći teret. I umjesto da se vlade postave odgovorno, one su pristajale na licemjerni odnos prema braniteljima, znajući da je nemoguće zauvijek održati 6 milijardi za njihove potrebe.

Ekonomska kriza dovela je do toga da je za proračun postalo nemoguće servisirati takav stupanj davanja pa se počelo govoriti o ukidanju Ministarstva branitelja i detaširanju njihovih problema u Ministarstvo socijalne skrbi i obitelji, koje bi branitelje dovelo u ravnopravan odnos s ostalim subjektima socijalne skrbi. Otuda je počelo licemjerstvo branitelja koji su načelno za jednakopravnost, ali praktično bi htjeli zadržati ekskluzivan odnos prema sebi.

Milanovićeva vlada je slijedom produbljivanja ekonomske krize 1. siječnja 2014. usvojila Zakon o mirovinskom osiguranju kojim dolazi do razdvajanja mirovine na dio koji je stečen pod posebnim uvjetima, a takav se odnosi na većinu branitelja, i na dio koji se odnosi na radni staž. Taj posebni dio se neće usklađivati s rastom dohotka, već vezivati za tromjesečni rast BDP-a po 2 posto i državni deficit manji od tri posto. Branitelji su logički izračunali da ima to ova vlast ne može ispuniti i da će im se zbog toga smanjivati mirovine, te su zatražili njezinu smjenu.

Rješenja po tom zakonu već stižu, a stopostotnim invalidima Domovinskog rata su te mjere odgođene za šest mjeseci. Đuro Glogoški i oko njega okupljeni ratni invalidi imali su legitimno pravo, kao i svi građani koji žele zadržati i povećati svoja primanja, da podignu glas protiv takvog zakona. Zbog njegova donošenja okrivili su ministra Predraga Matića, koji po njima nije novonastalo stanje raspravio s braniteljima.

Potom su rezolutno ušli u osobne sukobe i s njegovim pomoćnicima Bojanom Glavaševićem i Vesnom Nađ, izvodeći histerične ultimatume. Nakon toga su se osilili i bez dozvole policije organizirali permanentni proces pred Ministarstvom obrane, služili se nedemokratskim sredstvima, stvarajući zbog takvog protuzakonitog i jednostranog ponašanja odium kod građana, ali i samih branitelja, koji su na internetu (Zoran Erceg) ili u Savskoj nastupili u antiprosvjedu.

Nigdje se na svijetu, kako je rekao Karamarko, ne protestira protiv branitelja, ali nigdje u pravnoj državi i demokraciji branitelji ne bi mogli tako inatljivo kršiti zakone. Rambo je također bio (vijetnamski) branitelj, ali mu u filmu lokalni policajac nije dao da krši zakon. U SAD-u su nakon zabrane prosvjeda Occupy Wall Street izbacili prosvjednike iz parka, a djevojčicama stavljali lisičine i uhićivali ih.

Destabilizacija vlasti


Budući da hrvatska Vlada produžuje svoje licemjerstvo, odbija, iz straha od predviđanja što bi moglo nastati ako bi se dosljedno provodio zakon, učiniti to isto prema braniteljskim prosvjednicima. Prošla su 132 dana od početka braniteljskog pokreta koji se pretvorio u sredstvo za destabilizaciju vlasti i države. Kao što na svijetu nema slučaja da se prosvjeduje protiv branitelja, nema ni takvog presedana da takav nelegalan skup podržava izabrana predsjednica države, ignorirajući legalnog ministra branitelja.

A Glogoški nema razloga prekidati prosvjed, koji mu osiguravaju županijske braniteljske udruge, koje također financira država protiv koje se bune, jer mu je donio poziciju da ga se tretira kao vladu u sjeni. U zrelim demokracijama on nikada ne bio dobio toliku medijsku pozornost. Glogoški je zbunio i ostale braniteljske inicijative pa se Tomislav Josić, šef Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, tek nedavno prenuo.

Ta lakoća kojom neke braniteljske osobe i udruge dobivaju nacionalnu pozornost izrugivanjem legalno izabrane vlade i zakona je zabrinjavajuća. Ali, većina građana ostaje dosljedno licemjerna i pravi se da ih se to ne tiče. Mnogi se svojski trude dokazati kako je nešto trulo u državi Hrvatskoj, kako bi ga izliječili “iscjelitelji” koji stoje iza sebebranitelja iz Savske.

DANKO PLEVNIK

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 7FirstPrevious[1]234567Last