Novosti Hrvatska

pobuna u kaštelima

Ultimatum: Imate 10 dana da maknete odašiljač iz lažnog dimnjaka, boriti ćemo se do zadnje kapi krvi

pobuna u kaštelima
I meni su nudili da na svoju kuću postavim Vipov odašiljač. Kakav bi ja to bija čovik da san to napravija i uništava zdravlje svojih susida i njihove dice. Ja ima misec dana nisan normalan čovik, po kući se svađam s obitelji, noću ne spavam. Ja više nisam normalna osoba. Do zadnje kapi krvi, bude li tribalo, ja ću se boriti, ali ovo zlo mora ići na drugu lokaciju – kazao je Vinko Mamut, član inicijativnog odbora za uklanjanje Vipova odašiljača u Kaštel Lukšiću, na sastanku kod gradonačelnika Ivana Udovičića.

Građani ne odustaju od svojih namjera upozoravajući kako su spremni na radikalne prosvjede, pa čak i blokadu ceste kroz Kaštela.

Podsjetimo, prvi masovni prosvjed građana održan je prije mjesec dana, samo nekoliko dana nakon što je na obiteljskoj kući Ilije Samardžića u Lukšiću, zazidan u ciglu, osvanuo odašiljač Vipa. A sve se radilo pod okriljem noći.

– Pregledom dokumentacije kojom raspolažemo došli smo do informacija kako je Samardžić bespravno izgradio dio objekta uz kuću, a u kojemu je upravo postavljen sporni odašiljač. Zatražili smo i mišljenje nadležnog ministarstva, a od vas tražimo da se u nadležnom gradskom odjelu preispita građevinska dozvola obiteljske kuće Ilije Samardžića i utvrde sve sumnjive okolnosti vezane uz sporni odašiljač – kazao je Branimir Matijaca gradonačelniku Udovičiću, poručujući kako je građanima Lukšića zdravlje važnije od bilo kakvog profila.

U inicijativnom odboru uvjereni su kako gradska vlast može riješiti ovaj problem i ukinuti rješenje o spornoj građevinskoj dozvoli koje Samardžić posjeduje.
– Ako ja čoviku ispečen krvavo janje, čovik ga ima pravo vratiti i žaliti se – slikovito je pojasnio Mamut, inače vlasnik ugostiteljskog objekta u Kaštelima.
– Tako i vi možete preispitati građevinsku dozvolu i sigurni smo kako Samardžić u njoj nema nadograđeni fumar, ili dimnjak u koji je sakrio Vipov odašiljač – uvjeren je Mamut.

Ministarstvo i HAKOM

Gradonačelnik Udovičić kazao je kako su uputili dopise Ministarstvu zdravlja i HAKOM-u te zatražili očitovanja o eventualnim zračenjima kojih se građani boje.
– Od Vipa smo zatražili da izmjesti sporni odašiljač, a u nadležnom gradskom odjelu provjerit će se je li sporna građevina u koju je kamufliran odašiljač dio građevinske dozvole. Ako ne bude, sve ćemo prijaviti nadležnoj inspekciji, a ako treba, neka onda dođu bageri i ruše sporni dimnjak – kazao je gradonačelnik Udovičić.

Građani su gradonačelniku ostavili rok od deset dana, do kada se mora utvrditi je li sporni dimnjak izgrađen po zakonu i s dozvolama.


JAKOV ŽARKO
FOTO: M. TODORIĆ / CROPIX


Naslovnica Hrvatska