Novosti Hrvatska

IGRA NA SVIM POLJIMA

Splitskome škveru smiješe se milijuni, pripremaju se za izgradnju broda platforme

IGRA NA SVIM POLJIMA
Ako tekuća javna rasprava o istraživanju nafte i plina na deset jadranskih lokacija iskaže neprihvatljivost postavljanja platforma za traženje i vađenje ugljikovodika u moru, alternativa je upotreba brodova platforma.

Samim tim otvara se velika prilika za domaća brodogradilišta da sagrade takve brodove i pruže pripadajuće remontne i druge usluge.

Brodovi platforme manje su u upotrebi od klasičnih, nepokretnih platforma “s nogama” u moru i najviše se koriste u dubokim morima, u slučajevima kada se nalazišta koriste daleko od obale, pa su cjevovodi neizvedivi. Stoga se na Mediteranu i ne koriste, što ne znači da su neupotrebljivi, već za njima dosad nije bilo potražnje od strane tvrtki koje istražuju ili eksploatiraju mediteranske izvore nafte i plina u moru.

U slučaju deset istraživačkih polja za koje je Vlada početkom ove godine odredila koncesionare, uporaba brodova platforma ovisit će o namjerama investitora, o tome kako će istraživati, a zatim i crpiti moguće izvore. O tome, primjerice, hoće li će za istraživanje biti prikladnije nepokretne ili plutajuće platforme, koje se mogu prebacivati s mjesta na mjesto.

Brodovi se mogu koristiti i za utvrđivanje platforma, njihovu opskrbu, kao skladišta, a u konačnici i za prijevoz izvađenog plina i nafte. Sve to i te kako je poznato našim brodograditeljima. U “Brodosplitu” su, kako nas je izvijestio glasnogovornik tvrtke Josip Jurišić, spremni za moguće narudžbe brodova platforma.

- “Brodosplit” prati tijek istraživanja i eksploatacije nafte i plina na Jadranu i spreman se uključiti na tržište. U tom smjeru razvijamo projekt izgradnje broda platforme. U ovom trenutku nemamo ni jednu narudžbu toga tipa, no nadamo se da će napredovanjem tih istraživanja biti i upita i narudžbi - govori Jurišić.

“Brodosplit” već ima iskustva u poslovima s energetikom na moru, pa je tako za Inu napravio pilone za platforme u sjevernom Jadranu gdje Ina i talijanski Eni već desetljećima vade plin.

Knjiga je još prazna

Prema stanju knjiga narudžbi hrvatskih brodogradilišta prikazanim na internetskoj stranici Hrvatske brodogradnje, od naših škverova nije naručen ni jedan brod platforma. Sva veća brodogradilišta, međutim, imaju velikog iskustva u gradnji tankera za prijevoz nafte ili plina, pa je tako sada u knjigama narudžbi desetak takvih poslova.

Bez obzira na to hoće li koncesionari na deset istraživačkih polja u hrvatskome moru posegnuti za brodovima platformama, tvrtke iz brodogradnje i prijevoza mogu se nadati logističkim poslovima tijekom istraživanja na Jadranu. Jedina tvrtka u Hrvatskoj koja svojom flotom pruža usluge naftnim i plinskim platformama na moru je splitski “Brodospas”.

Država povlači potez- Flota “Brodospasa” radi na svim svjetskim morima gdje se istražuju i crpe nafta i plin, pa nema nikakvog razloga da ne računamo i na poslove ako se istraživanja u Jadranu zahuktaju - kaže direktor “Brodospasa” Vicko Batinica, koji je oprezan oko opsega poslova koji bi “Brodospas” mogao dobiti na istraživačkim poljima u našem moru jer je, ističe, sve još na početku.

Iz posljednjih istupa čelnih ljudi državne Agencije za ugljikovodike koja utvrđuje pravila igre za istraživanje mogućih nalazišta plina i nafte u moru, može se zaključiti da će država nastojati koncesionare obvezati na korištenje hrvatskih tvrtki u poslovima koji će se odvijati na Jadranu. I to ide u prilog očekivanjima da bi naša brodogradnja mogla s koncesionarima na Jadranu ostvariti poslove što se iskazuju u milijunima dolara.

Vedran Marjanović

Naslovnica Hrvatska
Page 2 of 2First1[2]NextLast