Novosti Hrvatska

Ne zaboravimo

Vehabije su prijetnja i Hrvatskoj: prvi islamistički udar na europskom tlu dogodio se u Rijeci

Ne zaboravimo

Rijeku je zatresla eksplozija 1995. godine

U islamističkom terorističkom napadu na redakciju satiričnog lista “Charlie Hebdo”, u centru Pariza, poznatog po karikaturama muslimanskih lidera, jučer je ubijeno 12 ljudi. Pariška policijska prefektura navela je kako je u napadu ranjeno 10 ljudi, od kojih pet teško, među kojima jedan policajac.

Sada se čini da sličan teroristički napad u Hrvatskoj nije moguć, ali to ne znači da ne postoji opasnost od terorizma. Prije točno 20 godina zbio se prvi islamistički teroristički napad na tlu Europe, kada je 1995. godine egipatska teroristička organizacija Al-Gama al-Islamija pokušala uništiti policijsku stanicu u Rijeci vožnjom automobila-bombe u zid zgrade.

Teroristička organizacija Al Gamma’a Al-Islamija tada je objavila da je to odmazda za uhićenje njezina istaknutog člana Abu Tala’ata al-Qasimija od hrvatskih i američkih obavještajnih službi.

Hrvatska se prošle godine svrstala u prvi red zemalja koje Kurde u Iraku opskrbljuje pješačkim naoružanjem u borbi protiv vrlo radikalne terorističke organizacije Islamske države Iraka i Levanta (ISIL). U irački rat dodatno smo se umiješali pristavši na prekrcaj nafte iz Kurdistana na terminalu “Janafa” u Omišlju, a čija zarada odlazi za financiranje Kurda.

‘Usamljeni vukovi’

- Isporukom naoružanja Kurdima Hrvatska je intervenirala izravno u sferu interesa ISIL-a i takav potez može biti inspiracija za vehabije u susjednoj BiH - smatra mr. sc. Dario Kuntić, član Instituta za europske i globalizacijske studije koji se godinama bavi proučavanjem terorizma i voditelj Odjela za međunarodnu politiku, sigurnost i diplomaciju međunarodne znanstvene organizacije “Politea”.

- Nema informacija o vehabijskim ćelijama u Hrvatskoj. No, akcije “usamljenih vukova” uvijek su moguće, jer apsolutne sigurnosti nema nigdje, pa tako ni u Hrvatskoj. Trenutačno Hrvatska ekstremnim islamistima ipak nije atraktivna meta, te će svoje napore ponajprije usmjeriti prema zapadnoj Europi i Americi. Unatoč tome, mogućnost napada ne smije se zanemariti, između ostalog i zbog toga što bi se u nekom trenutkU islamisti mogli okrenuti prema “mekšim metama”, te zbog činjenice da u Hrvatskoj ljetuje velik broj gostiju iz europskih zemalja koje su među prvima na popisU islamističkih meta. Naš turizam je laka i vrlo dostupna meta. Čini se da je Hrvatska opasnosti od mogućnosti napada ipak svjesna. Najvažnije je da Hrvatska potencijalnu prijetnju shvati posve ozbiljno, da pojača suradnju sa stranim obavještajnim službama i da se ne zavarava dugogodišnjim “imunitetom” od napada kako bi osujetila svaku moguću akciju militantnih islamista - kaže Kuntić, ugledni stručnjak za međunarodni terorizam.

Kuntić također smatra kako negativna kadrovska selekcija u hrvatskim tajnim službama, zapošljavanje po podobnosti, a ne po sposobnosti, može loše utjecati na učinkovitost rada službi. Kako je već pokazalo iskustvo i praksa na mnogobrojnim agencijama u RH, u SOA-i i VSOA-i zapošljavaju se uglavnom “po preporuci” i obje agencije vrve od djece poznatih političara, generala, ministara i sličnih.

Ipak, hrvatskim službama nije tajna da islamski militanti sa Zapada dobivaju instrukcije da se na putu prema Turskoj i Siriji, s transferom preko Hrvatske, nekoliko dana zadrže u BiH i Srbiji, a tek onda da nastave put k Turskoj i to isključivo autobusom ili vlakom, kako bi im se teže ušlo u trag.

U djelovanju protiv terorističkih ugroza hrvatske obavještajne službe, civilna SOA i vojna VSOA, najintenzivnije surađuju i razmjenjuju informacije s američkim i njemačkim tajnim službama. Zbog bliskosti sa SAD-om, SOA i VSOA se doživljavaju kao sestrinske službe američkih obavještajaca. Washington je prije nekoliko godina ustupio Hrvatskoj sustav “Watson” koji omogućuje praćenje svih telefonskih razgovora, e-mailova, faxova koji se vode putem svih vrsta digitalnih i anolognih komunikacija, osobito mobitela u zemljama s kojima Hrvatska graniči.

U suradnji s Amerikancima Hrvatska je znatno pridonijela u praćenju i uhićenju pojedinaca iz Bin Ladenove BiH mreže. Premda je Hrvatska s “Watsonom” dobila značajnu tehnološku prednost pred drugim susjedima u prikupljanju obavještajnih informacija, prednost je ipak regionalnog karaktera.

denis krnić

Naslovnica Hrvatska