Novosti Hrvatska

VELEMAJSTORSKI POTEZ

Kasparov nagovorio Mornara da u škole uvede njegov šahovski program

VELEMAJSTORSKI POTEZ
U hrvatskim osnovnim školama već za mjesec dana mogao bi oživjeti zanimljiv projekt "Šah uz školu", u kojemu bi djeca već od najranije dobi učila tajne ove drevne igre prema modelu jednog od najslavnijih šahovskih prvaka svih vremena Garija Kasparova.

Protekli su se vikend sa šahovskim velemajstorom, koji, podsjetimo, ima i hrvatsko državljanstvo, neformalno sastali ministri znanosti, obrazovanja i sporta RH Vedran Mornar te branitelja Fred Matić.

Na tom inicijalnom sastanku, kako je potvrđeno u MZOS-u, Mornar i Kasparov dogovarali su detalje primjene programa za učenje šaha u osnovnim školama prema modelu šahovske zaklade KCF ("Kasparov Chess Foundation").

Iako sve pojedinosti još nisu utvrđene, razmišlja se da se u početku projekt "Šah uz škole" uvede eksperimentalno, i to u onim školama u kojima postoji dnevni boravak, odnosno u kojima je za djecu organizirana cjelodnevna nastava. S vremenom bi šah mogao prerasti i u izborni predmet.

- Gospodin Kasparov predstavio je ministru Mornaru program učenja igranja šaha prema modelu šahovske zaklade KCF, koji je moguće provoditi uz pomoć knjiga i računala. On se već uspješno provodi u više zemalja kao najbolji program za učenje šaha u svijetu. Program traje tri školske godine, ukupno stotinu sati, a provodi se jedan sat tjedno - prenijela je Gordana Zuccon, glasnogovornica MZOS-a.

Prema njezinim riječima, Kasparov je naglasio kako istraživanja pokazuju da je igranje šaha blagotvorno za razvoj mozga u djece te da najbolje rezultate daje u učenika koji započinju igrati šah od prvog do trećeg razreda osnovne škole. Ta djeca ujedno pokazuju bolje rezultate u matematici.

- Ministar Mornar izrazio je zanimanje za navedeni program i uvjeren je da igranje šaha, osim što je zabavno za djecu, pridonosi razvoju koncentracije, memorije i inteligencije - ističe Gordana Zuccon.

Dok bi se pojedinosti uvođenja trebale još razrađivati idućih dana, pa će tako biti poznato i kojem će točno uzrastu program biti ponuđen i u kojem opsegu, poznato je da će projekt provoditi šahovski klub "e4" čiji je Kasparov član.

- Što se tiče nastavne platforme, svi učenici moći će joj pristupiti preko računala. Platforma sadrži svih 68 lekcija, kao i animirane materijale koji su dostupni svim uređajima preko interneta – najavljuje velemajstor Zlatko Klarić iz šahovskog kluba "e4".

Projekt "Šah uz školu“ za učenike polaznike bit će besplatan.

marijana cvrtila

Tri načina provedbe

Model Garija Kasparova za učenje igranja šaha provodi se na tri načina: prema tradicionalnoj metodi s udžbenicima i provjerenom metodologijom u trajanju od dvije godine, potom prema računalno baziranoj metodi uz korištenje modernih tehnologija, što podrazumijeva i korištenje softverske podrške nazvane “šahovska nastavna platforma”. Taj tečaj traje tri godine. Postoji i hibridna metoda koja spaja tradicionalni pristup i računalnu tehnologiju.


Velemajstor u Vukovaru

Ministar branitelja Fred Matić sa šahovskim je velemajstorom dogovorio da će biti jedan od prvih predavača o miru u “Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar” koji se otvara 1. rujna ove godine. Kasparov je, podsjetimo, od samih početaka rata svijetom širio istinu o Vukovaru.


Naslovnica Hrvatska