Novosti Hrvatska

oglasio se u zadru

Gotovina pred Kolindom: Nijednom predsjedničkom kandidatu neću dati svoju podršku, građani su tu da izaberu sami

oglasio se u zadru
- Nijednom predsjedničkom kandidatu neću dati svoju podršku, građani su tu da izaberu sami - rekao je novinarima u subotu u zadarskom "Arsenalu", gdje je prisustvovao proslavi 23.obljetnice 72.bojne Vojne policije HV-a, general Ante Gotovina.

Novinsrko pitanje koje je "izvuklo" taj odgovor uslijedilo je nakon što je na proslavu stigla i kadidatkinja za predsjednicu RH Kolinda Grabar Kitarović sa svojim zadarskim stranačkim koelgama. Ona je u subotu, naime, imala udarni zadarski dan u kampanji, sudjelovala je na izvanrednoj skupštini HSP-a Ante Stračević, poslijepodne je u ŠC "Višnjik"imala veliki stranački skup, pa nije propuštena prilika da stigne i na skup ratnih vojnih policajaca.

General Gotovina je u "Arsenalu" održao, u svom stilu, kratki pozdravni govor s njegovom već poznatom porukom "okrenimo se budućnosti", ali je pozdravljajući nazočne, osim suboraca, pozdravio tek "predstavnike civilne vlasti i Crkve", ne i predsjednički kandidatkinju, pa ni HDZ-ove čelnike grada Zadra. Mada su bili udaljeni tek pet-šest stolica prvog reda jedini kontakt između generala i Grabar Kitarović bio je kratki protokolarni pozdrav dok je Gotovina išao na pozornicu.

Ali, u prvom je redu bio i ministar obrane RH general Ante Kotromanović koji se također obratio skupu. On je poručio pripadnicima 72.bojne:

- Ovo je vaš dan i nitko vam ga ne može pokvarit'! - aludirajući na nazočnost predsjedničke kandidatkinje druge političke opcije od one kojoj on pripada. Kasnije je novinarima tu aluziju i potvrdio:

- Da, predsjednička kandidatkinja je uzurpirala ovu proslavu - bio je rezolutan Kotromanović.

Međutim, kako je izgledalo, većina prisutnih branitelja nazočnost Kolinde Grabar Kitarović i njenog stožernog tima, te drugih članova HDZ-a, Božidara Kalmete, Milijana Brkića, Božidara Longina, Stipe Zrilića i ostalih, nije protumačila poput ministra obrane: dočekani su s velikim pljeskom. A ratni pjesnik Ante Tadić Šutra koji je prigodno izrecitirao dvije pjesme, s govornice je Grabar Kitarović zaželio "sretan dolazak na Pantovčak".

Dva zadarska subotnja skupa, jedan politički i jedan evocirajući, prijelomnu skupštinu HSP-a AS i obljetnicu 72.bojne Vojne policije, osim prisutnosti Kolinde Grabar Kitarović, sličnima je učinio i Thompson: na oba skupa sa zvučnika su orile njegove pjesme, "Lijepa li si", na političkom i "Sine moj" uz dokumentarni film na evocirajućem skupu.

Nakon boravka u "Arsenalu" Kolinda Grabar Kitarović se na Kalelargi nakratko zadržala na ljepšem i mirisnijem okupljanju građana: tamo su se Zadranima predstavili Turopoljci, sa vojom kotlovinom, sirom, kolačima i suvenirima.

Mario Vuksan / ZADARSKI.HR
FOTO: LUKA GERLANC / CROPIX

 
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last