Novosti Hrvatska

20. obljetnica Oluje

U mimohodu HV-a njemačke haubice i američki oklopnjaci

20. obljetnica Oluje

U Zagrebu je nedavno obavljena primopredaja MRAP-ova

Hoće li Ministarstvo obrane RH sljedeće godine na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti održati veliki vojni mimohod? U MORH-u su nam potvrdili da se o mimohodu razmišlja i da će se ideja razmotriti s braniteljskim udrugama. Ako do mimohoda uopće dođe, sve detalje tek treba razraditi. U medijima su se pojavile informacije kako će se mimohod održati čak u Kninu ili Splitu. No, u MORH-u takve napise ocjenjuju kao čistom spekulacijom. Ako se mimohod organizira, glavni hrvatski grad bit će mjesto gdje će odzvanjati vojnički korak i brundanje tenkova.

Dok su mediji proteklih dana javljali o spektakularnoj vojnoj paradi u Beogradu, ostalo je nezabilježeno kako je ta parada raritetna u vojnoj povijesti. Naime, pokazana je identična vojna tehnika kakva je prodefilirala na zadnjoj paradi JNA davne 1985. godine. Od raspada Jugoslavije do danas Srbija doslovce nikakve nove ratne tehnike nije kupovala, već njezina vojska koristi isključivo sredstva naslijeđena od JNA.

S druge strane, ako se održi vojna parada u Zagrebu, hrvatska oružana sila imat će što pokazati - nove jurišne puške i uniforme, finske oklopne transportere patria, njemačke haubice phz 2000 koje dolaze krajem ove godine, njemačke vojne kamione MAN, američka oklopna vozila MRAP, M-ATV i HUMMER, ruske helikoptere Mi-171, kao i remontirane MiGove-21. Međutim, za razliku od parade HV-a iz ratne 1995. godine, današnja oružana sila neće se moći pohvaliti posjedovanjem balističkog PZO sustava, jer je jedan takav, onaj ruski S-300 prikazan na Jarunu, proslijeđen u inozemstvo.

Također, nećemo moći pokazati borbene helikoptere Mi-24, jer se ta komponenta HRZ-a u međuvremenu ugasila. Mi-24 su bili najubojitija leteća platforma na Balkanu koja je mogla nositi čak 2 tone naoružanja. Danas nešto slično HV ne posjeduje. Ukratko, od 1995. godine do danas, HV je povećao broj prijevoznih sredstava, ali, generalno, smanjio je taktičku i strategijsku vatrenu moć.

Denis KRNIĆ

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last