Novosti Hrvatska

PRAVOMOĆNO

Škaro ide u zatvor zbog izvlačenja tri milijuna kuna prije 20 godina

PRAVOMOĆNO
Zbog izvlačenja novca iz tvrtke “Aquarius” prije 20 godina preko fiktivnih računa, Siniša Škaro, bivši direktor “Bobisa” i vlasnik “Aquaris grupe” u čijem sastavu posluje i nekadašnja tvornica “Favorit” na Braču, prema odluci Vrhovnog suda pravomoćno je proglašen krivim i morat će u zatvoru odslužiti 11 mjeseci.

Škaro je osuđen jer je, prema stajalištu Vrhovnog suda, pribavio sebi izuzetno veliku materijalnu korist od gotovo 3 milijuna kuna, a što “s aspekta generalne prevencije, neovisno o velikom proteku vremena, opravdava izricanje bezuvjetne kazne zatvora od 11 mjeseci”.

Dakle, Škaru se teretilo da je kao direktor “Aquariusa” d.o.o. na račune više stranih firmi uplatio iznose, a u presudi je zaključeno da je to bio “modus operandi” prisvajanja novca za sebe.

Naime, ni Županijski sud u Splitu, a ni Vrhovni sud nije prihvatio Škarinu obranu po kojoj je transakcije prema tvrtkama u Grazu, odnosno u Italiji, izvršio, ali nakon što su one uistinu i obavile posao koji je bio ugovoren. Škaro je tvrdio da je tvrtki “MSN Comporation American national Bank Building” u Grazu uplatio 783.220 tadašnjih njemačkih maraka temeljem konkretnih poslova marketinga učinjenih za “Aquarius”, a tvrtki “Evi Aridamenti” u Italiji po istoj su osnovi isplaćene 23.592 DEM.

Vrhovni sud smatra da je Županijski sud pravilno utvrdio da su ovi računi lažni, odnosno da se u dokumentaciji tvrtke nalaze preslike potpisane neidentificiranim potpisom i bez pečata, a originala za ta 23 računa nema.

- Stoga je teško zamisliti da bi u 23 slučaja za tako velike transakcije izostali izvornici računa kada bi s tim transakcijama sve bilo u redu - stoji u odluci Vrhovnog suda, u kojoj se napominje i da, osim toga, ne postoje nikakvi troškovnici ili elaborati o istraživanju tržišta, a koji bi potkrijepili ispostavljene račune.

- Prvostupanjski sud s pravom smatra da se radi o fiktivnim pravnim poslovima koji su iskorišteni kako bi se iz tvrtke “Aquarius” izvukao novac, što je učinio optuženik jer je on jedini potpisnik svih naloga za isplatu, o čemu njegovi poslovni partneri i suvlasnici tvrtke nisu imali saznanja.

Osim toga, optuženik nije dao prihvatljivo objašnjenje zbog čega bi 1994. i 1995. godine trebalo istraživati tržište država kao što su Bugarska, Ukrajina, Slovenija, Rumunjska, Mađarska kada se tvrtka u to vrijeme uopće nije bavila izvozom.

Jesu li novci preko fiktivnih računa uplaćeni na rezidentne ili nerezidentne račune i nije odlučna činjenica, bitno je da su iznosi uplaćeni na račune stranih tvrtki, kako je to nedvojbeno utvrđeno - stoji, među ostalim, u pravomoćnoj presudi Vrhovnog suda koju potpisuje sutkinja Kaznenog odjela Vrhovnog suda Senka Klarić-Baranović.

Vladimir Urukalo

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last