Novosti Hrvatska

"seksualna sabotaža"

Opet skandal oko gostovanja dr. Judith Reisman: roditelje zgranuo bombastični letak, ministra dekan

Dr. Reisman u Zagrebu je predstavila svoju knjigu "Seksualna sabotaža" / snimio: Dragan Matić / Cropix

Ponovni dolazak u Hrvatsku dr.Judith Reisman, američke znanstvenice, komunikologinje i aktivistice, najpoznatije po osporavanju rada seksologa Alfreda Kinseya i borbi protiv pedofilije, očekivano, uzburkao je duhove. Dr. Reisman u Hrvatsku je došla na poziv domaće građanske inicijative „Ne dirajte djecu“, kako bi im dala potporu u upravo započetoj svjetskoj kampanji kojoj je cilj izbaciti Kinsey institut iz članstva u UN-u, procesuirati ga i zatvoriti te proglasiti cjelokupnu tzv. znanost toga instituta ništavnom.

Te će zahtjeve inicijativa uputiti na adrese 193 predsjednika i premijera zemalja članica Ujedinjenih naroda, samom UN-u te Europskoj uniji. Judith Reisman će pak tijekom višednevnog posjeta Hrvatskoj obići i održati predavanja u Zagrebu, Vukovaru, Zadru i Splitu kako bi, kažu u inicijativi, prokazala kazneno djelo pedofilije na kojemu se temelji spolni odgoj u našim školama. Inicijativa „Ne dirajte djecu“ tim je povodom u javnost plasirala letak koji je već izazvao burne reakcije, budući da u njemu tvrde kako se zdravstveni odgoj u našim školama temelji na istraživanjima i zaključcima Alfreda Kinseya, „a Kinsey i njegov institut poticali su pedofile, obučavali i plaćali za blud nad dojenčadi i djecom“.

Kako je letak navodno počeo kružiti školama i vrtićima u Hrvatskoj, a zgranuti roditelji i djelatnici zasuli Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta upitima, reagirao je zamjenik ministra Željka Jovanovića Saša Zelenika te ravnateljima uputio dopis u kojemu od njih traži da spriječe podjelu letka u svojim odgojnim i obrazovnim institucijama. U javnosti su se pojavile i kritike na račun dekana Medicinskog fakulteta u Zagrebu akademika Davora Miličića što će ugostiti Judith Reisman na svome fakultetu. Podsjetimo, dr.Reisman na istom je fakultetu održala predavanje i kada je u siječnju prošle godine posjetila Hrvatsku a tada su je studenti ispratili dugotrajnim pljeskom, za razliku od studenata Fakulteta političkih znanosti gdje je doživjela neugodnosti. Novo predavanje na MEF-u održat će u četvrtak, a dobrodošlicu te uvodne riječi uputit će joj upravo akademik Miličić.

Nije izostala ni reakcija ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića:

-U skandaloznom letku iznesen je niz notornih neistina i uznemirujućih poruka u kojima se insinuira kako se zdravstveni odgoj temelji na kaznenom djelu seksualnog nasilja nad djecom, sve s namjerom da se dezinformira i izmanipulira hrvatska javnost - ocjenjuje ministar Jovanović, dodajući kako je IV. modul ZO-a Spolna/rodna ravnopravnost utemeljen na znanstveno provjerenim informacijama te promiče odgovorno spolno ponašanje. Anagažman dekana Miličića komentira:

-Iznenađeni smo činjenicom da je dekan Medicinskog fakulteta, čelnik institucije s dugogodišnjom tradicijom školovanja vrhunskih liječnika i znanstvenika, pristao biti domaćinom kontroverzne Judith Reisman koja je gostujući prošle godine u Hrvatskoj iznijela niz neutemeljenih tvrdnji vezanih uz nastavni plan i program zdravstvenog odgoja, a samim tim omalovažila višegodišnji rad svih stručnjaka i znanstvenika uključenih u njegovu izradu - kaže ministar Jovanović.

-Ne vidim nikakav problem u gostovanju dr.Reisman na našem fakultetu, kao što ga nisam vidio ni prvi put. Ona je doktorica znanosti, bila je savjetnica američke vlade, poznata je u svijetu i nije šarlatan. Njezine su poruke humane i humanističke, žestoki je borac protiv pedofilije. Ne znam zašto se od toga radi eksces - kaže akademik Miličić. Medicinski fakultet otvorena je institucija, a kao što smo to za Judith Reisman, dodaje, bili bismo otvoreni i za predstavnike Kinsey instituta ako bi željeli ovdje gostovati.

-Otvoreni smo različitim stavovima. Svi su dobrodošli, ali pod uvjetom da ne prelaze granicu humanističke orijentacije našeg fakulteta - poručuje dekan Miličić.

Marijana Cvrtila

Dopis iz Ministarstva

U dopisu koji je u utorak uputio školama i vrtićima, zamjenik ministra obrazovanja Saša Zelenika ističe kako je Ministarstvo zaprimilo mnogobrojne pritužbe roditelja kojima je u odgojno-obrazovnim ustanovama uručen uznemirujući letak „Ne dirajte djecu“. Ministarstvo je upozorilo ravnatelje i zaposlenike kako se radi o dosad nezabilježenom širenju dezinformacija:

-Svrha je sadržaja letka uskraćivanje prava na informaciju o zdravstvenom odgoju. Ravnatelji su dužni izvijestiti sve dionike odgojno-obrazovnog procesa o preventivnim programima i aktivnostima kojima se štite prava djece, kao i konvencijama, zakonima te ostalim propisima, a djecu zaštititi od uznemirujućih poruka koje sadrži navedeni letak - stoji u dopisu koji potpisuje Saša Zelenika."Intimni kutak"

Borna Jurčević, glasnogovornik građanske inicijative „Ne dirajte djecu“, ističe kako su u spornom letku navedeni primjeri iz njemačke prakse, odnosno spolnog odgoja iz njemačkih škola.

-Premijer Zoran Milanović 22.svibnja prošle godine izjavio je kako se naš spolni odgoj temelji na njemačkom modelu, pa smo u letku naveli kako to ondje izgleda - pojašnjava Jurčević. Tako se, primjerice, u letku navodi da se za djecu predškolske dobi organizira „intimni“ kutak u vrtićkim sobama gdje se djeca trebaju međusobno dodirivati po intimnim dijelovima tijela, da odgajatelji potiču djecu u vrtiću na javnu masturbaciju u grupi, zajedničko tuširanje i međusobno sapunanje odgajatelja i djece nakon izleta.

Za osnovnoškolce od pet do sedam godina organiziraju se predavanja s eksplicitnim opisom seksualnog čina uz prikaz ženskog, te muškog spolovila u erekciji, dok se desetogodišnjacima detaljno opisuje homoseksualni čin. U letku inicijative prikazana je i jedna od Kinseyevih tablica u kojoj je bilježio svoje „znanstvene“ rezultate - broj „orgazama“ koje je svako dijete doživjelo u određenom vremenu.
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last