stdClass Object ( [id] => 23068 [title] => Lokalni izbori: poduzetnici odlučuju u Splitu i Kaštelima, umjetnici u Dubrovniku, a Srbi u Zadru i Kninu [alias] => lokalni-izbori-poduzetnici-odlucuju-u-splitu-i-kastelima-umjetnici-u-dubrovniku-a-srbi-u-zadru-i-kninu [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Nakon što je Kerum istaknuo kandidaturu, njegovim bi stopama mogao krenuti Joško Berket, vlasnik marine u Kaštelima. Osvježenje bi mogli biti umjetnik Božidar Jurjević i restaurator Đivo Dražić iz Dubrovnika

Nakon što je Hrvatska među posljednjima u Europi uvela neposredan izbor za župane, gradonačelnike i načelnike općina, interes za lokalne izbore u svibnju iduće godine naglo je porastao.

Čak osam mjeseci uoči izlaska na birališta velike stranke mahom su već odredile svoje kandidate, ili su oni barem neslužbeno poznati, a ulazak u utrku već je najavila i sva sila nezavisnih kandidata.

Građani prvi put mogu vlast povjeriti osobi s imenom i prezimenom, te kako budući gradonačelnici i načelnici neće biti rezultat dogovora stranaka, čudnih koalicija ili kupovine vijećnika.

Novi župani i gradonačelnici imat će golemu vlast u svojim rukama, sami će birati sve svoje suradnike, a gradska i općinska vijeća trebala bi služiti samo kao kontrolni mehanizam koji ih može smijeniti – doduše, po prilično kompliciranoj proceduri.

Upravo zbog toga, u brojnim gradovima i općinama najavljen je izlazak na izbore brojnih “uglednih građana”, “uspješnih poduzetnika” i “građanskih inicijativa”, koji žele prekinuti dominaciju HDZ-a i SDP-a.

Pored Splita, u kojemu se očekuje zanimljiva bitka Željka Keruma, Ranka Ostojića (SDP) i još nepoznatog HDZ-ova kandidata, zanimljivo bi moglo biti u Dubrovniku.

U gradu u kojemu se na političkoj sceni već godinama kreću isti likovi i političari, osvježenje bi mogli biti članovi sadašnje Udruge “Grad” (ex Građanske inicijative), na čelu koje su konceptualni umjetnik Božidar Jurjević i restaurator Đivo Dražić.

Gradovi postaju buvljak

I jedan i drugi zasad ne mogu sa sigurnošću potvrditi izlazak na dubrovačku političku scenu, ali već su iz kontakata s čelnicima stranaka raspoznali da su zanimljiv partneri svima.

- Situacija u kojoj se Grad iz dana u dan sve više pretvara u “buvljak” isprovocirala nas je da se izvučemo iz umjetničkih preokupacija i da se na neki način suprotstavimo malograđanštini koja je zavladala Dubrovnikom - ističe Jurjević.

U Kaštelima, drugome gradu po veličini u Splitsko-dalmatinskoj županiji, politički angažman na izborima neslužbeno je najavio jedan od najjačih lokalnih poduzetnika, kapetan Joško Berket. Široj javnosti poznat je kao vlasnik marine u Kaštel Gomilici, česti je donator u humanitarnim akcijama, ali i glavni sponzor odbojkaškog i veslačkog kluba u Kaštelima.

U Omišu se spekulira kako bi nezavisni kandidat mogao biti Ivan Krndelj, poduzetnik i predsjednik NK Omiš, tim više što ne krije političke ambicije. Nezavisne snage pripremaju se za izbore i u Sinju, gdje se sastavlja izborna lista poduzetnika i uglednih građana.

U šibenskom SDP-u šuška se da bi kandidat za gradonačelnika mogao biti dr. Ante Županović, ravnatelj šibenskog Doma zdravlja, koji formalno ne pripada nijednoj stranci. Kandidira li se ovaj povratnik u politiku nakon gotovo 20 godina, bit će to najveće iznenađenje izbora.

U Kninu se kao akvizicija Građanske inicijative spominje Anto Marjanović, a nezavisni kandidati očekuju se i u Zadru.

Makarska: Ožić Bebek i Srzići

Osim predsjednika HSLS-a Siniše Srzića, bivšeg prvog čovjeka Makarske, koji je nedvojbeno najavio da će se ponovo natjecati, drugi se stranački prvaci još ne izjašnjavaju. Javnost je umiješana u SDP-ova odmjeravanja snaga sadašnjeg predsjednika ogranka Dragana Srzića i bivšega gradonačelnika i doministra obrane Zlatka Gareljića. Zasad, čini se, prednost ipak ima Srzić.

Kad je riječ o HDZ-u, koji ima aktualnu vlast u gradu, sve se svodi na spekulacije oko sadašnjega gradonačelnika dr. Marka Ožić Bebeka i spajanja njegove dužnosti ravnatelja u “Biokovci” s gradonačelničkom.

A.D. / epeha

Trogir: Kreira li Špika vrh ljestvice?

Po nedavnom istraživanju, HDZ je i dalje najjača stranka u Trogiru, ali s nešto manjom potporom nego prije tri i pol godine. Drugi je SDP koji prema anketi osvaja više glasova nego u koaliciji s HSU-om i HNS-om na prošlim izborima.

Treća po redu koja prelazi izborni prag je nezavisna lista Milivoja Špike, koja je u međuvremenu udružena sa nekoliko stranaka i lista u stranku pod nazivom “Ruža”.

Ona bi bila vrlo blizu vodećem dvojcu, i opcija bez koje ni HDZ ni SDP ne može doći do većine u lokalnom parlamentu. Kandidaturu za gradonačelnika najavljuju i neke nestranačke osobe poput Radovana Slade Šilovića.

G.D. / epeha

Imotsko friziranje rezultata

Da je kampanja u Imotskom već počela, dokazuje podatak da su se stranke jako trudile “frizirati” rezultate jedine ankete, one na Radio Imotskom.

Naime, sve do nedavno s par postotaka prednosti vodio je Luka Kolovrat (HSLS), sadašnji dogradonačelnik, u odnosu na oporbenjaka Željka Petrica (HDZ) i gradonačelnika Antu Đuzela, a onda su, kazuju nam urednici spomenutog portala, u jednoj noći birači naglo “promijenili mišljenje”.

Samo u sat vremena, između 22 i 23 sata, iskazali su veliko povjerenje aktualnom gradonačelniku, koji je došao do 70 posto glasova!

I.Ma. / epeha

Dubrovnik: Šuica, Karamatići i iseljenici

Ne uspije li projekt nezavisne liste “Grad”, dobri poznavatelji političkih prilika ističu da se vladavina HDZ-a i Dubravke Šuice može prekinuti isključivo nastupom široke koalicije oporbenih stranaka, prije svega SDP-a i HNS-a.

U tom slučaji njihovi čelnici Tatjana Bonačić Šimac i Andro Vlahušić morat će zatomiti taštinu i zajedno izaći na izbore. “Povratak u sedlo” najavljuje i bivši dogradonačelnik Pero Vićan.

Za gradonačelničku funkciju u Metkoviću zasad su poznata dva kandidata: Žaklina Marević iz HDZ-a i HSS-ovac Stipe Gabrić Jambo.

Žaleći što “nema dostojnoga protukandidata”, sadašnji gradonačelnik Ploča Ante Karamatić (SDP) najavljuje još jedan mandat. Lijevu opciju će vjerojatno podržati HNS, dok će HSLS, u slučaju samostalnoga izlaska na izbore, kandidirati nastavnika Ranka Karamatića. I poduzetnik Branko Đugum izlazi na izbore.

Premda je korčulanski ogranak HDZ-a raspušten, iz vrha stranke guraju Marinka Vilovića. Doznajemo da se nekim strankama nude kandidati iz Australije, Novoga Zelanda...

L.C., S.S., A.Š. i Ž.P. / epeha

Zadar: SDSS s HDZ-om

Zadarskoj je javnosti dosada kao jedini siguran kandidat za gradonačelnika ponuđen Rade Škarica iz HSP-a. Iako je Božidar Kalmeta nedavno kazao da će Živko Kolega imati njegovu potporu kao kandidat HDZ-a za gradonačelnika, to još uvijek nije konačno.

Unatoč prognozama da će Ingrid Antičević Marinović još jednom krenuti u bitku za osvajanje Zadra, ni u SDP-u još nisu počeli ozbiljni razgovori.

Na županijskoj razini izvjesno je da je HDZ u velikoj prednosti i da sadašnji župan Stipe Zrilić ima velike izglede da bude prvi neposredno izabrani župan. Za njega bi mogli glasovati i Srbi koji se za ove izbore narednog proljeća pripremaju bolje nego ikad, već se sada dogovara s agencijama za dolazak 30-40 autobusa s glasačima iz Srbije.

Zbog koalicije na državnoj razini SDSS će po svemu sudeći podržati HDZ-ove kandidate za gradonačelnika i u Benkovcu i u Obrovcu, iako postoji uvjerenje da će Srbi istaknuti svoje kandidate.

E.Š., P.O. / epeha

 

Srbi žele vlast u Kninu, Šibenik i Drniš po starom

U stranačkim taborima HDZ-u i SDP-u, glavnih izbornih rivala u Šibensko-kninskoj županiji, službeno će kandidate za župana i gradonačelnike obznaniti početkom listopada.

HDZ ima problem s kandidaturom, jer je Neda Klarić, aktualna šibenska gradonačelnica, prednost dala Saboru gdje prima plaću, a odluči li vrh stranke ponovo s njom na izbore, Nedjeljka će u slučaju pobjede morati zastupnički stolac prepustiti komu drugome.

Kao mogući kandidat figurira i dogradonačelnik Tomislav Jukić, bez obzira na neke prijepore.

U Kninu je najizglednija kandidatura sadašnje gradonačelnice Josipe Rimac (HDZ), pogotovo ostane li SDSS kod stajališta Dragana Jerkovića, da nije vrijeme za srpskog gradonačelnika te da će podržati Rimčevu.

No, predsjednik kninskog SDSS-a Ognjen Biserko demantira Jerkovića i najavljuje stranačkog kandidata, a spekulira se najviše s Ratkom Gajicom. Sam Gajica zasad je opovrgnuo takvu mogućnost.

U Drnišu najbolje kotira aktualni gradonačelnik Ante Dželalija, iako nezavisni. Kandidirat će se ponovo, ali, kako veli, procijenit će uz čiju potporu. Pretpostavlja se također da će HDZ istaknuti svoga kandidata, Josipa Begonju.

D. Blažević

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nakon što je Kerum istaknuo kandidaturu, njegovim bi stopama mogao krenuti Joško Berket, vlasnik marine u Kaštelima. Osvježenje bi mogli biti umjetnik Božidar Jurjević i restaurator Đivo Dražić iz Dubrovnika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => snažni stranački blokovi mogli bi zadržati vlast u većini DALMATINSKIH GRADOVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2008-09-28 20:40:36 [created_by] => 37 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2008-09-29 07:30:11 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2008-09-28 22:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9554 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7287661 Threads: 4 Questions: 1519017445 Slow queries: 4617416 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110338863 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/lokalni-izbori-poduzetnici-odlucuju-u-splitu-i-kastelima-umjetnici-u-dubrovniku-a-srbi-u-zadru-i-kninu-23068 [printLink] => /vijesti/hrvatska/lokalni-izbori-poduzetnici-odlucuju-u-splitu-i-kastelima-umjetnici-u-dubrovniku-a-srbi-u-zadru-i-kninu-23068?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 213328 [name] => lokalniizbori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lokalniizbori [link] => /tag/lokalniizbori ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nakon što je Kerum istaknuo kandidaturu, njegovim bi stopama mogao krenuti Joško Berket, vlasnik marine u Kaštelima. Osvježenje bi mogli biti umjetnik Božidar Jurjević i restaurator Đivo Dražić iz Dubrovnika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => snažni stranački blokovi mogli bi zadržati vlast u većini DALMATINSKIH GRADOVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Lokalni izbori: poduzetnici odlučuju u Splitu i Kaštelima, umjetnici u Dubrovniku, a Srbi u Zadru i Kninu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-15-36-35-37 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => templates/site/images/no_image.png [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [galleryCount] => 0 [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
Nakon što je Kerum istaknuo kandidaturu, njegovim bi stopama mogao krenuti Joško Berket, vlasnik marine u Kaštelima. Osvježenje bi mogli biti umjetnik Božidar Jurjević i restaurator Đivo Dražić iz Dubrovnika

Nakon što je Hrvatska među posljednjima u Europi uvela neposredan izbor za župane, gradonačelnike i načelnike općina, interes za lokalne izbore u svibnju iduće godine naglo je porastao.

Čak osam mjeseci uoči izlaska na birališta velike stranke mahom su već odredile svoje kandidate, ili su oni barem neslužbeno poznati, a ulazak u utrku već je najavila i sva sila nezavisnih kandidata.

Građani prvi put mogu vlast povjeriti osobi s imenom i prezimenom, te kako budući gradonačelnici i načelnici neće biti rezultat dogovora stranaka, čudnih koalicija ili kupovine vijećnika.

Novi župani i gradonačelnici imat će golemu vlast u svojim rukama, sami će birati sve svoje suradnike, a gradska i općinska vijeća trebala bi služiti samo kao kontrolni mehanizam koji ih može smijeniti – doduše, po prilično kompliciranoj proceduri.

Upravo zbog toga, u brojnim gradovima i općinama najavljen je izlazak na izbore brojnih “uglednih građana”, “uspješnih poduzetnika” i “građanskih inicijativa”, koji žele prekinuti dominaciju HDZ-a i SDP-a.

Pored Splita, u kojemu se očekuje zanimljiva bitka Željka Keruma, Ranka Ostojića (SDP) i još nepoznatog HDZ-ova kandidata, zanimljivo bi moglo biti u Dubrovniku.

U gradu u kojemu se na političkoj sceni već godinama kreću isti likovi i političari, osvježenje bi mogli biti članovi sadašnje Udruge “Grad” (ex Građanske inicijative), na čelu koje su konceptualni umjetnik Božidar Jurjević i restaurator Đivo Dražić.

Gradovi postaju buvljak

I jedan i drugi zasad ne mogu sa sigurnošću potvrditi izlazak na dubrovačku političku scenu, ali već su iz kontakata s čelnicima stranaka raspoznali da su zanimljiv partneri svima.

- Situacija u kojoj se Grad iz dana u dan sve više pretvara u “buvljak” isprovocirala nas je da se izvučemo iz umjetničkih preokupacija i da se na neki način suprotstavimo malograđanštini koja je zavladala Dubrovnikom - ističe Jurjević.

U Kaštelima, drugome gradu po veličini u Splitsko-dalmatinskoj županiji, politički angažman na izborima neslužbeno je najavio jedan od najjačih lokalnih poduzetnika, kapetan Joško Berket. Široj javnosti poznat je kao vlasnik marine u Kaštel Gomilici, česti je donator u humanitarnim akcijama, ali i glavni sponzor odbojkaškog i veslačkog kluba u Kaštelima.

U Omišu se spekulira kako bi nezavisni kandidat mogao biti Ivan Krndelj, poduzetnik i predsjednik NK Omiš, tim više što ne krije političke ambicije. Nezavisne snage pripremaju se za izbore i u Sinju, gdje se sastavlja izborna lista poduzetnika i uglednih građana.

U šibenskom SDP-u šuška se da bi kandidat za gradonačelnika mogao biti dr. Ante Županović, ravnatelj šibenskog Doma zdravlja, koji formalno ne pripada nijednoj stranci. Kandidira li se ovaj povratnik u politiku nakon gotovo 20 godina, bit će to najveće iznenađenje izbora.

U Kninu se kao akvizicija Građanske inicijative spominje Anto Marjanović, a nezavisni kandidati očekuju se i u Zadru.

Makarska: Ožić Bebek i Srzići

Osim predsjednika HSLS-a Siniše Srzića, bivšeg prvog čovjeka Makarske, koji je nedvojbeno najavio da će se ponovo natjecati, drugi se stranački prvaci još ne izjašnjavaju. Javnost je umiješana u SDP-ova odmjeravanja snaga sadašnjeg predsjednika ogranka Dragana Srzića i bivšega gradonačelnika i doministra obrane Zlatka Gareljića. Zasad, čini se, prednost ipak ima Srzić.

Kad je riječ o HDZ-u, koji ima aktualnu vlast u gradu, sve se svodi na spekulacije oko sadašnjega gradonačelnika dr. Marka Ožić Bebeka i spajanja njegove dužnosti ravnatelja u “Biokovci” s gradonačelničkom.

A.D. / epeha

Trogir: Kreira li Špika vrh ljestvice?

Po nedavnom istraživanju, HDZ je i dalje najjača stranka u Trogiru, ali s nešto manjom potporom nego prije tri i pol godine. Drugi je SDP koji prema anketi osvaja više glasova nego u koaliciji s HSU-om i HNS-om na prošlim izborima.

Treća po redu koja prelazi izborni prag je nezavisna lista Milivoja Špike, koja je u međuvremenu udružena sa nekoliko stranaka i lista u stranku pod nazivom “Ruža”.

Ona bi bila vrlo blizu vodećem dvojcu, i opcija bez koje ni HDZ ni SDP ne može doći do većine u lokalnom parlamentu. Kandidaturu za gradonačelnika najavljuju i neke nestranačke osobe poput Radovana Slade Šilovića.

G.D. / epeha

Imotsko friziranje rezultata

Da je kampanja u Imotskom već počela, dokazuje podatak da su se stranke jako trudile “frizirati” rezultate jedine ankete, one na Radio Imotskom.

Naime, sve do nedavno s par postotaka prednosti vodio je Luka Kolovrat (HSLS), sadašnji dogradonačelnik, u odnosu na oporbenjaka Željka Petrica (HDZ) i gradonačelnika Antu Đuzela, a onda su, kazuju nam urednici spomenutog portala, u jednoj noći birači naglo “promijenili mišljenje”.

Samo u sat vremena, između 22 i 23 sata, iskazali su veliko povjerenje aktualnom gradonačelniku, koji je došao do 70 posto glasova!

I.Ma. / epeha

Dubrovnik: Šuica, Karamatići i iseljenici

Ne uspije li projekt nezavisne liste “Grad”, dobri poznavatelji političkih prilika ističu da se vladavina HDZ-a i Dubravke Šuice može prekinuti isključivo nastupom široke koalicije oporbenih stranaka, prije svega SDP-a i HNS-a.

U tom slučaji njihovi čelnici Tatjana Bonačić Šimac i Andro Vlahušić morat će zatomiti taštinu i zajedno izaći na izbore. “Povratak u sedlo” najavljuje i bivši dogradonačelnik Pero Vićan.

Za gradonačelničku funkciju u Metkoviću zasad su poznata dva kandidata: Žaklina Marević iz HDZ-a i HSS-ovac Stipe Gabrić Jambo.

Žaleći što “nema dostojnoga protukandidata”, sadašnji gradonačelnik Ploča Ante Karamatić (SDP) najavljuje još jedan mandat. Lijevu opciju će vjerojatno podržati HNS, dok će HSLS, u slučaju samostalnoga izlaska na izbore, kandidirati nastavnika Ranka Karamatića. I poduzetnik Branko Đugum izlazi na izbore.

Premda je korčulanski ogranak HDZ-a raspušten, iz vrha stranke guraju Marinka Vilovića. Doznajemo da se nekim strankama nude kandidati iz Australije, Novoga Zelanda...

L.C., S.S., A.Š. i Ž.P. / epeha

Zadar: SDSS s HDZ-om

Zadarskoj je javnosti dosada kao jedini siguran kandidat za gradonačelnika ponuđen Rade Škarica iz HSP-a. Iako je Božidar Kalmeta nedavno kazao da će Živko Kolega imati njegovu potporu kao kandidat HDZ-a za gradonačelnika, to još uvijek nije konačno.

Unatoč prognozama da će Ingrid Antičević Marinović još jednom krenuti u bitku za osvajanje Zadra, ni u SDP-u još nisu počeli ozbiljni razgovori.

Na županijskoj razini izvjesno je da je HDZ u velikoj prednosti i da sadašnji župan Stipe Zrilić ima velike izglede da bude prvi neposredno izabrani župan. Za njega bi mogli glasovati i Srbi koji se za ove izbore narednog proljeća pripremaju bolje nego ikad, već se sada dogovara s agencijama za dolazak 30-40 autobusa s glasačima iz Srbije.

Zbog koalicije na državnoj razini SDSS će po svemu sudeći podržati HDZ-ove kandidate za gradonačelnika i u Benkovcu i u Obrovcu, iako postoji uvjerenje da će Srbi istaknuti svoje kandidate.

E.Š., P.O. / epeha

 

Srbi žele vlast u Kninu, Šibenik i Drniš po starom

U stranačkim taborima HDZ-u i SDP-u, glavnih izbornih rivala u Šibensko-kninskoj županiji, službeno će kandidate za župana i gradonačelnike obznaniti početkom listopada.

HDZ ima problem s kandidaturom, jer je Neda Klarić, aktualna šibenska gradonačelnica, prednost dala Saboru gdje prima plaću, a odluči li vrh stranke ponovo s njom na izbore, Nedjeljka će u slučaju pobjede morati zastupnički stolac prepustiti komu drugome.

Kao mogući kandidat figurira i dogradonačelnik Tomislav Jukić, bez obzira na neke prijepore.

U Kninu je najizglednija kandidatura sadašnje gradonačelnice Josipe Rimac (HDZ), pogotovo ostane li SDSS kod stajališta Dragana Jerkovića, da nije vrijeme za srpskog gradonačelnika te da će podržati Rimčevu.

No, predsjednik kninskog SDSS-a Ognjen Biserko demantira Jerkovića i najavljuje stranačkog kandidata, a spekulira se najviše s Ratkom Gajicom. Sam Gajica zasad je opovrgnuo takvu mogućnost.

U Drnišu najbolje kotira aktualni gradonačelnik Ante Dželalija, iako nezavisni. Kandidirat će se ponovo, ali, kako veli, procijenit će uz čiju potporu. Pretpostavlja se također da će HDZ istaknuti svoga kandidata, Josipa Begonju.

D. Blažević

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] => [OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/lokalni-izbori-poduzetnici-odlucuju-u-splitu-i-kastelima-umjetnici-u-dubrovniku-a-srbi-u-zadru-i-kninu-23068 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=15b2e5896231a7054b9a7e2cc2b19c8f18a6e4f0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Lokalni+izbori%3A+poduzetnici+odlu%C4%8Duju+u+Splitu+i+Ka%C5%A1telima%2C+umjetnici+u+Dubrovniku%2C+a+Srbi+u+Zadru+i+Kninu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Flokalni-izbori-poduzetnici-odlucuju-u-splitu-i-kastelima-umjetnici-u-dubrovniku-a-srbi-u-zadru-i-kninu-23068 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Flokalni-izbori-poduzetnici-odlucuju-u-splitu-i-kastelima-umjetnici-u-dubrovniku-a-srbi-u-zadru-i-kninu-23068 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nakon što je Kerum istaknuo kandidaturu, njegovim bi stopama mogao krenuti Joško Berket, vlasnik marine u Kaštelima. Osvježenje bi mogli biti umjetnik Božidar Jurjević i restaurator Đivo Dražić iz Dubrovnika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => snažni stranački blokovi mogli bi zadržati vlast u većini DALMATINSKIH GRADOVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskasnažni stranački blokovi mogli bi zadržati vlast u većini DALMATINSKIH GRADOVA

Lokalni izbori: poduzetnici odlučuju u Splitu i Kaštelima, umjetnici u Dubrovniku, a Srbi u Zadru i Kninu

Piše PSD.
29. rujna 2008. - 00:55
Nakon što je Kerum istaknuo kandidaturu, njegovim bi stopama mogao krenuti Joško Berket, vlasnik marine u Kaštelima. Osvježenje bi mogli biti umjetnik Božidar Jurjević i restaurator Đivo Dražić iz Dubrovnika

Nakon što je Hrvatska među posljednjima u Europi uvela neposredan izbor za župane, gradonačelnike i načelnike općina, interes za lokalne izbore u svibnju iduće godine naglo je porastao.

Čak osam mjeseci uoči izlaska na birališta velike stranke mahom su već odredile svoje kandidate, ili su oni barem neslužbeno poznati, a ulazak u utrku već je najavila i sva sila nezavisnih kandidata.

Građani prvi put mogu vlast povjeriti osobi s imenom i prezimenom, te kako budući gradonačelni...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 17:36