Novosti Hrvatska

REPOVI RATA

Za zločine u Mrkonjić Gradu BiH sumnjiči 27 Hrvata

REPOVI RATA

Gotovo nakon 20 godina od kraja vojnih operacija Tužiteljstvo BiH poduzima nove poteze /JOŠKO PONOŠ/CROPIX

Potpisivanjem protokola o suradnji u kažnjavanju ratnih zločina između DORH-a i Tužiteljstva BiH, osim optuženih i osumnjičenih pripadnika HVO-a, koji su u Hrvatskoj pronašli zaštitu od procesuiranja, kroz institut dvojnog državljanstva, bit će ispitani i procesuirani na hrvatskim sudovima i hrvatski građani koji do sada nisu bili dostupni Tužiteljstvu BiH.

Za sada je poznato da Tužiteljstvo BiH vodi predmet “Mrkonjić Grad“, u kojem se sumnjiče i pripadnici Hrvatske vojske, no je li u međuvremenu pokrenuta istraga za eventualno još neke operacije u kojima su sudjelovali pripadnici Hrvatske vojske, u Tužiteljstvu BiH nismo uspjeli dobiti odgovor. Inače, kao što je poznato, o čemu smo i prije pisali, Tužiteljstvo BiH je u prosincu 2007. godine pokrenulo istragu u predmetu “Mrkonjić Grad“, a u svezi s počinjenim ratnim zločinima u vojnim operacijama “Maestral” i “Južni potez”.

Nema Gotovine

Državnom je tužiteljstvu BiH Tužiteljstvo Republike Srpske podnijelo kaznenu prijavu protiv osumnjičenih osoba na temelju izvještaja Centra javne sigurnosti Banje Luke i MUP-a Republike Srpske. Svojedobno su banjolučki mediji pisali da je osumnjičeno 17 visokopozicioniranih časnika HV-a i HVO-a, a na vrhu kolone nalazili su se predsjednik Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak, generali Janko Bobetko, Zvonimir Červenko i Ante Gotovina.

No, iz pouzdanih izvora saznajemo da je MUP Republike Srpske podigao kaznenu prijavu protiv 27 osoba i nepoznatih počinitelja 12. kolovoza 1996., kakvu je i uputio Tužiteljstvu BiH, a na kojoj se ne nalaze Tuđman, Šušak, Bobetko, Červenko i Gotovina.

Rojs: Odazvat ću se ako me DORH pozove
Među 27 osumnjičenih u predmetu “Mrkonjić Grad“ nalaze se visokorangirani časnici HV-a i HVO-a, generali Damir Krstičević, Rahim Ademi, Miljenko Filipović, Ljubo Ćesić Rojs, Stanko Sopta, Zlatan Mijo Jelić, Željko Glasnović, bojnik Slobodan Matenda, no ima i imena nepoznatih široj javnosti.

Pokušali smo saznati jesu li visokopozicionirani časnici HV-a i HVO-a već pozivani u DORH na saslušanje, jesu li upoznati sa statusom koji imaju u Tužiteljstvu BiH, nakon što je potpisan protokol o suradnji između tužiteljstava.
- Mene nitko još nije zvao, a nisam čuo ni od mojih kolega da ih se pozivalo na saslušanje u slučaju “Mrkonjić Grad”, kaže za “Slobodnu“ general Ljubo Ćesić Rojs.

- Ja sam bio u toj oslobodilačkoj akciji u Mrkonjić Gradu i ponosan sam što sam sudjelovao u njoj. To je legalna, zajednička operacija dogovorena međudržavnim sporazumom za koju su Amerikanci dali zeleno svjetlo. Ako je bilo zločina, neka se sve istraži. Nemam ništa protiv da me pozovu u DORH i da dam iskaz u vezi s tom operacijom - ističe general Ćesić-Rojs.

Sporazumi između regionalnih tužiteljstava u procesuiranju ratnih zločina rađeni su pod patronatom međunarodne zajednice. Dok s bosanskohercegovačkim tužiteljstvom imamo sporazum o ustupanju kaznenih predmeta ratnog zločina, sa srbijanskim imamo samo dogovorenu razmjenu informacija i bitnih podataka o osumnjičenima za ratni zločin.

zdravka soldić arar

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last