Novosti Hrvatska

uspjela reakcija antifašista na izostavljanje obilaska ‘galebovih krila’

HRM u zadnji čas u proslavu ubacio partizane

uspjela reakcija antifašista na izostavljanje obilaska ‘galebovih krila’

Nakon što je SAB dobio program proslave Dana HRM-a u Makarskoj bez polaganja vijenaca na spomenik u Podgori, krenuli su u ofenzivu...

Tomo Doko ispred spomenika ‘Galebova krila’  
Foto: Ivo Ravlić / Cropix
Izaslanstvo Hrvatske ratne mornarice u četvrtak će ujutro, na dan središnje proslave Dana HRM-a koja se održava u Makarskoj, položiti na spomenik “Galebova krila” vijenac osnivačima partizanske mornarice.

Tom promjenom u protokolu proslave u posljednji je trenutak izbjegnut novi skandal.

Naime, SAB Makarskog primorja podigao se na noge kad im je od zapovjednika HRM-a Ante Urlića stigao poziv s programom bez pohođenja spomenika u Podgori.

- Odmah smo reagirali - kaže Tomo Doko, predsjednik SAB-a Makarskog primorja.

- Poslali smo faksove i telefonski kontaktirali s Glavnim stožerom HV-a i HRM tražeći da se ode i na spomenik. Kontaktirali smo i s generalom Lučićem. Dobili smo informaciju da će vijenac u Podgori ipak biti položen - objašnjava Doko, naglašavajući da sastavljači programa to nisu bili predvidjeli.

Predsjednikov protokol

Ili su ipak predvidjeli, ali je netko obilazak spomenika JRM-a naknadno izbacio. Proširila se i glasina da je tome kumovao HDZ-ov gradonačelnik Makarske dr. Marko Ožić Bebek.

- HRM i Odbor za proslavu Dana grada Makarske ravnali su se prema protokolu Predsjednikova ureda, kao najvišeg pokrovitelja svečanosti. Prema tome, nitko, a najmanje gradonačelnik Makarske, koji uopće nije sudjelovao u sastavljanju protokola, nije mogao skinuti polaganje vijenca na “Galebova krila”. U Makarskoj će prvi put predstavnici vojno-diplomatskog zbora s ostalim delegacijama položiti vijence na Spomenik hrvatskom branitelju na rivi i na centralni križ gradskoga groblja. Predstavnik HRM-a bacit će vijenac u more - izjavio je Vlatko Bandalo, načelnik Ureda zapovjednika HRM-a koji vodi protokol.

Ujedno je naglasio da je predstavnik HRM-a s antifašistima već 10. rujna položio vijenac na “Galebova krila”.

Ivan Ivanda, makarski dogradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora proslave u Makarskoj, potvrdio je da nije moguće da bi netko ukinuo bilo koji dio programa, kao što nije ni čuo da je itko tražio ili predložio pohođenje spomenika “Galebova krila”.

Gradonačelnik dr. Marko Ožić Bebek smatra da neke struje žele kompromitirati sve dobro što gradska uprava radi, pa tako sada izmišljotinama o izbacivanju iz protokola žele ocrniti proslavu.

Ana DRAGIČEVIĆ/EPEHA

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last