Novosti Hrvatska

Nema naloga

Nitko iz EU u Hrvatskoj ne traži optužene za ratni zločin

Nema naloga
Vlada je donošenje zakona poznatog kao “lex Perković” objasnila zaštitom hrvatskih branitelja od progona iz inozemstva, a naročito iz Nizozemske, koja je proglasila univerzalnu jurisdikciju, pa nas je zanimalo jesu li u RH pristigli zahtjevi za izručenje branitelja.

- Od nadležnog S.I.Re.N.E ureda Ministarstva unutarnjih poslova zaprimili smo informaciju da do ovog trenutka nije zaprimljen niti jedan europski uhidbeni nalog iz Nizozemske ili ikoje druge države članice EU-a, a u vezi s počinjenjem kaznenih djela ratnih zločina od 1991. do 1995. godine - informacija je koju nam je proslijedila glasnogovornička služba Ministarstva pravosuđa.

Ako je netko propustio prijašnje nastavke sapunice o Perkoviću i pripadajućem “lexu”, podsjećamo: neposredno prije ulaska u Europsku uniju aktualna je Vlada izmijenila Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije – skraćeno “lex Perković” - unoseći klauzulu po kojoj se europski uhidbeni nalog u Hrvatskoj neće primjenjivati na kaznena djela počinjena prije 7. kolovoza 2002. godine, što je, uz još neke preinake, otklonilo mogućnost izručenja Njemačkoj Josipa Perkovića, istaknutog komunističkog i Tuđmanova obavještajca.

Njemačka ga, naime, traži zbog sumnje da je sudjelovao u likvidaciji Stjepana Đurekovića, hrvatskog političkog emigranta, izvršenoj 28. srpnja 1983. godine u gradu Wolfratshausenu.

Na brojne prozivke da je mijenjala propis već dogovoren u pregovorima s EU-om kako bi onemogućila Perkovićevo izručenje, Vlada je odgovarala kako joj je glavni cilj zaštita branitelja od zahtjeva za izručenje.

No, iz citiranog odgovora na naše pitanje jasno je da dosad u RH nisu stigli takvi zahtjevi, pa se čini malo vjerojatnim da će interes nizozemskog i uopće europskog pravosuđa za hrvatskim braniteljima bitno porasti i nakon što Hrvatska, na pritisak EU-a, izbaci 7. kolovoza 2002. godine iz Zakona.

VLADIMIR MATIJANIĆ
Foto: Ilustracija CROPIX

Naslovnica Hrvatska