Novosti Hrvatska

Na Udbini obilježen Dan hrvatskih mučenika

Velikim misnim slavljem na kojemu je sudjelovalo više tisuća vjernika iz Hrvatske i BiH danas je u Udbini, pored gradilišta buduće Crkve hrvatskih mučenika obilježen Dan hrvatskih mučenika.

Misno slavlje predvodio je biskup dubrovački mons. Želimir Puljić uz nazočnost više hrvatskih biskupa, brojnih svećenika, redovnika i redovnica. Proslavi su među okupljenim vjernicima bili nazočnih i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Milan Moguš, čelnici Ličko-senjske županije, brojni gradonačelnici i načelnici općina iz Ličko-senjske i drugih županija te predstavnici Hrvatske vojske i policije.

Na početku misnog slavlja motoristi-hrvatski branitelji u mimohodu su prenijeli kamenje sa 47 mjesta stradanja Hrvata iz cijele domovine i BiH. To će kamenje biti ugrađeno u spomen-zid buduće Crkve hrvatskih mučenika u Udbini.

Među kamenjima je i onaj iz kaznionice u Požegi, za vrijeme jugo-komunističke vlasti, na kojemu je zapisano kako je u tom zatvoru bilo 3.616 žena koje su bile osuđene na ukupno 12.291 godinu zatvora.

Na početku mise u Udbini, ličko-senjski biskup domaćin msgr. Mile Bogović pozdravio je okupljene, istaknuvši kako je Krbavsko polje simbol hrvatskog stradanja, a izgradnjom Crkve hrvatskih mučenika u Udbini želi se svjedočiti sva hrvatska stradanja tijekom povijest. Ova crkva kao nadahnuće uzima crkvu sv. Križa u Ninu, dodao je.

Pozdavljajući nazočne uzvanike, posebno načelnika općine Udbina, Stanka Momčilovića, biskup Bogović rekao je kako je projekt crkve Hrvatskih mučenika temelj za međusobno povjerenje.

- Ovo mjesto sve više prepoznajemo kao mjesto okupljanja onih čiji su životi ispunjeni križnim putevima - naglasio je.

Predvodeći misno slavlje biskup dubrovački mons. Želimir Puljić više je puta tijekom propovijedi ponovio kako je Udbina i buduća udbinska Crkva hrvatskih mučenika svetište naše zahvalnosti ali i učionica naše povijesti.

- Na ovom mjestu povezujemo hrvatsku kulturnu baštinu kontinentalne i panonske baštine s baštinom primorske Hrvatske. Kao što nestaje naroda u kojemu vladaju svađa i nesloga, tako nestaje i naroda koji ne vidi razloga da s ponosom gleda na svoju prošlost, a koja je velikim dijelom bila u znaku osmišljavanju našeg povijesnog križnog hoda - rekao je biskup Puljić.

Istaknuo je kako će se svim znanim i neznanim mučenicima vjere od prvih početaka kršćanstva u našem narodu, postaviti spomen izgradnjom Crkve hrvatskih mučenika na Udbini. Isto tako, izgradnjom crkve u starogradiškom zatvoru vratit će se dug svećenicima koji su nevino osuđeni (od strane jugo-komunističkih vlasti) i bili prisiljeni na tom mjestu crkvu svojim rukama rušiti, napomenuo je.

Dubrovački biskup podsjetio je kako je u kaznionici u Staroj Gradiški samo 1955. godine bilo u uzništvu 211 svećenika i redovnika. "Stara Gradiška je postala nenadmašeno mjesto svećeničkog progona, patnje i stradanja, i upravo će tu crkvu biskupi i svećenici graditi svojim osobnim darom, kao trajan molitveni spomen njima u čast", istaknuo je mons. Puljić u svojoj propovijedi. Dodao je i da "brojni stradalnici umiru radi čovjeka, a kršćanski mučenik umire radi bogočovjeka".

Svečano misno slavlje završilo je zahvalom ličko-senjskog biskupa msgr. Mile Bogovića svima koji pomažu u izgradnji crkve Hrvatskih mučenika. Pozdravljajući još jednom nazočne na skupu posebno je pozdravio Miroslava Tuđmana, sina prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Osvrčući se na gradnju crkve Hrvatskih mučenika na Udbini, mons. Bogović podsjetio je kako se odustao od prvotnog projekta crkve zbog skupoće, te da je napravljen novi projekt, tri puta jeftiniji, a koji ipak slijedi ideju kojom se graditelji ove crkve vode.

Msgr. Bogović je izrazio uvjerenje da će okupljeni vjernici već iduće godine na Dan hrvatskih mučenika vidjeti u stvarnosti dobar dio onoga što se od buduće crkve danas vidi samo na slici.

Na kraju slavlja okupljenima se obratio ličko-senjski župan Milan Jurković, kazavši kako Krbavsko polje simbolizira patničku povijest hrvatskog naroda.

- Crkva hrvatskih mučenika koju gradimo neka bude na čast svima koji su znali živjeti i umrijeti za buduća pokoljenja - rekao je župan Jurković te dodao da svi oni koji misle kako je gradnja te crkve nepotrebna "zapravo ne poštuju one koji su kroz povijest pali za Hrvatsku".

Potom se okupljenima obratio predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić. Podsjećajući da je Hrvatski sabor pokrovitelj izgradnje Crkve hrvatskih mučenika predsjednik Hrvatskog sabora Bebić naglasio je kako je 9. rujna 1493. godine u bitki hrvatske vojske s turskim osvajačima na Krbavskom polju izginuo cvijet hrvatskog naroda.

- Ovdje se okupljamo da s pijetetom odamo počast svim hrvatskim mučenicima, ne samo onima na Krbavskom polju nego svima koji su stradali sve do Domovinskoga rata. Stoga je potreban Dan hrvatskih mučenika kao spomen na sve znane i neznane mučenike koji su se zauzimali za ljubav, Boga i čovjeka - kazao je Bebić.

Predsjednik Hrvatskog sabora podsjetio je i na zauzimanje pokojnog pape Ivana Pavla II. da svaki narod popiše svoje mučenike, kako bi budući naraštaji znali tko su bili oni koji su svoje živote žrtvovali za svoj i buduće naraštaje.

- Demokracija, mir, tolerancija, zaštita ljudskih i manjinskih prava temelj su budućnosti Europe, na njima se gradi i hrvatska budućnost - istaknuo je Bebić, dodavši da Crkva hrvatskih mučenika u Udbini treba biti simbol našega zajedništva.

- Postoje mnoga grobišta i predjeli gdje su stradali hrvatski mučenici, posebice u 2. Svjetskom ratu i nakon njega, od Bleiburga do Križnoga puta. Mnogima njihovi najmiliji ne znaju groba. Oni imaju puno pravo na poštovanje. Zato u Udbini koja je središte Hrvatske, gradimo Crkvu hrvatskih mučenika za sve one koji nemaju svoga groba, kako bi bila mjesto gdje ćemo se pokloniti. Zato dajmo svi doprinos da se hrvatstvo ovdje okuplja, radimo združeno na izgradnji ove crkve - zaključio je predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić.

(h)

Naslovnica Hrvatska