Novosti Hrvatska

čelnik sdf-a, o položaju manjina u hrvatskoj

Džakula: Srbi služe samo za dobivanje glasova

čelnik sdf-a, o položaju manjina u hrvatskoj

Infrastruktura i stanarska prava su glavni problemi
stanovnika sela sa srpskom većinom / CROPIX
Veljko Džakula je predsjednik Upravnog odbora Srpskog demokratskog foruma (SDF) u Hrvatskoj koji je javnosti uputio Otvoreno pismo koje se oslanja na dokument “Status i položaj Srba u Hrvatskoj”.

- Riječ je o objektivnoj i jasnoj ocjeni stanja koja ima funkciju da pomogne Hrvatskoj u preuzimanju i realiziranju dogovorenih obveza, da joj u to smislu bude dobar vjetar u leđa. Da se nagomilani problemi ne bi opet samo statistički konstatirali na kraju svake godine. Mogu reći da su reakcije uistinu zadovoljavajuće, da nismo dobili ni jedan prigovor - ističe čelnik SDF-a.

Prema njegovim riječima, pokazuje se da sve stranke zapravo samo trebaju glasove birača, ali nisu spremne zatim preuzeti obvezu rješenja teškoća Srba.

- Srbi kao manjinska zajednica u Hrvatskoj ne mogu sami riješiti svoje probleme, a to očito ne uspijevaju ni srpske stranke koje participiraju u vlasti - tvrdi Džakula.

- Zakoni se provode jako malo. Zakon o pravima nacionalnih manjina, na primjer, uopće se na provodi. Isključivo je u pitanju opstrukcija, jednako na lokalnom i državnom nivou. Pokazuje se da je donošenje tih zakona bilo samo znak dobre volje prema EU-u. Infrastruktura, stanarska prava, neisplaćene mirovine, reguliranje staža... to su osnovna životna pitanja. Manjinske teme poput jezika, recimo, pitanja su također važna za brži povratak izbjeglih. Ali, teško je govoriti o desertu ako niste dobili glavno jelo, osnovne uvjete za život. I stalno se to obećavalo, ali nije učinjeno dovoljno - smatra Džakula.

I. Lasić / epeha

Naslovnica Hrvatska