Novosti Hrvatska

nagrade za zaposlene

Linić o bonusima u HEP-u: Digli su cijene struje i stavili novac u džep

nagrade za zaposlene

Ilustracija: CROPIX

REAKCIJA MINISTRA LINIĆA

- Moj posao je moj posao. Pitajte Vrdoljaka što će učiniti. Ja se sramim ljudi u upravi, nadzornom odboru ali i sindikatima HEP-a. Digli su cijenu struje i onda novce pospremili u džep. Baš ih briga za građane. To je sramotno - kazao je ministar Slavko Linić za Tportal.

Koračević: Radnici HEP-a su zaslužili 48 milijuna kuna

Nedavno je u “Narodnim novinama“ objavljen kolektivni ugovor čiji je tekst ustvrdio tadašnji predsjednik Uprave “Hrvatske elektroprivrede”, Zlatko Koračević, skupa sa sindikatima.

Taj je ugovor, u vrijeme štednje i rezanja božićnica, uskrsnica i naknada za korištenje godišnjih odmora, izazvao svojevrsni šok u Vladi budući da je iz Banskih dvora odaslana nedvosmislena poruka svim nadzornim odborima javnih tvrtki. Iz HEP-a su, izgleda, odlučili nadoknaditi propušteno i to jednokratnom isplatom svim radnicima (13.562) u kolovozu povodom Dana Hrvatske elektroprivrede.

Tada bi zaposlenici primili prigodnu nagradu od 3550 kuna neto s tim da je 2500 neoporezivo, dok je ostatak oporeziv. Jednostavnom računicom dolazi se do 48 milijuna kuna koje će HEP platiti svojim radnicima. Ukupan iznos bit će i još veći budući da na oporezivi dio tvrtka plaća davanja državi.

Još je jedna zanimljiva odredba u ugovoru, a ona konstatira kako se on ne može otkazati bez obzira na financijsko stanje tvrtke.

Prema medijskim napisima Koračević je ovo izveo kako bi kupio naklonost sindikata, a spekulira se i o osveti Vladi zbog nedavne smjene.

- Nije točno da su prava radnika povećana novim kolektivnim ugovorom, već su ukupno čak i smanjena, samo treba dobro iščitati kolektivni ugovor. Što se tiče jednokratne isplate radnicima za Dan HEP-a tu se nije radilo ni o kakvoj osveti Vladi ili ulagivanju radnicima i sindikatima, već je riječ o tome da su radnici u prošloj godini zaslužni što je ostvarena racionalizacija i smanjenje operativnog troška u iznosu od 250 milijuna kuna. Osim toga, pregovore oko kolektivnog ugovora su vodili sadašnji članovi Uprave, a ne ja osobno, i čitava uprava je podržala kolektivni ugovor - prokomentirao je Zlatko Koračević isplatu jednokratne naknade.

Poručio je i kako je prošle godine povećanje cijena struje donijelo ukupno 760 milijuna kuna, dok je gubitak zbog loše hidrološke sezone, uslijed čega se morala znatno više kupovati struja, te poskupljenja cijena energenata iznosio 940 milijuna kuna.

- Iz toga je jasno kako je samo jaka racionalizacija poslovanja, za koju su zaslužni radnici tvrtke, omogućila ostvarenje dobiti u prošloj godini u iznosu od 71 milijun kuna prije oporezivanja, dok je u prva tri mjeseca ove godine ostvarena dobit od 750 milijuna kuna - rekao nam je Koračević.

F. Laušić

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last