Novosti Hrvatska

U Splitu, Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Bjelovaru prosvjedi protiv GMO hrane

Arhiv CROPIX

Na nekadašnji Dan mladosti, 25. svibnja, u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Bjelovaru spremaju se prosvjedni skupovi, ali isti s davno zaboravljenim obljetnicama nemaju nikakve veze.

Riječ je hrvatskom rukavcu globalnog marša protiv genetski modificirane hrane, konkretnije protiv američke GMO-korporacije Monsanto, koji će se istodobno održati u više od 40 država svijeta.

Monsanto je najveći svjetski proizvođač pesticida i genetski modificiranog sjemena (najčešće kukuruza i soje), vrlo blisko povezan s američkim i svjetskim vladajućim strukturama.

Antiglobalistički aktivisti nerijetko ga smatraju personifikacijom svih negativnih vrijednosti današnjeg kapitalističkog poretka i bjesomučne utrke za profitom u kojoj se ne biraju sredstva: njihovo sjeme je modificirano kako bi bilo otporno na prethodno stvorene pesticide i trajno truje tlo na kojem raste.

Osim što neka istraživanja na miševima pokazuju da takav kukuruz izaziva strašna tumorska oboljenja, te visoku stopu steriliteta od 3. generacije, Monsanto sjeme je kreirano i da ga je nemoguće sakupljati, čuvati i iznova koristiti, nego ga je potrebno kupovati iznova za svaku novu sjetvu.

Upravo s komercijalnim efektom u korist istoga hrvatski anti-GMO aktivisti povezuju i aktualnu zabranu prodaje sjemena domaćih sorti biljaka bez EU certifikata.

- Apsurdno je da GMO proizvodi imaju sve potrebne dozvole i ne moraju se posebno označavati na prehrambenim proizvodima, dok se skupi certifikati čija izrada za jednu jedinu domaću sortu košta oko 12 tisuća eura nameću malim proizvođačima koji to sebi nikako ne mogu priuštiti. Ovakvim propisima Europska unija ciljano uništava domaću proizvodnju i ratarstvo u Hrvatskoj, a izravno pogoduje megakorporacijama kao što je Monsanto – upozorava jedan od organizatora splitskog prosvjeda 25. svibnja, dr. Branimir Beus.

Netko će možda reći da mi ipak nismo Amerika i da Monsanto u Hrvatskoj ne predstavlja toliku opasnost, no valja znati da ova megakorporacija kod nas već ima registriranu podružnicu.

U stalnoj utrci za što većom zaradom SAD im je davno postala premalo tržište, pa se sve upornije pokušavaju proširiti na Europu, u čemu im sekundiraju i euroinstitucije poput Europske banke za obnovu i razvoj.

Dok našu djecu nastoje pretvoriti u slijepe konzumente svojih GMO-proizvoda - od kojih je najpoznatiji famozni glukozno-fruktozni sirup kojega je praktički nemoguće izbjeći u kupovnoj hrani – nije tajna da svjetski moćnici i bogataši uživaju u posve drugačijim namirnicama, upravo onakvima kakve nastoje učiniti nedostupnima širokim slojevima stanovništva.

Nije tajna da se u Bijeloj kući, prema tvrdnjama tadašnjih kuhara, u mandatima Georga Busha i Billa Clintona pripremala strogo organski uzgojena hrana. Obitelj Obama također preferira organsku hranu: prva dama Michelle vlastoručno obrađuje vrt iz kojega njezina djeca jedu samo prirodno i zdravo povrće.

Kineski politički i poslovni prvaci jedu travom hranjenu govedinu s mongolskih pašnjaka, te rižu ispranu planinskim snijegom. Britanska kraljevska obitelj također jede isključivo prirodnu i organsku hranu, te svoje kuhare posvuda vodi sa sobom.

Sve to anti-GMO prosvjednici smatraju samo motivom više da u subotu protestiraju protiv licemjernih pokušaja moćnika da masama na tanjur serviraju otrov i smeće, dok sami itekako paze na svaki zdravi zalogaj.

Davor Krile
Naslovnica Hrvatska