Novosti Hrvatska

obrat u banskim dvorima

Milanović ministrici Zlatar: Ne dirajte Kerumov križ!

obrat u banskim dvorima

Bez obzira na nepromijenjene gabarite onoga marjanskoga, ministarski križ Andree Zlatar svejedno gori / Fotomontaža: PSD

Svaka hiža ima svoga križa, znaju reći Zagorci. Poznato je već da je Kerumov u nas najveći, a donedavno je svojega imalo i Ministarstvo kulture: ovoj časnoj ustanovi bilo je iznimno bitno da križ na Marjanu bude baš po njihovoj mjeri, tj. da nipošto ne prijeđe osam metara visine.

Em je takve gabarite imao davni, povijesni, križ, em je iste mjere predvidjela konzervatorska podloga, em je ministrica kulture za nedavnoga boravka u Splitu inzistirala na tome da marjanski križ s postoljem ne smije biti veći od rečenih osam metara. Štoviše, na izravno pitanje može li Grad Split, nakon što je Marjan proglašen zaštićenim kulturnim krajolikom, graditi križ po važećoj lokacijskoj dozvoli koja predviđa 10 metara visine, ministrica Andrea Zlatar Violić je rezolutno odrezala: “Ne može!”

Prizor komunističkih zlotvora koji ruše najveću kršćansku svetinju što je mecena Željko Kerum užežin lokalnih izbora poklanja splitskome puku za njegove vlastite novce, mogao se već zamisliti na prigodnim jumbo-plakatima. Crna ruka s petokrakom i velikom macom zamahuje na raspelo, a bijela, trgovačko-kršćanska, prevenira udarac i hvata je za zglob. Preko svega izborna poruka velikim slovima: “Željko Kerum – gradonačelnik koji je spasio Spasitelja!”

Scenarij za klasični splitski vodvilj zapravo je već bio napisan, kad se dogodio iznenadni, kopernikanski, obrat. Pomoćnica ministrice kulture Sanja Šaban na tribini Konzervatorskog odjela u nedjelju jasno je opovrgnula prijašnji ministričin stav o strogoj zabrani gradnje križa ako premaši osam metara visine.

Kazavši kako Ministarstvo kulture neće zabranjivati radove po važećem projektu i da oni nisu zapravo nikome nametali gabarite, nego se radilo samo o preporuci koju bi visinu voljeli, nabacila je loptu na volej Kerumovoj desnoj ruci, dogradonačelniku Juri Šundovu, da svisoka poentira kako zapravo ne zna što je sav taj cirkus ministrici trebao. “Netko joj je sigurno podvalio”, dobrohotno je pretpostavio Šundov.

Korak unatrag

U Ministarstvu kulture smo pokušali provjeriti je li Šundov na dobrom tragu i tko to stalno podmeće ministrici, no glasnogovornica nam čitav dan nije odgovarala na pozive. U kuloarima doznajemo da se ministričina ideja o ulasku u križarski rat s Kerumom netom prije lokalnih izbora nije nimalo svidjela ni ministričinoj stranačkoj šefici Vesni Pusić, a ni premijeru Milanoviću.

Premda nam gabariti poznatih svjetskih križeva prilično pouzdano svjedoče o nepisanom pravilu “što veći križ, to ubogija sirotinja pod istim”, metaforičko rušenje bilo kakvog križa pred izbore u Hrvata usporedivo je samo sa šetnjom Teheranom s krmkom na uzici. Izborna šteta je reteriranjem od ranijeg stava ministarstva donekle sanirana, ali je ministarskoj vjerodostojnosti Andree Zlatar istodobno nesumnjivo nanesena.

U njezinu mandatu nagomilalo se, naime, već nekoliko odluka od kojih je ministrica naknadno neobjašnjivo odustala: od svojedobno oglašene smjene njezina savjetnika Milana Živkovića, koja se naknadno prometnula u Živkovićevo unapređenje, pa do prenošenja vlasničkog udjela Andree Zlatar u tvrtki koja izdaje proračunski dotirani “Zarez”, a do čega nije došlo ni nakon 16 mjeseci. Čini se da, bez obzira na nepromijenjene gabarite onoga marjanskoga, ministarski križ Andree Zlatar svejedno gori...

DAVOR KRILE
FOTO: CROPIX

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 8FirstPrevious[1]2345678Last