Novosti Hrvatska

HRVATSKO MINISTARSTVO OBRANE POKUŠAVA PRONAĆI KUPCA ZA RATNU TOPOVNJAČU

Moskva stopirala prodaju ‘Petra Krešimira’ Gruziji

HRVATSKO MINISTARSTVO OBRANE POKUŠAVA PRONAĆI KUPCA ZA RATNU TOPOVNJAČU

Da nije bilo ruske intervencije, raketna topovnjača ‘Kralj Petar Krešimir IV.’, ali i ‘Dmitar Zvonimir’, već bi završila u luci Poti, glavnoj bazi gruzijske ratne mornarice, neslužbeno doznajemo od izvora bliskog vrhu MORH-a

Da nije bilo ruske intervencije, raketna topovnjača ‘Kralj Petar Krešimir IV.’, ali i ‘Dmitar Zvonimir’, već bi završila u luci Poti, glavnoj bazi gruzijske ratne mornarice, neslužbeno doznajemo od izvora bliskog vrhu MORH-a

Ministarstvo obrane, posredstvom državne Agencije za prodaju oružja “Alan”, već mjesecima pokušava pronaći kupca za raketnu topovnjaču “Kralj Petar Krešimir IV.” za koju, iz nekog nepoznatog razloga, više nema mjesta u floti HRM-a. Ozbiljno se razmišlja i o prodaji druge topovnjače, “Dmitar Zvonimir”, broda koji od porinuća nikad nije bio do kraja “oružano kompletiran”.

Za hrvatske topovnjače, koje bi se uoči prodaje kompletno remontirale, načelan interes pokazalo je nekoliko zemalja istočnog Sredozemlja.

Kako doznajemo od visoko pozicioniranog izvora u MORH-u, bliskom ministru obrane Branku Vukeliću, najviše zanimanja je pokazala Gruzija koja je upravo ovih dana pod salvama ruskog mornaričkog topništva ostala bez svoje minijaturne mornarice.

Da nije bilo ruske intervencije, kazuje naš izvor, topovnjače bi preko jedne zemlje posrednice završile u luci Poti, glavnoj bazi gruzijske ratne mornarice. S obzirom na to da je Gruzija ispala iz igre, kako doznajemo, u tijeku su pregovori s mornaricom Šri Lanke.

Ovo ne bi bio prvi slučaj da Hrvatska pokušava Gruziji prodati naoružanje. Krajem 2006. godine izbio je diplomatski skandal kada je Moskva otkrila da Hrvatska gruzijskim zračnim snagama namjerava prodati šest borbenih helikoptera MI-24, koji su Dugoročnim planom razvoja hrvatske oružane sile proglašeni neperspektivnima.

Foto: Duje Klarić / Cropix /

Koliko se daleko otišlo u realizaciji, najbolje ilustrira podatak da su gruzijski časnici doputovali u Zagreb i pripremali transport helikoptera za Tbilisi. Naravno, posao je propao pod pritiskom Moskve.

Ostaje nejasno zbog čega se prodaju brodovi, ponos hrvatske ratne brodogradnje, koji su, usput rečeno, novije proizvodnje, za razliku od upravo kupljenih dviju finskih korveta starih četvrtinu stoljeća. “Petar Krešimir IV.” je porinut 1992., a “Dmitar Zvonimir” 2001. godine.

Sukob dviju koncepcija

Igor Tabak, ugledni vojni analitičar, nije iznenađen “gruzijskim scenarijem” prodaje hrvatskog brodovlja.

- Što se vojne prodaje tiče, još uvijek smo zemlja sklona mutnim poslovima. Većina naših prodaja ne ide transparentno. Gruzija je u zadnja dva tjedna imala slom ratne mornarice, tako da bi vjerojatno kupila sve što se može naći na tržištu. Postoje jaki razlozi da se proda “Dmitar Zvonimir”, ali ne i “Petar Krešimir IV.”. “Dmitar” od porinuća ima hrpu tehničkih problema tako da bi prije prodaje u njega trebalo uložiti poprilične novce. Ako se prodaju ta dva broda, onda smo opet na istome prije kupnje finskih korveta – kaže Tabak.

Čini se da stratezi HRM-a, opozorava, lutaju.

- Na djelu je sukob koncepcija. Jedna je sličnija onoj JRM-a, a to je ofenzivna obrana obale, a druga je nadzor obale patrolnim brodovima, a ne klasičnim ratnim plovilima. Nikako da se odlučimo što želimo – ocijenio je Tabak.

Brodovi pravi antikviteti

Prema dostupnim informacijama, za potrebe prodaje planira se izvršiti remotorizacija pogonskih strojeva i zamjena zapovjednog sustava “Petra Krešimira IV.” kako bi postigao bolju cijenu. Postavlja se pitanje zašto brod, u tom slučaju, ne bi ostao u HRM-u koji ionako muku muči s postojećim antikvitetskim brodovljem.

MORH: Nije bilo pregovora

U MORH-u nisu željeli potvrditi namjeru da se raketne topovnjače prodaju Gruziji.

- Raketne topovnjače “Petar Krešimir IV.” i “Dmitar Zvonimir” do daljnjeg ostaju u sastavu flote HRM-a i nadalje će biti u operativnoj uporabi. MORH će razmatrati eventualne ponude za kupnju, ali zasad isključivo raketne topovnjače “Petar Krešimir IV.”, pod uvjetom da pristigne kvalitetna ponuda. Predstavnici MORH-a o prodaji te topovnjače dosad nisu pregovarali – kazao nam je Goran Grošinić, načelnik službe za odnose s javnošću MORH-a.

Naslovnica Hrvatska