Novosti Hrvatska

U nedjelju veliki prosvjed

Savo Štrbac: Dajte nam posao u Hrvatskoj i oslobodite nas straha od optužnica

U nedjelju veliki prosvjed

Savo Štrbac (lijevo) / Arhiv CROPIX

Poziv generala Ante Gotovine Srbima da se vrate u Hrvatsku i svojim domovima, koji je uputio u razgovoru za tabloid “Kurir” i koji su prenijeli svi mediji u Srbiji i regiji, nije naišao među izbjeglim Srbima, njihovim organizacijama i srpskim dužnosnicima, na lijep prijam.

Milojko Budimir, iz Asocijacije izbjegličkih organizacija, poziv naziva “neozbiljnim” i kaže da je “pljuska svim srpskim izbjeglicama”. “Čista je ironija da onaj tko nas je protjerao s ognjišta poziva da se vratimo. To je ruganje u lice” - izjavljuje Budimir i izražava bojazan da će se iz Hrvatske iseliti “i ono malo preostalih Srba, nakon histerije nastale oslobađanjem Gotovine i Markača”.

Za Miodraga Lindu, prvog čovjeka Koalicije udruga izbjeglih Srba, Poziv generala Gotovine je “čista provokacija”. Smatra da država Hrvatska konkretnim djelima treba pokazati da joj je stalo da se izbjegli Srbi vrate. Ono što on smatra da bi hrvatska država trebala učiniti jest povrat imovine, stanova, uplata mirovina i tome slično.

Zbog svega toga izbjegličke organizacije najavljuju za nedjelju prosvjed ulicama Beograda, prije svega zbog oslobađajuće presude generalima. Prosvjed će se završiti pred zdanjem srpskog parlamenta gdje će biti predana rezolucija u kojoj će biti nabrojeno sve ono što Hrvatska treba ispuniti prema izbjeglicama, kako bi im se omogućio povratak.

Savo Štrbac, direktor Dokumentacijskog centra “Veritas”, kaže da je generalu Anti Gotovini lako pozivati Srbe da se vrate u Hrvatsku, kada su njega dočekali kuća i brod na moru, stanovi u Zagrebu, dok Srbe u Hrvatskoj čeka “samo pustoš, razoreni vinogradi i voćnjaci”.

On znakovitim smatra to što još uvijek nije objavljen broj Srba u Hrvatskoj po popisu iz prošle godine. Ocjenjuje kako to niti malo nije slučajno, jer kako kaže, raspolaže podacima da Srba u Hrvatskoj ima nešto više od 4,5 posto od ukupnog stanovništva, što je tri puta manje nego što je Srba bilo 1991. godine.

- Ništa ne vrijede Srbima kuće, u koje ih poziva Ante Gotovina da se vrate, kada u Hrvatskoj nemaju posao i strahuju hoće li ih netko optužiti za ratni zločin pod “tankim optužnicama” - dodaje Štrbac.

J. PARIPOVIĆ


Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 6FirstPrevious[1]23456Last