Novosti Hrvatska

Mišetić: Sudac Alphons Orie treba dati ostavku, drugi mu put pada presuda

Sudac Alphons Orie, koji je donio prvostupanjsku presudu protiv generala Ante Gotovine i Mladena Markača i kojemu su sve dosadašnje presude djelomično ili u potpunosti odbčane, trebao bi poduzeti ozbiljan korak i dati ostavku na položaj suca u Haškom sudu, izjavio je u petak u Den Haagu Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić.

"To je već druga presuda suca Oriea koja je u potpunosti odbačena, a i ostale su mu djelomično poništene i stoga bi trebao razmisliti o ostavci", rekao je Mišetić nakon oslobađajuće presude žalbenog vijeća Haškog suda u predmetu Gotovina-Markač.

Sudac Orie bio je predsjednik raspravnog vijeća koje je 15. travnja osudilo generale Gotovinu i Markača na 24 odnosno 18 godina zatvora.

To je druga presuda Alphonsa Oriea koja je u potpunosti poništena. U travnju 2008. godine sudsko vijeće s Oriem na čelu donijelo je oslobađajuću presudu protiv bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja, a u žalbenom postupku ta je presuda poništena i naređeno je novo suđenje. Suđenje Haradinaju još traje.

Mišetić je rekao da je u ovom trenutku za njega najbitnije da je njegov branjenik na slobodi. "Na prvom mjestu je činjenica da je general Gotovina slobodan", rekao je Mišetić ističući također važnost oslobađuje presude i za Republiku Hrvatsku i hrvatske branitelje.

"Ovo je jako bitno i za Gotovinu i sve hrvatske branitelje koji su branili zemlju u Domovinskom ratu, ali i za povijesnu istinu o događajima 90-tih godina. Haški sud je sada pravomoćnim presudama, i u predmetu protiv Milana Martića, presudio da je u Beogradu, na Palama i u Kninu postojala zločinačka politika prema nesrbima na okupiranom teritoriju, dok s hrvatske strane, iako je točno da su pojedinci izvršili zločine protiv nedužnih civila, to nije bila politika hrvatskog vodstva i nije postojala zločinačka politika prema nehrvatima", rekao je Mišetić.

"Mislim da je ova presuda i presuda u predmetu Martić, kada ih se stavi u kontekst, povijesno jako važna, jer će u bitnom definirati odnose i dogođaje iz 90-tih", rekao je Mišetić.

"Pravda je zadovoljena, general se vraća kući svojoj obitelji", rekao je drugi Gotovinin odvjetnik Greg Keheo dodajući da će s Gotovinom otputovati u Zagrebu kako bi s njim napokon proveo malo vremena izvan pritvorske jedinice Haškog suda.

Goran Mikuličić, odvjetnik Mladena Markača, istaknuo je da mu je drago zbog budućih studenata prava.

"Drago mi je zbog budućih studenata, koji će danas, sutra analizirati ovu presudu. Naravno, drago mi je i zbog naših dečki, koji su uspjeli dokazati svoju nevinost", rekao je Mikuličić.

(H)

Naslovnica Hrvatska