Novosti Hrvatska

gazdin proglas

Debeljak na Facebooku: Prekobrojnim škveranima brzi otkazi!

gazdin proglas
Tek što bi, barem prema dosadašnjim najavama iz Vlade RH, trebao postati vlasnikom “Brodosplita”, prvi čovjek samoborske tvrtke DIV Tomislav Debeljak škveranima najavljuje prve otkaze. Na društvenoj mreži Facebook, u otvorenoj grupi “Škveranka”, koju čitaju brojni radnici brodogradilišta, Debeljak je 27. listopada najavio otkaze neradnicima istaknuvši da će biti “brzi, pošteni i pravedni”.

“Znate i sami tko zarađuje, a tko ne zarađuje plaću, neki od njih će morati brzo otići, kako nas ne bi utopili, a sve to ne našom krivnjom, nego krivnjom onih koji su te gubitke stvorili... DIV dolazi pomoći i veći dio tih gubitaka preuzima, te nam nitko nema pravo reći da su te nepopularne mjere zbog DIV-a, ali nažalost, kako prošle uprave nisu radile, nego trošile, morat ćemo ih mi brzo, pošteno i pravedno provesti, sve u skladu sa Zakonom o radu”, napisao je Debeljak, no tu se ne zaustavlja u najavama velikih promjena.

Debeljak dalje “urbi et orbi” najavljuje kako se plaće proizvodnim radnicima neće smanjivati, ali, poručuje, “ako netko neće ispunjavati zadane produktivnosti plaća će mu pasti, no to je onda njegov osobni problem”. Debeljak u optimističnom tonu najavljuje i svoj skori silazak među škverane.

Zli ljudi

“Nadam se da se uskoro vidimo, a nakon toga ćemo svima otvoriti mail, svi će dobiti mobitel od tvrtke i o svemu ćemo vas svakodnevno u potpunosti obavještavati što se u škveru događa i koji su nam planovi, kako bi proces ozdravljenja škvera bio brz, efikasan, bez priča i filozofija ‘zlih’ ljudi...” poručio je Debeljak.

Vlasnik DIV-a nam je pojasnio što je točno mislio:

“Meni se čini da sam već na Facebooku bio jasan. Radi se o tome da će se zbog kašnjenja potpisivanja ugovora o privatizaciji, za koje se iskreno nadam da će vrlo brzo uslijediti, restrukturiranje morati provesti bržom dinamikom nego što je to bilo predviđeno. Da bismo to proveli, morat ćemo drugom dinamikom pristupiti i zbrinjavanju viška radnika, jer će nam prioritet biti spašavanje temeljnog biznisa ‘Brodosplita’. Na temelju toga će radnicima koji će biti višak nešto sporijim tempom biti omogućen prelazak u 15 tvrtki koje će se osnovati na poslovima dodatne brodske opreme i vjetroturbina”, rekao nam je Debeljak.

Većina radnika će, tvrdi, sigurno zadržati posao u “Brodosplitu”, dok bi ostatak posao mogao naći u jednom od tih 15-ak novih pogona koji će poslovati i s “Brodosplitom”. Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca, nije dobro primio Debeljakove poruke o otkazima: “Bude li tako najavljivao svoj dolazak, neka odma skupi kufere i okrene se nazad...

To nije dobar pristup ni škveru, ni ljudima koji tamo rade. Pa svi znamo da ima viška radnika, ali svi radnici žive i hrane svoje obitelji od škverske plaće.” Identično mišljenje ima i Zvonko Šegvić, predsjednik “Brodosplitova” Nezavisnog sindikata, najbrojnijeg škverskog sindikata. SDLqPrvo, u škver treba ući kulturno, s poštovanjem prema ljudima. Drugo, nisu radnici oni koji trebaju ugovarati i donositi nove brodove i poslove, nego Debeljak, i to prema obvezama koje proizlaze iz programa restrukturiranja”, kazao je Šegvić.

DENIS KRNIĆ
FRENKI LAUŠIĆ

Dogovor s Vladom o dinamici investiranja

Debeljak nije htio govoriti o detaljima prijedloga ugovora o privatizaciji koji je čelnicima DIV-a u ponedjeljak “uručio“ radni tim Vlade, kao što nikakvu službenu informaciju nismo uspjeli dobiti iz Vlade. Ipak, koliko se moglo neslužbeno doznati iz nekoliko izvora, u prijedlogu privatizacijskog ugovora više nije toliko sporna “pravedna raspodjela“ troškova restrukturiranja “Brodosplita” između Vlade i DIV-a, nego dinamika investiranja koju je DIV preuzeo na sebe.

Iako nam nisu poznati svi detalji, navodno je riječ o tome da bi zbog kašnjenja potpisivanja privatizacijskog ugovora samoborska tvrtka trebala u godinu dana investirati koliko je prvotnim programom investiranja trebala u 21 mjesec. Radi se i o tome da bi novi plan dinamike investiranja trebala “amenovati“ EU administracija, što bi opet moglo produžiti privatizaciju.

Podsjetimo, Radimir Čačić, ministar gospodarstva, ustvrdio je kako je sada na DIV-u da “potpiše ili ne potpiše“ prijedlog ugovora, no čini se kako ipak nije riječ o formi “uzmi ili ostavi“. Navodno će se ipak održati još nekoliko sastanaka na kojima će se pokušati provesti “fini završni radovi“ koji uključuju i dinamiku investiranja.

Samoborci popuštaju oko preuzimanja gubitaka

Ovom prigodom valja reći kako je “Brodosplit” od svibnja 2010. (kada je bivša Vlada prihvatila ponudu DIV-a) do veljače 2012. napravio gubitak (uključujući i računicu za ugovorene, a još neizvršene poslove) od 1,4 milijarde kuna. Međutim, od veljače do kraja ove godine taj gubitak će iznositi još 300 milijuna kuna, pa su se Vlada i DIV zadnjih mjesec dana “zakačili“ baš u tome tko će i kojom dinamikom na sebe preuzeti taj gubitak. Kako sada stvari stoje, DIV je popustio i preuzet će na sebe veći dio podmirenja tih novih gubitaka nego što je bilo predviđeno dogovorom s Vladom u ožujku 2012. godine.Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last