Novosti Hrvatska

NEZAVISNI SABORSKI ZASTUPNIK

Don Ivan Grubišić: Hrvatska bi u krizi trebala raskinuti ugovor s Vatikanom

NEZAVISNI SABORSKI ZASTUPNIK
Prema posljednjim istraživanjima, don Ivan Grubišić, nezavisni saborski zastupnik i prvi čovjek Saveza za građansku i etičku Hrvatsku, prometnuo se u jednog od najpopularnijih političara, piše Jutarnji list. Da se u ovom trenutku održavaju lokalni izbori, Splićani bi ga glatko izabrali za svojega gradonačelnika. Suradnju s njim traže gotovo sve političke stranke, a dok mediji nagađaju hoće li se kandidirati za splitskog gradonačelnika ili možda za župana, sam Grubišić još ne želi otvoriti sve karte.

- Niti ja niti Savez još nismo donijeli odluku. Do izbora je devet mjeseci i još će se svašta događati u Hrvatskoj. Pratim ankete jer smatram da je popularnost u narodu značajna. Moj način života je moja propaganda koja je u narodu, očito, prepoznata, ali ja nisam za tu propagandu učinio ništa posebno, osim što pokušavam živjeti društveno odgovorno i ne žalim truda da se dogodi neki pozitivan pomak u društvu. No, i prema istraživanju u rujnu, koje je SDP proveo u županiji, bio sam u prednosti. Naime, bez mojeg znanja suprostavili su moju kandidaturu za župana aktualnom HDZ-ovu županu Anti Sanaderu i rezultati su pokazali da sam ja dobio 51 posto, a on 30, što znači da bih ga pobijedio u prvom krugu - kaže Grubišić, potvrđujući da su na razgovore s njim dolazili mnogi.

- Zvao me HSLS, HSS, SDP, nezavisna lista koju vodi bivši gradonačelnik Miro Buličić, potom Anđelka Visković, zamjenica gradonačelnika Željka Keruma, šef gradskog odbora HDZ-a Petar Škorić tražio me broj telefona da razgovaramo o suradnji...

U HDZ-u su donedavno izjavljivali da ne žele s vama nikakvu suradnju. Što se promijenilo?
- Ne iznenađuje me što oni tako govore. Neću se izjašnjavati o njima jer se oni sami izjašnjavaju o sebi. Ali, mi i nećemo surađivati s političkim strankama. Smatram da svatko treba ići sa svojim kandidatom, pa kako bude. Ja se ni u Saboru nisam stranački opredijelio. HDZ me zvao i pitao hoću li se u Saboru pridružiti oporbi, a zvao me i SDP hoćemo li ja i kolega u koaliciju s njima. I jednima i drugima sam rekao - ne! Mi smo odlučili da ćemo uvijek glasati po savjesti bez obzira tko predlaže neki zakon ako procijenimo da je to u interesu naroda.

SDP vam je nudio podršku ako se kandidirate za župana, a da vi zauzvrat podržite njihova kandidata za gradonačelnika Splita Ivu Baldasara. Što ste im odgovorili?
- Rekao sam pregovaračima da Savez za građansku i etičku Hrvatsku, koji vodim, ne surađuje i ne koalira s političkim strankama jer mi nismo stranka, nego građanska inicijativa koja je išla na izbore s nezavisnom listom i dobila 29.000 glasova u 10. izbornoj jedinici te ima dva saborska zastupnika. Ukupno smo na parlamentarnim izborima dobili više od 66 tisuća glasova, što znači da u slučaju da je Hrvatska bila jedna izborna jedinica, mi bismo danas imali sedam do osam zastupnika po volji naroda.

Ne želite se izjasniti oko kandidature, ali obvezuju li vas na neki način dosadašnji rezultati i povjerenje koje vam ljudi ukazuju da se ipak kandidirate?
- Ako učite iz prakse, onda Velo misto nije postiglo ono što je željelo. I kad se Keruma izabralo, opet su se razočarali. Ne znači da će se uvijek i realizirati ono što narod u određenom trenutku želi.

Znači li to da se plašite da se i u vas ne razočaraju?
- U onom, ljudskom smislu se ne plašim. Ja bih sasvim sigurno tražio odgovornost u vršenju gradonačelničke funkcije, a i u Poglavarstvu bih tražio da svatko odgovara za ono što prihvati. Ne mislim da bih razočarao kao osoba u obavljanju funkcije gradonačelnika ili župana jer bih se odgovorno ponašao.

Jeste li skloniji kandidaturi za župana ili gradonačelnika?
- Radim dnevno 12 sati, ali to više nije ona energija kao prije. Tu su i godine, Sabor, druge obveze... Vodim Savez i trenutačno se organiziramo po gradovima. Držim i predavanja, a jedno od njih bit će u četvrtak u Europskom domu. Sa mnom će nastupiti Ljubo Jurčić, ali ne kao moj suradnik, nego kao stručnjak. Govorit ću o restrukturiranju Hrvatske, a Jurčić će nastaviti o dijelu vezanom uz ekonomiju. I prije nekoliko dana održao sam predavanje u Sesvetama i došlo je jako puno ljudi. Smatram da bismo i ovdje u Zagrebu, kad bi Savez izašao s listom, mogli dobiti nekoliko mjesta u gradskoj skupštini. Što se tiče Dalmacije, išli bismo s kandidaturom za vijećnike u Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini. Kad bih ja bio nositelj nezavisnih lista, mislim da bismo mogli dobiti i desetak mjesta u Vijeću i Skupštini.

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

JL

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 6FirstPrevious[1]23456Last