Novosti Hrvatska

Jučer, danas, malo sutra

Ivica Ivanišević: Samo nas pušenje čuva od - pušione

 Jučer, danas, malo sutra

Stotine puta sam vidio kako neki ispravni kreten s prezirom i osudom gleda čovjeka samo zato što puši. Istjeruje ih se iz javnih prostora, protjeruje ih se i getoizira kao zarazne bolesnike, osuđuje ih se i optužuje za šta ko hoće. Čuo sam liječnika koji mi je objasnio da bi on pušaču najradije uskratio pomoć, jer je sam kriv za svoje probleme.

Često sam se, iskreno govoreći, stidio kao pas zato što sam nepušač, jer piscu bi trebalo biti mjesto među tim progonjenim, prezrenim, za sve krivim nesretnicima.”
Tim je riječima veliki pisac Dževad Karahasan ove srijede u “Arteriji” izrazio solidarnost sa žrtvama pulmološkog fašizma.

Baci dim, idi na utakmicu

Istoga dana žovijalni potpredsjednik Vlade Radimir Čačić poručio je navijačima “Dinama” da ne grintaju zbog previsokih cijena ulaznica za utakmice Lige prvaka: neka se odreknu pušenja, pa neće kukati da nemaju para.
Ostavimo li načas po strani neukusni cinizam kojim je natopljena ova opaska, zapanjuje neupućenost visokoga dužnosnika. On ležerno preporučuje nikotinsku apstinenciju, savjetuje odricanje od skupoga poroka, ni ne sluteći da tako pili granu na kojoj sjedi. Naime, ako je vjerovati procjenama naših ekonomskih eksperata, iz duhanske se industrije na ime poreza, trošarina i doprinosa u državni proračun slije gotovo pet milijardi kuna godišnje.
Kada bi, dakle, “Dinamovi” navijači i svi ostali građani poslušali Čačićevu preporuku i jednom za svagda odbacili cigarete, ova bi se zemlja opasno zaljuljala.

Raste prodaje

Na sreću, apel prvog potpredsjednika i njemu sličnih higijeničara ostat će bez ozbiljnog odjeka u javnosti. Jer, ma koliko god se trudili – bilo pojedinačnim istupima ili orkestriranim kampanjama – ljudima ogaditi nikotinske prutiće, njihovu buku s lakoćom zaglušuje grmljavina druge vrste. Katastrofične najave potpunoga gospodarskog sloma nervoznije među nama potiču na još zdušnije usisavanje. Ilustracije radi, evo još malo statistike. Prodaja cigareta lani je povećana za čak 9,7 posto. Kako u međuvremenu ekonomska kriza nije jenjala, nego je, dapače, samo dobila na ubrzanju, opisani se trend nastavio i u ovoj godini. U prvih sedam mjeseci prodaja duhanskih proizvoda skočila je 7,9 posto.

Ako se želite obavijestiti u kakvome je stanju država, ne trebate čekati izvješća agencija za kreditni rejting. Koji Moody’s i Finch, kakvi bakrači! Bolje vam je provjeriti koliko je narasla prodaja španjuleta. Preciznijeg indikatora dubine krize teško da ćete igdje pronaći. Ili ipak hoćete?

Naime, osim cigareta, u prošloj godini naš se svijet jagmio i za alkoholom. Prodaja vina, piva i širokog asortimana žestica porasla je za zabrinjavajućih 7,4 posto. A oni koji utjehu nisu skloni tražiti na dnu bićerina ili krigle, počeli su opsjedati ljekarne. U “Slobodnoj” ste već imali prilike čitati kako je 2011. na području Splitsko-dalmatinske županije potrošnja lijekova krešila zapanjujućih 25 posto. Naravno, u statistiku su uključene sve vrste medikamenata: ona jednako vodi računa o čeljadi koju muči prostata i o onima koji su slabijih živaca. No nema nikakve dvojbe da su upravo potonji itekako značajno pridonijeli bildanju brojki.

Uostalom, dovoljno je znakovit podatak da se u našoj županiji svakoga dana popiju 893 kutije apaurina, što će reći ukupno 26.790 tableta. Ponavljam, dnevno! A gdje su tek ostali lijekovi koji nam pomažu nositi se s ovim ili onim psihičkim tegobama koje je razgorjela kriza.

Koliko se, pak, novca slije u državni proračun zaslugom cugera, depresivaca i nervčika, nije mi poznato. No ne treba sumnjati da je riječ o svoti od koje nas mora obliti hladan znoj. Kada bi te pare nekim čudom nestale iz nacionalne blagajne, Slavko Linić došao bi na korak od suicida.

Sve nabrojeno vodi nas na koncu neizbježnom zaključku: ako nam išta još uvijek drži glavu iznad vode, ako postoji neka grana koja nas čuva na životu, to nisu ni industrija (odnosno ono što je od nje preostalo), ni posrnula poljoprivreda, ni precijenjeni turizam, nego ljudi istanjenih živaca koji se cigaretama, pićem ili tabletama pokušavaju obraniti od udaraca sudbine. Krug se tako zatvorio. Kriza nas je učinila ovisnicima ili, u boljem slučaju, dodatno produbila naše davno stečene, grješne navike. A danas nam ta ovisnost pomaže da kao zajednica preživimo ova sumorna vremena.

O toj bi činjenici trebala povesti računa naša visoka politika. Gospoda krvavih očiju i žutih prstiju, oni što bazde na jeftini alkohol i škiju ili u ustima prevrću šarene pilule, ti nesebični punioci državnoga proračuna zaslužuju našu zahvalnost, a ne moralističke prodike ili, još manje, savjete da se okanu poroka. Jer prestanu li pušači pušiti, pušiona je zajamčena svima.    

ivica ivanišević

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last