Novosti Hrvatska

susret ispod "galebova krila"

Vjeko Sumić: Englezima sam na Visu krao latu, a za Tita u Americi kupovao jahtu

susret ispod

Umirovljeni pukovnik Vjeko Sumić, osnivač i zadnji živući pripadnik prvoga partizanskoga mornaričkog odreda

Sedamdeset godina od osnivanja partizanske mornarice proslavit će se ove godine u Podgori, pod monumentalnim spomenikom Galebova krila postavljenog 1962. godine, a na svečanosti se očekuje i hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Puno je valova udarilo o podgorsko primorje od toga dana, a jedini živući sudionik osnivanja je umirovljeni pukovnik Vjeko Sumić (89), koji se ratnih dana sjeća kao da su bili jučer.

– Osnivanje partizanske mornarice obilježava se 10. rujna, ali zakletvu je nas 150 položilo 23. siječnja 1943. godine. Kako je toga dana padala velika kiša, postrojavanje nije moglo biti vanka, nego smo se natiskali u hodnik podgorske osnovne škole, a raport je Mati Ujeviću, komesaru IV. biokovske brigade podnio Niko Srzić, komandant Prvog mornaričkog odreda, a komesar je bio Ivo Rafaneli.

Prvi brodovi bili su leuti ‘Pionir’ i ‘Partizan’ naoružani puškomitraljezima i prsobranom od pijeska, a prve mornaričke posade činili su težaci i ribari, partizani. Podijelili smo se u tri čete, prva je pokrivala područje od Makarske do Vruje, druga je bila zadužena za Podgoru, Igrane i Drašnice do Tučepi, a treća od Igrana do Gradca – prisjeća se barba Vjeko, napomenuvši da je 10. rujna 1942. bio datum kada se iz bataljuna ‘Vid Mihaljević’ izdvojio mornarički vod, pa je taj dan kasnije izabran za obilježavanje.

Ideja o partizanskoj mornarici potekla je od Velimira Škorpika, bivšeg aktivnog časnika mornarice Kraljevine Jugoslavije sa završenom Pomorskom akademijom, koji je kasnije postao i prvi zapovjednik mornarice NOVJ-a i narodni heroj. Poginuo je 1943. godine.

– Škorpik, mlad i pun poleta, u Bosanskom Petrovcu je u prosincu 1942. uvjerio Tita da nam je potrebna mornarica i ratovanje na moru. Istog dana, Vrhovni štab ga je postavio za šefa Sekcije za ratnu mornaricu pri Štabu četvrte operativne zone. Istog mjeseca, biokovski partizani su zaplijenili pet talijanskih transportnih brodova – priča Sumić, čija je mehaničarska radionica bila pedesetak metara udaljena od škole u Podgori, a on se, kao i veliki broj stanovnika Makarskog primorja, od prvih dana talijanske okupacije uključio u antifašistički pokret.

– Radili smo bombe od cijevi koje su stizale iz Tučepi. Pilali bi ih na kratko, s jedne strane zakivali, punili eksplozivom, stavljali upaljač, a završavano je u centralnoj radionici u Šošićima. Opremali smo i leute, pojačavali ih. Jednom na Visu nismo imali limove, a englesko skladište je bilo puno. Ko će sad čekat da Tito pita Churchilla, pa da se dogovore, nego smo mi engleskome stražaru poslali dvi divojke da ga zaćakulaju, naši su počeli mlatit u željezariju u radionici i napravili buku, dok je jedna ekipa izvadila limova koliko nam triba, šta smo drugo mogli.

Ćoknuli smo im i jednu motorbiciklu, koja je tamo danima stala, metili engleske kape i o-ho-ho – pribacili ga u radionu pa pripiturali. Ništa nismo imali, sve nan je tribalo – smije se Sumić.

Mornar među tenkistima

Kad je bio premješten na Nevesinje gdje su ratovali protiv četnika, stigla su za njima i dva talijanska tenka zarobljena na Korčuli.

– Kaže meni komandant: ‘Vjeko, ti ćeš upravljat tenkom!’ ‘A di ću ja druže komandante, nisan nikad vidija tenk!’ Ma kakvi, naređuje on: ‘Ulazi! Šta vidiš?’ ‘Dvi poluge.’ ‘Sad makni jednu naprid, drugu nazad. Onda makni obe nazad. A sad obe naprid. Jesi shvatija?’ Tako smo učili bit tenkisti, ali nismo na njih uspili ugradit topove isti dan, pa sam poslan na drugi zadatak. Bija san i miner, postavlja nagazne mine koje smo također sami radili od zarobljenih granata. Prvi tenk koji je naiša u Tučepi bija je moj, odletija je u zrak tamo kraj crkve.

Zadnjin brodon koji je kreća za zbjeg u El Shatt pribacija san se na Hvar, di me dočeka Niko Srzić, koji je bija komandant IV. pomorskog obalnog sektora i imenova me za komesara broda s tri jarbola ‘Daniel Manin’. Ukrca san se u Visu i iša u Senj po ranjene, a na Rabu smo pokupili i Židove koji su bižali. Kad šta ćeš vidit, kad smo se vratili u Vis vadi jedan Židov kutiju cigara i šibice, pa mi daje u znak zahvalnosti. A žena ga napala: ‘Škrtico, daj svome spasitelju dostojan dar.’

Ja kažen da ne triba, al kakvi, digla ona viku, i on ti izvadi tri zlatnika, napoleondora i dade mi. Nisan ih sve zadrža, jednoga san da komandantu, drugoga posadi, a trećega ostavija sebi – pošteno je postupio komesar Vjeko, koji je na Visu bio komesar centralne mehaničke radionice. Tamo su isprobavali topove i jednog dana je u područje označeno s ‘Ne prilazi’ uletjela mazga baš u trenutku kad je top ispaljivao granatu. Digla se vika, težak se bunio, a i Sumić je pozvan na odgovornost.

– Šta ćeš sad, žena Vlade Bagata bila je naša kuvarica i napravila tako dobar gulaš na koji smo pozvali komandanta zaduženoga za istragu slučaja. Kad smo obidvali ja zanjaka: iiiihihihiii! Nismo krivi komandante, mazga je uletila u zabranjeno područje, a šteta je da se baci – priča Sumić, koji je nakon oslobođenja Splita izabran za doškolovavanje u SSSR-u.

S Anitom u Tivtu

– Došli mi na pripreme u Beograd i kaže general Manola meni na postrojavanju: ‘Ti ideš na torpednu specijalnost.’ ‘Druže generale može li kako da ja ne idem u tu specijalnost, ne znam ništa o torpedima, mogu li na mašinsku?’ Ne da. Tako san završija u St. Peterburgu taman kad je kapitulirala Njemačka, u komandu Baltičke mornarice. Održa njihov general govor, a sad je triba jedan naš, poslalo mene, i ja ću: ‘Darugije druzja, mi sevodnja pobijedili vraga...’

Godinu dana san bija tamo, pa san iša u Tivat di smo prirađivali avionske u brodske motore. Tamo san pozva i svoju divojku Anitu s kojon san se posli oženija, a ona je doli imala rođaka, isto je bija u vojsci, ali manji čin od mene. Veli on meni: ‘Vjeko, Anita će kod mene bit na hrani i spavanju.’ Ma ja ću njemu: ‘Ti si stariji po godinan, a ja po činu. Zato neka ona bude na hrani u tebe, a na spavanju u mene!’ A za pir je bilo svega, pršuta, sira, vina, janjetine, svega osin kruva. I onda san se odrica šest miseci doručka kako bismo došli do brašna – snašao se Sumić, koji je obitelj skućio u Splitu, a on je nastavio putovati po zadacima.

U Ameriku su ga poslali 1951. godine jer je učio engleski, da kupi 150 brodskih motora packard i manju jahtu za Tita, bio je u Rumunjskoj i ponovno u SSSR-u, u misiji u Nizozemskoj, pa premješten u Pulu, Kraljevicu, završio je Vojno-pomorsku akademiju u Split, a u mirovinu je otišao s mjesta načelnika remontnih zavoda. No, opet je radio, kao kontrolor nabave koju je tvrtka ‘Brodomerkur’ obavljala za vojsku.

– Pitali su me kad je formirana hrvatska država može li Podgoranin Sveto Letica biti njezin admiral. Reka san im: ‘Ako je moga bit admiral one mornarice, zašto ne bi i ove?!’ Iako imam godina i zadnji sam osta od prvoga mornaričkoga odreda, u nedilju kad dođe prešidente Josipović popet ću se sam do Galebova krila. Kaza sam da ni slučajno ne šalju auto po mene!

DAMIR ŠARAC
FOTO: PAUN PAUNOVIĆ / CROPIX

Prva flota od 16 brodova

Naoružani brodovi mornarice NOVJ-a su bili početak stvaranja mornarice druge Jugoslavije. Bilo ih je 16, od toga je 10 uništeno. U prvoj floti su:

•• NB1: ribarska koća, potopili su ga njemački avioni 1944. u uvali Ćuška duboka na Dugom otoku
•• NB 2 ‘Koća’: ribarska koća, potopili su ga njemački torpedni čamci 1944 kod Lastova
•• NB 3 ‘Jadran’: tunjolovac, 1944. preuređen u bolnički brod
•• NB 5 ‘Ivan’: putnički brod, potopili su ga njemački avioni 1943. u uvali Mala Garška na Hvaru
•• NB 6 ‘Napredak’: tunjolovac, potopili su ga njemački avioni 1944. u uvali Šipnata na Kornatu
•• NB 7 ‘Enare II’: ribarica, oštećen 1944. u sudaru s NB 8, zapaljen i potopljen ispred uvale Sutmiholjska na Mljetu
•• NB 8 ‘Kornat’: tunjolovac, nasukao se 1944. kod Bola na Braču
•• NB 9 ‘Biokovac’: stražarski čamac, potopio ga britanski razarač u Viškom kanalu 1944. zbog pogrešne identifikacije
•• NB 10 ‘Sloga’: ribarski brod, zarobili su ga njemački desantno-jurišni brodovi 1944. kod Mljeta
•• NB 11 ‘Crvena Zvijezda’: motorni jedrenjak, kod Suska 1945. naišao na minu i potonuo
•• NB 12 ‘Borac’: ribarski brod, 1944. uvršten u Kvarnerski pomorski sastav i dobio oznaku NB 13
•• NB 13 ‘Partizan’: tunjolovac, greškom savezničkih aviona potopljen 1944. u luci Olib
•• NB 14 ‘Pionir’: ribarska koča
•• NB 15 ‘Obalski lovac’
•• NB ‘Partizanka’, bivša motorna jahta ‘Lala IV’, za vrijeme boravka Tita na Visu stavljen na raspolaganje Vrhovnom štabu


Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last