Novosti Hrvatska

otvoreno pismo

Branimir Bilić: Moju emisiju ukinula je ova vlast, bankari i tajkuni, a proveli namještenici s HTV-a

otvoreno pismo
Zbog upita brojnih gledatelja HTV-a, različitih medija i kritičkih intelektualaca u Hrvatskoj, zbog lažnih izjava, interpretacija i neistina iznešenim u nekim tiskovinama i na internet portalima povodom ukidanja Pulsa Hrvatske iz jesenske sheme HTV-a, hrvatskoj javnosti za koju radim dužan sam iznijeti istinu.

Ukidanje „Pulsa Hrvatske“ kao jednog od najrelevantnijih i najkritičkijih javnih sadržaja na HTV-u i u hrvatskom medijskom prostoru – znak je klasične cenzure, pritiska na profesionalno novinarstvo, gušenja medijskih sloboda i medijske politike straha na HTV-u.

Odluku o ukidanju „Pulsa Hrvatske“ (nakon višemjesečnih prijetnji i pritisaka iz svijeta politike i krupnog kapitala) donijeli su aktualna politička vlast i moćni čelnici korporacijskog, tajkunskog i bankarskog kapitala – čiju je promašenu politiku i pohlepu, „Puls Hrvatske“ često izravno i argumentirano, zajedno s gledateljima, uživo propitivao i kritizirao.

Izvršitelji ove odluke (bez prethodnih razgovora uobičajenih u kulturnom svijetu) su politički novoimenovani v.d. namještenici HTV-a iz programskog i upravnog vodstva.

Ovom nečasnom poslu svoj obol dali su plaćenici medijskog i kriminalnog podzemlja u RH i reketarske PR agencije, uključujući i PR volonterke Vlade RH.

Riječ je o osveti za izgovaranu istinu u emisiji „Puls Hrvatske“,koja se nije libila najozbiljnijih i najopasnijih tema u kojima su kritički analizirani politički, tajkunski i kriminalni centri moći u RH.Riječ je o neoboljševičkoj i represivnoj odluci protiv istine, slobode i neovisnog novinarstva, protiv koje ću se bez straha boriti svim demokratskim i pravnim sredstvima. Napominjem da je ova odluka popraćena šutnjom sindikalne i novinarske organizacije na HTV-u i šutnjom HND-a.

Naglašavam da je moj profesionalni i životni moto u svih 30 godina novinarskog rada, radeći uživo najzahtjevnije i najvažnije projekte informativnog programa HTV-a – za koje sam nagrađivan najvišim profesionalnim novinarskim nagradama u RH – bio i ostao, protivno političkim i drugim diktatima različitih boja, šikaniranjima i za vrijeme vlasti HDZ –a i SDP-a – istina, sloboda, neovisnost i javna televizija. Demokratska, hrvatska i europska. Protiv sam svake ideološke, partijske, komesarske televizije(bilo SDP-ove, bilo HDZ-ove ili bilo koje druge), protiv sam HTV-a kao televizije tzv. „regiona“.

HTV treba ostati i opstati kao nacionalno i kulturološko javno dobro, profesionalni medijski javni servis, na korist hrvatske javnosti, svih hrvatski građana i gledatelja koji plaćaju tv pristojbu.

Okupacija HTV-a od strane političke vlasti i krupnog kapitala neće proći zadugo, zbog istine, hrabrosti hrvatskih građana i snage profesionalnih novinara. Revolucionarni duh i revolucionarno pravo koje su nam mom primjeru primijenili politički, kapital i tv moćnici, kod čestitih ljudi zdrave pameti, nadam se, nemaju šanse u demokratskoj i europskoj Hrvatskoj. Svoja profesionalna, radna i ljudska prava, te istinu kao zakon prisiljen sam braniti svim demokratskom sredstvima i sudskim putem.


S poštovanjem,

Branimir Bilić, novinar-mentor HTV-a

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last