Novosti Hrvatska

ŽIVOTNA PRIČA O KOJOJ JE NAPISANA KNJIGA I SNIMLJEN FILM

Brigita Knežević (73): Imala sam dvije godine kad su me ustaše zatočili u logoru

ŽIVOTNA PRIČA O KOJOJ JE NAPISANA KNJIGA I SNIMLJEN FILM

Brigita Knežević: Tri sestre i brata poslije rata pronašla sam na Kozari

Brigita Knežević živi u Beogradu i ima 73 godine. Kao dvogodišnje dijete završila je u ustaškom logoru Stara Gradiška, otrgnuta od majke i obitelji koju više nikada neće vidjeti. Na današnjoj svečanosti obilježavanja 67. obljetnice proboja logoraša iz koncentracijskog logora Jasenovac, svojim će se prigodnim govorom i polaganjem vijenca pridružiti Ivi Josipoviću, Zoranu Milanoviću i Borisu Špremu.

Pucanj u glavu

O njezinu nevjerojatnom životnom putu napisan je roman i sniman film.

- Rođena sam 25. 4. 1940. na Kozari, u Grbavcima, a kada je na početku rata došlo do zbjega s Kozare, imala sam dvije godine. Nosio me na rukama moj djed Đurađ. Kada smo došli do Cerovljana, on se obratio jednom ustaši pitajući ga može li otići po malo kukuruznog brašna da djeci skuha puru. Ustaša mu je pucao u glavu, ubio ga je na licu mjesta – iznosi Brigita Knežević priču o putu koji ju je vodio u zloglasni logor.

Svu djecu su razdvojili od roditelja, a u toj gomili djece ostala je samo jedna žena koja ih je imala dvoje. Ona i sva ta djeca odvedena su u Staru Gradišku.

Tada je moja majka ostala bez mene i više je nikad u životu nisam vidjela - govori bivša logorašica, koja će mnogo godina kasnije istraživati svoje podrijetlo i identitet.

Iz Stare Gradiške je ovu djevojčicu izbavila Diana Budisavljević, žena o kojoj će se mnogo godina kasnije govoriti i pisati kao o spasiteljici 12 tisuća djece iz ustaških logora NDH.

Ona je, zahvaljujući jednom uskom krugu ljudi, djecu logoraše s Kozare, Korduna, iz hrvatskih i bosanskih sela, uspjela poslati na liječenje u Zagreb i poduzela sve da se nađu njihove obitelji. Vodila je i osobnu kartoteku s imenima 12.000 mališana kako bi se sačuvao njihov identitet i kako bi se vratili roditeljima nakon rata.

Riskirala je život u ustaškom režimu, a pala je kasnije i u nemilost komunista. Umrla je u Innsbrucku, gotovo zaboravljena, ne dočekavši nikakvo priznanje za veliko djelo, po kojemu je njezini štovatelji uspoređuju sa slavnim Schindlerom.

- I ja sam jedno od te djece, oko čijeg vrata je Diana Budisavljević objesila karticu s imenom i izvukla me iz ustaškog logora kada sam imala samo dvije godine – kaže Brigita Knežević, dodajući kako joj je sjećanje na boravak u logoru potpuno izblijedjelo, ali je poslije doznala da toj velikoj ženi duguje svoj život.

- Cijeli sam život imala strah od vlakova i kasnije sam shvatila da to ima veze s traumom koju sam očito doživjela kao dijete jer su nas u Gradišku vozili u stočnim vagonima. Kada sam izbavljena iz logora, žene iz Crvenog križa su me odvele u Zagreb, u Zavod za gluhonijeme. U to vrijeme u jednim zagrebačkim novinama je izišao oglas u kojem su se bračni parovi pozivali da “usvoje srpsku djecu i odgajaju ih u hrvatskom duhu”. Tako je moja buduća pomajka Danica Fistrić došla u Zavod za gluhonijeme u želji da uzme jedno muško dijete. Dopuzala sam do nje, zagrlila je oko nogu i rekla: “Majo.” Ona me tada podigla, pogledala i više me nikad nije ispuštala. Do njezine smrti uvijek smo bile vrlo bliske - kazuje Brigita.

Oteli je iz škole

U zagrebačkoj obitelji Fistrić bila je okružena ljubavlju, ali se i jedna druga obitelj, Jugović, borila za nju nakon što ju je na željezničkoj postaji opazila ta žena i počela vikati: “Evo mog djeteta koje sam izgubila u logoru.”

- Ta me je obitelj doslovce otela u školi, odvela u selo gdje sam kao dijete slušala grozne priče o ustaškim logorima. Pomajka je s policijom došla po mene i opet me vratila u Zagreb, nakon čega je slijedilo suđenje – kome ću pripasti. Jugovići su izgubili na sudu, ali nakon što mi se pomajka razvela od muža i otišla u Njemačku, ja sam na kraju kao djevojka opet dospjela u ovu drugu obitelj koja se u međuvremenu odselila u Beograd. Prije toga sam živjela u internatu gdje me je socijalna služba dodijelila nakon što mi se pomajka iselila iz zemlje. Mislim da sam proživjela tri života, ne jedan – kaže Brigita Knežević, koja je ipak uspjela pronaći dio obitelji – tri sestre i brata na Kozari.

ŠENOL SELIMOVIĆ

‘Nosi me moj deda Đura’

U potrazi za podrijetlom, kako se ničega nisam sjećala iz najranijega djetinjstva, bila sam podvrgnuta specijalnom medicinskom tretmanu, nečemu što laički zovemo serum istine. Dobila sam injekciju i pod narkohipnozom sam progovorila. Bio je to za mene nevjerojatan doživljaj. Postoji i kaseta sa snimkom tog tretmana. Pita me Marino Curl: “Milice, kako se zoveš, odakle si?” Odgovaram: “Ja sam Mika. Pa gdje si? Sve gori”, kažem. Na ponovljeni upit “gdje si”, odgovaram: “Nosi me moj deda Đura.”

Umrla od tuge

Brigita Knežević doznala je, naposljetku, da se prezivala Bundalo. Otac i tri strica strijeljani su na Starom sajmištu. Majka Milica umrla je 1964. i cijeli život patila u uvjerenju da joj kćerkica nije među živima. S time se nikada nije pomirila.

Susret bivših logoraša

Nakon što je Brigita Knežević odrasla u imućnoj zagrebačkoj obitelji, okružena pažnjom i ljubavlju, udala se i jednoga dana ipak suočila sa svojom davnom prošlošću.

– Moj sin Igor u svojoj je sedmoj godini dobio reumatsku groznicu. Liječnik me pitao je li netko u mojoj obitelji bio srčani bolesnik. Ja sam mu odgovorila da o svojoj obitelji ne znam ništa. Te sam godine pročitala u novinama da se bivši logoraši Stare Gradiške sastaju na Savskom vencu i da se spremaju posjetiti logor. Otišla sam tamo, bilo je mnogo ljudi, među njima i moja profesorica iz gimnazije Mara Vejnović. U Gradiški sam upoznala novinara Arene Marina Curla koji je istraživao podrijetlo djece iz logora, kao i poznatu glumicu Božidarku Frajt koja je također jedno od te djece. Zahvaljujući Dragoju Lukiću i Marinu Curlu, počela je akcija potrage za mojim identitetom. Žena koja je išla s djecom u Staru Gradišku, kada su je u logoru pitali za moje ime, rekla je da mi je majka Milica, pa su i mene vodili pod imenom Milica, a u stvari sam se zvala Mika.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last