Novosti Hrvatska

ŠKVER Nezavisni sindikat traži poništenje; EK zadovoljna

Izvršni odbor Nezavisnog sindikata Brodosplita na današnjoj je sjednici zatražio poništenje Vladine odluke o prodaji splitskog brodogradilišta samoborskom DIV-u, doznaje se od predsjednice Nadzornog odbora Nezavisnog sindikata Blaženke Ercegović.

Nezavisni sindikat Brodosplita smatra da treba poništiti Vladinu odluku o prodaji Brodosplita jer je natječaj trajao 25 mjeseci, odnosno promijenjeni su uvjeti natječaja da bi se pogodovalo ponuditelju za kupnju, izjavila je Hini Ercegović.

Izvjestila je kako je izaslanstvo Nezavisnog sindikata danas posjetilo župana splitsko-dalmatinskog Antu Sanadera i s njim razgovaralo o stanju u škveru.

Zamolili smo župana Sanadera za pomoć, a on nam je obećao da će se zauzeti za organiziranje sastanka s premijerom Zoranom Milanovićem i prvim potpredsjednikom Vlade Radimirom Čačićem na kojem bi nazočili i predstavnci sindikata Brodosplita, rekla je Ercegović.

EK pozdravlja odluku o privatizaciji Brodosplita

Europska komisija je u petak pozdravila odluku o privatizaciji Brodosplita i najavila sastanak s predstavnicima Hrvatske kako bi razgovorali o pitanju hrvatskih brodogradilišta.

"Pozdravljamo odluku o prodaju Brodosplita/BSO. Vjerujemo da je ugovor o privatizaciji u potpunosti u skladu s planom za restrukturiranje koji je odobrila hrvatska Agencija za tržišno natjecanje i koji je odobrila Europska komisija. Čim dobijemo ugovor mi ćemo ga podrobno proučiti i o njemu razgovarati s hrvatskim vlastima", izjavio je novinarima Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje Štefana Fuelea zamoljen da komentira odluku hrvatske vlade o prodaji splitskog brodogradilišta samoborskom DIV-u, te odluku da se ponude Danka Končara za Trogir i Kraljevicu odbiju, dok će se za riječko brodogradilište 3. maj tražiti novo rješenje za privatizaciju i restrukturiranje.

"Što se tiče ostalih brodogradilišta, razumijemo da je hrvatska vlada odbila ponudu i da sada proučava alternativno rješenje. Službe Komisije pozvale su hrvatske vlasti na sastanak kako bi se razjasnila sadašnja situacija i razmotrili sljedeći koraci", rekao je Stano.

Hrvatska vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila ponudu samoborskog DIV-a o kupnji 8.073.568 dionica Brodograđevne industrije Split. Na istoj sjednici odbila je ponude Danka Končara za kupnjom brodogradilišta u Trogiru i Kraljevici, te odlučila da se za Brodotrogir traži novo rješenje za privatizaciju i restrukturiranje, dok Kraljevica ide u stečaj.

Isto tako, vlada je odlučila da će se za riječko brodogradilište 3. maj tražiti novo rješenje za privatizaciju i restrukturiranje, dok će pulski Uljanik ići u privatizaciju po modelu organiziranog radničkog dioničarstva i dokapitalizacijom.

(Hina)
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last