Novosti Hrvatska

 

DRAMA PETOGODIŠNJE STEFANI Spasimo je paralize!

 

Liječnici su nam rekli kako je jedini izlaz hitna operacija, najkasnije u roku od dva mjeseca, inače malenoj prijeti paraliza - očajna je Stefanina majka Anita Milda

Do rujna prošle godine mala Stefani bila je vesela i razigrana djevojčica. Baš kao i svaka petogodišnjakinja, obožavala je odlazak u vrtić i igre sa svojom osmogodišnjom sestricom. No, roditelji su tada počeli primjećivati da se sa Stefani nešto događa: rukicama se počela udarati po glavi, čupala je kosu, pa čak i lupala glavom u pod. Stalno se žalila na jake glavobolje. Dok su roditelji pokušavali shvatiti što se događa, postalo je još gore.

Sve teže je hodala, djevojčica koja je do tada vrlo razgovijetno govorila, imala je sve više teškoća s govorom, a i vid joj je naglo oslabio. Ubrzo nakon toga završila je u zagrebačkoj bolnici Goljak. I logoped i psiholog koji su pregledali Stefani utvrdili su da njezino zdravstveno stanje nije dobro, no roditeljima nisu mogli dati dijagnozu. Već prva snimka glave pokazala je kako djevojčica ima cistu između malog i velikog mozga, no kad su roditelji pomoć potražili na Rebru, rečeno im je da je s djetetom sve u redu i da nikakva operacija nije potrebna.

Više nije mogla spavati

- Nismo željeli odustati, našem djetetu i dalje nije bilo dobro. Ona više nije mogla spavati, stalno je vikala kako je boli glavica, a bilo je dana kad bi mi rekla da ne može ustati iz kreveta. Našli smo vezu za Klaićevu bolnicu i ponovno radili sve pretrage - kazuje Stefanina majka Anita Milda, koja je tek tada doznala pravu dijagnozu svoje djevojčice. Mala Stefani oboljela je od rijetkog Arnold-Chiarijeva sindroma, malformacije kada kost, odnosno vršni pršljen, uraste u mali mozak i pritišće ga. Na žalost, djevojčici je uz to u kralježnoj jami otkriven i tumor.

- Liječnici su nam rekli kako je jedini izlaz hitna operacija, najkasnije u roku od dva mjeseca, inače malenoj prijeti paraliza. Kako je to u Hrvatskoj rijetka bolest, ni sami liječnici nisu znali što dalje. Na kraju su je u Klaićevoj bolnici pristali operirati, uklonili su kost i tumor - kaže majka Anita. No, problem se, dodaje, nije riješio. Stefani i dalje pati od jakih glavobolja, teško održava ravnotežu, a roditelji se boje da se bolest vratila.

Dok su čekali na operaciju u Zagrebu, uspjeli su doći do liječnika u Chicagu gdje se ovaj sindrom liječi rutinski, no troškovi su iznimno visoki. Samo operacija stoji oko 150 tisuća dolara. A Stefanini roditelji, koji su se prije nekoliko godina doselili iz Bjelovara u Zadar, žive kao podstanari, a jedini prihod četveročlane obitelji jest očeva plaća. Samo liječenje u Zagrebu, gdje su morali plaćati smještaj, toliko ih je financijski iscrpilo da nemaju ni za odlazak u Krapinske toplice gdje bi djevojčica morala na rehabilitaciju. No, od borbe za njezino zdravlje ne žele odustati.

ANA VUČETIĆ ŠKRBIĆ
SNIMIO JURE MIŠKOVIĆ/CROPIX

Nemamo ni za toplice

- Pred zidom smo i ne znamo kako dalje. Nemamo ni za toplice, a želimo je odvesti kod stručnjaka u Chicago barem na kontrolu, ali operacija je jedino rješenje - kažu Stefanini roditelji kojima je u ovom trenutku svaka pomoć potrebna.

Žiroračun za pomoć

-Dječji vrtić Školjkica, koji pohađa mala Stefani, pokrenuo je humanitarnu akciju kojom će prikupljati novac za njezino liječenje. Svi koji žele pomoći mogu to učiniti na broj žiroračuna u Hypo banci: 2500009-3103679220.

Naslovnica Hrvatska