Novosti Hrvatska

ZA LOŠE STANJE I PORAZNE IZBORNE REZULTATE SPLITSKA VIJEĆNICA IZRAVNO KRIVI PREDSJEDNICU STRANKE

OTVORENO PISMO SANJE BILAČ 'Kosor, odlazite! Dosta mi je boljševizma i kulta ličnosti'

Vaše rješenje   u 9. i 10. izbornoj jedinici bio je čovjek koji je priznao ratno profiterstvo. Takav politički autizam implicirao je ogromno razočaranje i osipanje našeg biračkog tijela... Vi niste dorasli biti šeficom HDZ-a

Sanja Bilač
CROPIX
Poštovana predsjednice, zabrinuta stanjem u koje ste doveli stranku, odlučila sam se obratiti otvorenim pismom Vama, članovima Predsjedništva te cjelokupnom članstvu HDZ-a.

Zbog ozbiljnosti situacije i prijetećih razvoja događaja tražim Vašu neopozivu ostavku na mjesto predsjednice stranke - stoji na početku otvorenog pisma koje je Sanja Bilač, vijećnica HDZ-a u splitskom Gradskom vijeću, uputila članovima vodstva i cjelokupnom članstvu najveće oporbene stranke.

Prilika za vodstvo

Iako ste izabrani aklamacijom - ističe Bilač - članstvo vam je dalo priliku za vodstvo. Kad ste izgubili izbore, očekivala sam obraćanje članstvu, priznanje izgubljenih izbora, zahvalnost zbog povjerenja, stavljanje mandata na raspolaganje te naposljetku i analizu izbornih rezultata.

Ništa od toga niste napravili. Osim iskazivanja nepoštovanja članstva, lošim strateškim odlukama ugrozili ste budućnost stranke. Pitam Vas zašto niste navrijeme okupili relevantnu koaliciju koja se mogla ozbiljno i odgovorno suprotstaviti koaliciji lijevog predznaka?

Vaše rješenje u 9. i 10. izbornoj jedinici bio je čovjek koji je priznao ratno profiterstvo. Takav politički autizam implicirao je ogromno razočaranje i osipanje biračkog tijela sklonog HDZ-u.

Tu ste koaliciju dogovorili bez suglasnosti članstva i bez odluke Predsjedništva. Samo je jedan zaključak: niste dorasli biti predsjednica HDZ-a jer ne razumijete ili ne znate kako se vodi politika, što Vas ne abolira od odgovornosti. Posljednji događaji koji se odvijaju tijekom unutarstranačkih izbora, kao što su masovna učlanjivanja novih članova, smjene ogranaka po Hrvatskoj (Osijek, Valpovo…), jednostrano nadziranje izbornih rezultata, nelegalno smjenjivanje članova stranke (nacionalni odbor), brisanje članova iz stranke, zastrašivanje članstva, nažalost primjereniji su sistemima za koje sam mislila da smo zauvijek ostavili iza sebe.

Paradoksalno je da ovakvu politiku vodi osoba koja sebe predstavlja političarkom 21. st., a s druge strane Vaše političko djelovanje karakterizira boljševizam i njegovanje kulta ličnosti.

Poštovana predsjednice, Vaša politika dovela nas je do najlošijeg rezultata u povijesti. Nitko nema pravo stranku podrediti sebi te ju istodobno i žrtvovati.

A HDZ postaje ozbiljna žrtva takve politike, jer se ovakvim unutarstranačkim izborima ne otvaraju perspektiva, budućnost i demokracija stranke. Iako ste članstvu obećavali demokratske izbore po modelu jedan član - jedan glas, odustali ste shvaćajući da nemate potporu članstva, pa sadašnjim izbornim inženjeringom pokušavate dobiti unutarstranačke izbore ozbiljno ugrožavajući opstojnost stranke.

Sadašnji izborni model ugrožava ozbiljne i kvalitetne kandidate, njihovu kandidaturu, a stranci omogućava isključivo nastavak trgovanja i poltronstvo kao konačan rezultat.

Nitko ne smije biti broj

Pozivam sve članove Predsjedništva da spriječe ovakav nedemokratski sustav izbora. Zato predlažem da se sazove sjednica predsjedništva stranke na kojoj će se poništiti već raspisani nedemokratski izbori i donijeti odluka o izvanrednom saboru stranke na kojem će se promijeniti sadašnji izborni model na model jedan član - jedan glas. Nakon toga treba odmah raspisati demokratske izbore unutar HDZ-a.

Članstvo HDZ-a ne smije više biti samo broj. Svaki član ima pravo i mora preuzeti odgovornost u izboru vodstva stranke.

Nedopustivo je zloupotrebljavanje više od 200.000 članova kao alibi za veliku stranku, a samo 2500 članova bira vrh stranke. Kao članica HDZ-a želim sama izabrati vodstvo koje će predstavljati stranku na temelju programa i vizije te na takav način jamčiti budućnost najvećoj stranci u Hrvatskoj.

Osjećam odgovornost i obvezu prema stranci i članstvu te i na ovaj način želim potaknuti pozitivne procese za dobrobit stranke čemu se od srca nadam - zaključuje u svojem otvorenom pismu Sanja Bilač.

Kosor: Nemam komentara

- Nemam komentara! – odbila je svaku raspravu o pismu Sanje Bilač predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor.

Ostali članovi Predsjedništva tvrde kako jučer nisu dobili pismo, pa ga nisu željeli ni komentirati.

- Što se tiče zahtjeva da predsjednica Jadranka Kosor odmah podnese ostavku, to je doista u ovom trenutku bespredmetno i nepotrebno, no što se tiče primjedbe kolegice Bilač da se mijenja Statut kako bi svi članovi mogli birati predsjednika, ja sam apsolutno za to – ističe kandidat za predsjednika Milan Kujundžić. Napominje kako i on od početka traži promjenu da svi imaju pravo glasa, međutim da to Središnjica ignorira, kao što će, uvjeren je, potpuno ignorirati i pismo Sanje Bilač.

- Ako postanem predsjednik, prvo što ću učiniti upravo je ovo što traži splitska hadazeovka. Odmah ću organizirati novi sabor na kojem ćemo promijeniti Statut, uvjerava Kujundžić.

ANITA BELAK KRILE

Milošević: Imam dojave o manipulacijama

Domagoj Milošević tvrdi, pak, kako je svoje nezadovoljstvo radom vrha stranke jasno iskazao svojom kandidaturom za predsjednika HDZ-a. « Nažalost, svakodnevno dobivam dojave o izbornim manipulacijama na terenu, a to je nedopustivo. Smatram da je načelo jedan član-jedan glas najbolji i najdemokratičniji način izbora predsjednika HDZ-a. Apeliram da svi zajedno, a poglavito predsjednica i glavno tajništvo, učine sve kako bi se sačuvalo jedinstvo i dignitet HDZ-a. Jedino jamstvo toga su potpuno transparentni i demokratski izbori na svim razinama – kazao je Milošević.

A.B.K.

Naslovnica Hrvatska