Novosti Hrvatska

Vladi ne trebaju nesvrstani

U hrvatskoj vanjskoj politici još uvijek nema jedinstvenog odgovora na pitanje kakav odnos graditi prema Pokretu čije su članice podržale nestalno članstvo RH u Vijeću sigurnosti

U hrvatskoj vanjskoj politici još uvijek nema jedinstvenog odgovora na pitanje kakav odnos graditi prema Pokretu čije su članice podržale nestalno članstvo RH u Vijeću sigurnosti

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad
Na ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih koji se 29. i 30. srpnja održava u Teheranu, Hrvatsku predstavlja Esad Prohić, veleposlanik u Iranu. Teheranski skup, koji je okupio predstavnike više od stotinu zemalja, otvorio je iranski šef države Mahmud Ahmadinedžad optuživši Vijeće sigurnosti UN-a da služi interesima velikih sila, te zatraživši od Pokreta nesvrstanih potporu za iranski nuklearni program.

Štoviše, Iran lobira za podršku 118 članica pokreta za nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a, isto ono tijelo u koje je ove godine ušla Hrvatska zahvaljujući dobrim dijelom glasovima upravo ovih zemalja.

U hrvatskoj vanjskoj politici još uvijek nema jedinstvenog odgovora na pitanje kakav odnos graditi prema pokretu za čije je osnivanje bio najzaslužniji Josip Broz Tito.

Hrvatska nakon raspada Jugoslavije godinama nije pokazivala nikakvo zanimanje za nesvrstane, za razliku od Slovenije koja je sve do ulaska u EU bila jedina nasljednica SFRJ članica Pokreta nesvrstanih.

Mesić na čelu

Preokret je napravio predsjednik Stjepan Mesić koji je 2006. posjetio Kubu za vrijeme održavanja 14. summita nesvrstanih, što je bila najviša državna razina na kojoj je Hrvatska od svoga osamostaljenja kontaktirala s tom grupacijom zemalja.

Poslije će se pokazati da je Mesićev put u Kubu Hrvatskoj donio značajan vanjskopolitički rezultat jer je susret iskorišten za lobiranje kod brojnih, nekada Titovih saveznika, za ulazak Hrvatske u nestalno članstvo Vijeća sigurnosti UN-a.

Danas nesvrstane zemlje čine gotovo dvije trećine članstva Ujedinjenih naroda.

Već je gotovo zaboravljeno da je Mesić, nakon Tita, bio drugi Hrvat na dužnosti generalnog tajnika Pokreta nesvrstanih, i to samo nekoliko mjeseci 1991., dok je obnašao dužnost predsjednika Predsjedništva SFRJ. Trenutačno je na toj dužnosti brat Fidela Castra, Raul.

Treći svijet

Kao što je na relaciji Pantovčak-Banski dvori postojalo godinama neslaganje oko punopravnog članstva Hrvatske u Procesu suradnje u jugoistočnoj Europi zbog balkanskog imidža te asocijacije, tako ni Pokret nesvrstanih do danas nije ujedinio sve subjekte vanjske politike.

U Uredu Predsjednika drže da je Hrvatska udaljavanjem od Pokreta nepotrebno izgubila niz političkih i gospodarskih mogućnosti koje je trebala razvijati u tzv. trećem svijetu, oslanjajući se pri tome i na simboliku koju je imao nekadašnji jugoslavenski predsjednik Tito.

U Ministarstvu vanjskih poslova su, pak, puno rezerviraniji prema tim zemljama smatrajući da bi naglašenije “koketiranje” s tom međunarodnom asocijacijom moglo naštetiti euroatlantskim ambicijama Hrvatske. Zato nije slučajno da je Hrvatska u Teheranu zastupljena tek na razini veleposlanika.

Đapić: NATO je prioritet

Anto Đapić, čelnik HSP-a, ističe kako moramo razvijati bolje odnose s Rusijom, Kinom, Indijom, Izraelom i arapskim svijetom, ali naš je prioritet NATO i to ne smijemo ugroziti.

- Mesić je pogriješio kada je kao šef države otišao u Kubu gdje su zasjedali nesvrstani. Ne smijemo se ponašati kao krava koja daje 40 litara mlijeka pa onda ritne nogom i sve to prolije - ističe Đapić.

Naslovnica Hrvatska