Novosti Hrvatska

dominikanac neće biti crkveno kažnjen za veličanje ustaštva

Pateru Vjekoslavu Lasiću prijeti zatvorska kazna

dominikanac neće biti crkveno kažnjen za veličanje ustaštva

Državno odvjetništvo   i Mladen Bajić trebali bi pokrenuti postupak, tvrdi odvjetnik Veljko Miljević

Državno odvjetništvo  i Mladen Bajić trebali bi pokrenuti postupak, tvrdi odvjetnik Veljko Miljević

Izjave kontroverznog dominikanca patera Vjekoslava Lasića na pogrebu zapovjedniku ustaškog logora Jasenovac Dinku Šakiću u četvrtak mogu se sankcionirati prema Kaznenom zakonu.

- Sada je na potezu Državno odvjetništvo i Mladen Bajić, koji bi postupak trebali pokrenuti po službenoj dužnosti – tvrdi odvjetnik Veljko Miljević, komentirajući u petak najnovije izjave dominikanca koji se 90-ih godina “proslavio” predvođenjem misa za ustaškog poglavnika Antu Pavelića.

Šest mjeseci iza brave

"Ustaški pokret je 10. travnja 1941. godine obnovio hrvatsku državu”, “NDH je temelj današnje domovine Hrvatske, države za koju je naš mučenik Alojzije Stepinac hrabro posvjedočio pred bezbožnim komunističkim sudom”, “Svaki pošteni Hrvat treba se ponositi Šakićevim imenom” - samo je dio pogrebnog repertoara patera Lasića s ispraćaja Šakića na zagrebačkome Krematoriju.

- Takve izjave mogu se sankcionirati prema članku 322. Kaznenog zakona, koji kaže da će se onaj tko iznosi, pronosi ili širi glasine za koje zna da su lažne, s ciljem da njima izazove uznemirenje većeg broja građana, i takvo uznemirenje i nastupi, kazniti novčanom kaznom do 150 dnevnih dohodaka ili kaznom zatvora do šest mjeseci – prenosi odvjetnik Miljević.

Da ima volje, tvrdi Miljević, taj bi se postupak mogao provesti bez problema. Za izrečene Lasićeve tvrdnje, kaže, preblag bi bio Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, na temelju kojega je optužen mladić koji se na Thompsonovu koncertu u Zagrebu pojavio s ustaškim znakovljem.

No, hoće li i na koji način Lasić odgovarati za svoje, u najmanju ruku neukusne i uvredljive tvrdnje, teško je predvidjeti. U Državnom odvjetništvu u petak nisu željeli komentirati slučaj, s obrazloženjem da “ne raspolažu s dovoljno informacija”.

Neslužbeno su nam rekli da, ako netko od sudionika pogreba smatra da u Lasićevu istupu ima spornih elemenata, može podnijeti kaznenu ili prekršajnu prijavu policiji, odnosno prekršajnom sudu. Lasić, koji je 90-ih godina zadavao glavobolje i crkvenim krugovima, ponovno nije mogao odoljeti da ne veliča zločinački ustaški režim.

Zgražanje i osudu nad njegovim riječima u petak nisu krili u crkvenim i civilnim institucijama. Iako smo pokušali kontaktirati sa Zagrebačkom nadbiskupijom i Uredom kardinala Josipa Bozanića, kojemu je prije desetak godina zbog Lasića prosvjedovao i Ephraim Zuroff, ondje su nas uputili kako je po “zapovjednoj odgovornosti” za njega nadležan provincijal Hrvatske dominikanske provincije.

Ondje je došlo do smjene na čelu i za novog provincijala u lipnju je imenovan fra Anto Gavrić, koji se još uvijek nalazi u bivšoj službi u Švicarskoj. Fra Ivan Iko Mateljan, koji je dužnost provincijala obavljao u proteklih pet godina, pristao je nakratko prokomentirati ovaj slučaj, rekavši kako ne zna u kojemu je svojstvu Lasić boravio na Šakićevu sprovodu, jer nije ni župnik, ni kapelan, niti je Šakić pripadao njihovoj župi.

- Ni na koji način ne podržavam ustaški režim, jer on nije bio ljudski i bio je protiv čovjeka. Naš je red red istine i žao mi je što netko taj red zlorabi – kaže fra Ivan.

‘Sramota za crkvu i narod’

No, teško da će unutar toga reda Vjekoslav Lasić doživjeti više od prijekora provincijala. Objasnio je fra Iko, Lasić ne može snositi disciplinske sankcije jer one se primjenjuju tek, primjerice, u slučaju hereze.

- Pater Lasić je sramota za Crkvu, narod, državu. Vrlo je neobično da netko tko pokazuje temeljni prijezir prema najtemeljitijim zasadama kršćanstva nije barem upozoren – ističe dr. Ivo Banac, čelnik HHO-a.

Zanimljivo je da on za Lasića ne traži zakonske sankcije, jer, kaže, naš zakon nigdje izrijekom ne zabranjuje veličanje ustaškog pokreta.

- Bez obzira na to što mislim o njemu, nisam za zabrane i ne smatram da mu treba ograničavati slobodu govora – poručuje Banac.

Sukob s Kuharićem

Pater Vjekoslav Lasić, uz Luku Prcelu jedan od najpoznatijih predvodnika misnih slavlja za poglavnika Antu Pavelića, 90-ih se godina sukobio i s kardinalom Franjom Kuharićem, a na njegove izjave reagirala je i biskupska komisija “Iustitia et pax”.
Kada ga je kardinal Kuharić upozorio da svojim postupcima šteti ugledu Hrvatske i Crkve, on mu je uzvratio da njegove primjedbe nisu demokratske.

Sklonjen u Njemačku

Iako to u crkvenim krugovima neće potvrditi, šuškalo se da je Lasićev odlazak u misiju u Hamburg krajem 90-ih navodno poduzela Crkva kako bi ga na neko vrijeme sklonila zbog kontroverznog ponašanja. U Zagreb, u dominikanski samostan, vratio se prije pet godina.

PU: Nema prijave

U Policijskoj upravi zagrebačkoj u petak su potvrdili da dosad nije stigla nikakva prijava za Lasića. Glasnogovornica Aleksandra Ljuba kazala je “kako nisu upoznati s tim slučajem”.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last