Novosti Hrvatska

‘SLOBODNA’ PREDSTAVLJA NOVE MINISTRE I ANALIZIRA KOJI SU IM NAJVAŽNIJI ZADACI

GODINA VELIKIH OČEKIVANJA Dali smo vam vlast, izvucite Hrvatsku iz provalije!

‘SLOBODNA’ PREDSTAVLJA NOVE MINISTRE I ANALIZIRA KOJI SU IM NAJVAŽNIJI ZADACI
Vlada Zorana Milanovića, koja je u petak izglasana u Saboru, nema puno vremena za povlačenje poteza koji će spriječiti daljnje eskaliranje krize u hrvatskom gospodarstvu i u državi u cjelini.

ZORAN MILANOVIĆ (45)

Premijer. Rođen u Zagrebu, gdje i danas živi. Predsjednik SDP-a. Diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu.
U uvodnim danima svog premijerskog mandata, Milanović mora jasno kazati da su svi rashodi proračuna na testu izdržljivosti, da nema “svetih proračunskih krava” koje se ne smije dirati. A zatim ponuditi skicu budžeta koji javnu potrošnju smanjuje i za više od devet milijardi kuna kako je predložio guverner Rohatinski. Novi premijer mora predložiti set mjera i odluka koje će čitavoj državnoj administraciji i svim građanima biti jasna poruka da je ekonomija konačno pitanje svih pitanja ove države.

RADIMIR ČAČIĆ (62)

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva. Rođen u Zagrebu, živi u Varaždinu. Predsjednik HNS-a. Diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.
Glavni arhitekt i operativac provedbe najavljenog gospodarskog oporavka zemlje mora izići s popisom branši u kojima će se poticati otvaranje novih radnih mjesta i povećanje proizvodnje, sa pripadajućim mjerama. Očekuje se od Čačića i definiranje uloge javnih poduzeća u poticanju gospodarskog rasta, kao i raznih agencija, financijskih i drugih ustanova pod patronatom države, uz odluke o ukidanju onih jedinica vlasti koje gutaju novac a ništa ne pridonose. Nužno je da kapitalu i poduzetnicima ponudi jamstva da će novi val investiranja imati potporu države, a još prije toga Čačićev je imperativ donošenje modela rješenja nelikvidnosti u gospodarstvu.

BRANKO GRČIĆ (47)

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU. Rođen u Kninu, živi u Splitu. Član SDP-a. Diplomirao, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Splitu.
Hrvatska od osnutka nema prave regionalne politike i novi ministar sa dodatnim “pogonom” potpredsjednika Vlade ima sva prava na snažan rez. To znači da Grčić u najkraćem roku treba predložiti ukidanje svih županija, gradova i općina koje povlače sredstva iz državnog proračuna da bi imale za plaće i hladni pogon. Povlačenje sredstava iz fondova EU također je rak-rana hrvatske administracije, pa Grčić mora postaviti čvrste ciljeve visine povlačenja novca iz Bruxellesa i sankcije za one koji ih ne ispune.

MILANKA OPAČIĆ (43)

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih. Rođena u Zagrebu, gdje i živi. Članica SDP-a. Diplomirala na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.
Na razne načine od doznaka iz proračuna u Hrvatskoj živi milijun i pol ljudi i to ne bi mogla izdržati ni puno veća ekonomija. Potpredsjednica Vlade za “socijalu” ne može više biti samo samaritanka i rame za plakanje poput Jadranke Kosor nekoć, nego odlučna reformatorica koja će pretresti sva moguća prava i beneficije i vidjeti što država može osigurati a da ne završi u bankrotu. Stalni porast kriminaliteta kod mlađe populacije, traži od nove potpredsjednice Vlade odlučne mjere kao što su pooštravanje kontrole točenja alkohola i pružanja kladioničarskih usluga maloljetnicima.

NEVEN MIMICA (58)

Potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku. Član SDP-a. Rođen u Splitu, živi u Zagrebu. Diplomirao i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.
Prema podjeli posla u Milanovićevom timu, četvrti potpredsjednik Vlade trebao bi biti gasitelj raznih socijalnih požara na unutarnjem planu i čovjek više u uklanjanju preostalih barijera za punu integraciju u Europskoj uniji. Mimica bi mogao biti i čovjek za vezu s Kaptolom, kojem bi Vlada mogla ukinuti dio privilegija kako bi i Crkva podnijela dio tereta izlaska iz krize.

SLAVKO LINIĆ (62)

Ministar financija. Član SDP-a. Rođen u općini Čavle na Grobniku, živi u Rijeci. Diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Rijeci.
Osim budžetskog skraćivanja i stezanja remena, Linić mora ponuditi jamstvo građanima da će oni koji imaju višak imovine i uživaju u svakojakim luksuzima (skupocjeni automobili, jahte, letjelice, brojne nekretnine na atraktivnim lokacijama) platiti daleko više poreza nego dosada. Linić mora spriječiti da netko proda tvornicu u Hrvatskoj za milijardu kuna i na to ne plati ovdje ni lipu poreza, a i takvih primjera je bilo. Ne smije imati skrupula u astronomskom oporezivanju djelatnosti koje nemaju ama baš nikakvu društvenu korist, poput kockarnica, menadžerstva u sportu i medija koji nude tzv.čistu zabavu.

RAJKO OSTOJIĆ (49)

Ministar zdravlja. Rođen u Zagrebu, gdje i danas živi. Član SDP-a. Diplomirao, magistrirao i doktorirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, gdje je u statusu izvanrednog profesora. Usavršio medicinski menadžment na sveučilištima u SAD-u.
Postavljanje sustava u zdravstvu koji će osigurati da nemala izdvajanja iz svake plaće i državnog proračuna ne otječu velikim dijelom u nepoznato, kao dosada, glavni je Ostojićev zadatak. Svaki građanin ove zemlje mora biti siguran da će dobiti hitnu medicinsku pomoć, ma gdje živio. Od Ostojića se očekuje i stroža kontrola upliva privatnog vlasništva u pružanju usluga u zdravstvu, kako se ne bi ponovio slučaj Medikol.

MIRANDO MRSIĆ (52)

Ministar rada i mirovinskog sustava. Rođen u Splitu, živi u Zagrebu. Član SDP-a. Diplomirao, magistrirao i doktorirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.
Od milijun i 200 tisuća umirovljenika u Hrvatskoj, blizu pola milijuna je u invalidskoj i obiteljskoj mirovini, što znači da nisu odradili puni radni staž a njihove mirovine namiruju se od onih koji jesu. Mrsićev zadatak je pretresti barem dio mirovina koje nisu zarađene. U dijelu svog resora koji se odnosi na rad, očekuje se inicijativa za formiranje posebnih odjela pri sudovima koji bi od poduzetnika koji ne plaćaju svoje radnike po hitnom postupku osigurali plaćanje pošteno zarađenoga radničkog dohotka.

ZLATKO KOMADINA (53)

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture. Rođen je u Ljubljani, živi u Rijeci. Član je SDP-a. Diplomirao je na Tehničkom fakultetu u Rijeci.
Kalmetin nasljednik mora uvesti neku vrstu izvanrednog stanja u javnim poduzećima velikim gubitašima poput Hrvatskih željeznica i Croatije Airlines. Nije samo riječ o poraznim bilancama tih tvrtki, nego i trošenju subvencija, javnoj nabavi i tzv. vanjskoj suradnji. Komadina mora preispitati i brojne koncesije koje su dane prethodnih godina i osigurati daleko veći priliv u proračun od njih nego dosada.

TIHOMIR JAKOVINA (44)

Ministar poljoprivrede. Rođen je u Slavonskom Brodu, gdje i danas živi. Član je SDP-a. Diplomirao na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.
Obračun s uvoznicima hrane koji raznim makinacijama slabe domaću proizvodnju, glavno je poslanje novog ministra poljoprivrede. Ministarstvo mora uspostaviti jači nadzor nad odlukama lokalnih tijela o zakupu poljoprivrednog zemljišta.  Jakovina će morati ući u klinč s moćnim domaćim korporacijama koje vuku državne subvencije za proizvodnju hrane, a istodobno su veliki uvoznici.

ŽELJKO JOVANOVIĆ (46)

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta. Rođen je u Rijeci, gdje i danas živi. Član SDP-a. Diplomirao, magistrirao i doktorirao na Medicinskom fakultetu u Rijeci. Magistrirao i na Ekonomskom fakultetu u Rijeci.
Hrvatski nogometni savez sam se preporučio kao prva stanica Jovanovićevog zahvata u bolesno tkivo hrvatskog sporta, ali ne smije borbeni Riječanin zaobići ni druge, Hrvatski košarkaški savez, primjerice. Pri prihvaćanju vrućih kestena u obliku paketa zakona o visokome školstvu, novi ministar mora zauzeti jasan stav o tome ide li se u stvarnu reformu, a ne zamagljivati priču sa nekim polurješenjima i odgodama. Jovanović treba pronaći način da učitelji i srednjoškolski profesori osjete da ih država cijeni kao nositelje časnih i društveno važnih zanimanja.

GORDAN MARAS (37)

Ministar poduzetništva i obrta. Rođen je u Zagrebu, gdje i danas živi. Član je SDP-a. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.
Plaćanje poreza na dodanu vrijednost po naplaćenoj a ne izdanoj fakturi kao što je sada slučaj, najvažnija je mjera posustalom obrtništvu i malom poduzetništvu u Hrvatskoj. Ako želi pomoći obrtnicima i malim poduzetnicima Maras mora povući taj potez. Drugi Marasov korak treba biti stavljanje značajnog dijela od 245 parafiskalnih nameta van snage.

ORSAT MILJENIĆ (43)

Ministar pravosuđa. Rođen u Dubrovniku, živi u Zagrebu. Nije član političke stranke. Diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu, magistrirao na Central European University u Budimpešti.
Bjesomučni obračun s korupcijom i organiziranim kriminalom od novog ministra traži hitno proširenje zatvorskih kapaciteta, čijom se skučenošću i neadekvatnim uvjetima već bavi i europsko pravosuđe. Postojeći javni registar trgovačkih sudova koji pruža djelomičan uvid u vlasništvo nad hrvatskom ekonomijom Miljenić mora nadopuniti podacima o vlasničkim udjelima, ortačkim ugovorima o raspodjeli udjela u društvima sa ograničenom odgovornošću i skidanjem oznake tajnosti o vlasnicima skrbničkih računa u bankama pod kojima se kriju stvarni vlasnici velikih paketa dionica.

VELJKO OSTOJIĆ (53)

Ministar turizma. Rođen je u Pazinu, živi u Puli. Član je IDS-a. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.
Pred nasljednikom Damira Bajsa zadaća je osigurati da turizam ne bude samo deklarativno opredjeljenje nove Vlade, nego da malobrojnoj ekipi iz Ministarstva u borbi s velikom inozemnom konkurencijom pomognu Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo gospodarstva i drugi resori. Mora raščistiti kakav je stav ove države prema nekim turističkim sadržajima poput golfa.

RANKO OSTOJIĆ (51),

Ministar unutarnjih poslova. Rođen u Splitu, gdje i danas živi. Član SDP-a. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Splitu.
Ukidanje zabrane javnog okupljanja na Markovom trgu potez je kojim bi ministar policije pokazao da mu je na prvom mjestu pravo građana na slobodu okupljanja, a ne zaštita komoditeta vladajuće elite. Očekuje se odlučnija reakcije policije na širenje mržnje, ksenofobije i verbalnog nasilja na sportskim borilištima i skupovima manjinskih organizacija i udruga. Ostojićev tim morao bi pokušati riješiti neke od većih kriminalističkih enigmi novije hrvatske povijesti poput naručitelja ubojstva Ive Pukanića i počinitelja i naručitelja ubojstva menadžera Dina Pokrovca.

MIRELA HOLY (40)

Ministrica zaštite okoliša i prirode. Rođena je u Zagrebu, gdje i danas živi. Članica je SDP-a. Diplomirala je komparativnu književnost i etnologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je postigla i magisterij i doktorat.
Stavljanje pod pravi nadzor emisije štetnih tvari iz sisačke Rafinerije jedna je od prvih zadaća ministrice Holy. Generalno, čeka je stalno ispitivanje snaga sa velikim kompanijama prisutnima u Hrvatskoj koje ne mare previše za zaštitu okoliša.

PREDRAG MATIĆ (49)

Ministar hrvatskih branitelja. Rođen je u Požegi, živi u Zagrebu. Nije član političke stranke. Osnovnu i srednju školu završio u Vukovaru, studij razredne nastave na Pedagoškom fakultetu u Osijeku. Umirovljeni je brigadir HV-a i vukovarski veteran.
Objava vjerodostojnog i suvislog registra hrvatskih branitelja Matićev je politički credo prije nego što je postao ministar. Zalagao se i za drugačiji pristup prema ratnim veteranima koji se neće iscrpljivati u pružanju raznih beneficija, nego u osmišljavanju njihove aktivne uloge u društvu.

ANDREA ZLATAR VIOLIĆ (50)

Ministrica kulture. Rođena u Zagrebu, gdje i danas živi. Članica HNS-a. Diplomirala komparativnu književnost, filozofiju i klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na istome fakultetu doktorirala i radi kao sveučilišna profesorica.
Prvi, gasiteljski zadatak ministrice Zlatar je sređivanje stanja na Hrvatskoj radioteleviziji, kojoj treba neka vrsta prinude uprave. Na pragu ulaska u Europsku uniju domaće izdavaštvo, film, mediji i drugi oblici nacionalnog izričaja u velikoj su krizi. Ministrica Zlatar mora se izboriti za više financijske potpore kako uskoro ne bi govorili o ostacima ostataka kulture i umjetnosti u Hrvata.

VESNA PUSIĆ (58)

Ministrica vanjskih poslova i europskih poslova. Rođena u Zagrebu, gdje i danas živi. Članica HNS-a. Diplomirala sociologiju i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na istome fakultetu doktorirala sociologiju i radi kao sveučilišna profesorica.
Smanjivanje broja veleposlanstava i konzulata primarni je zadatak. Sa 1307 zaposlenih MVP je jedno od najvećih ministarstava. Trebala bi ustrajati u namjeri da potakne povlačenje tužbe za genocid protiv Srbije, jer je to naprosto trošenje energije i vremena na posao koji je osuđen na propast.

ARSEN BAUK (38)

Ministar uprave. Rođen u Supetru na Braču, živi u Zagrebu. Član SDP-a. Diplomirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.
Hitno sređivanje popisa zaposlenih u državnoj administraciji, pa objavljivanje istoga s programom preustroja. To se od ministra Bauka očekuje u najskorije vrijeme, kao i popis svega čime raspolaže država. Potonje je u izravnoj vezi sa nužnim donošenjem novog plana razmještaja jedinica državne uprave koji bi smanjio astronomska plaćanja najma raznim privatnicima.

IVAN VRDOLJAK (39)

Ministar graditeljstva. Rođen je Osijeku, gdje i danas živi. Član je HNS-a. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku.
Na tisuće novih stanova zjapi prazno, cijene su im i dalje “svemirske”, a neriješeno stambeno pitanje imaju brojne mlade obitelji. Rješenje tog paradoksa ključna je točka budućeg ministarskog djelovanja Ivana Vrdoljaka.

ANTE  KOTROMANOVIĆ (43)

Ministar obrane. Rođen je u Potravlju, općina Sinj, živi u Zagrebu. Član SDP-a. Završio je Ratnu školu “Ban Josip Jelačić” i diplomirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.
Treba li nam ratno zrakoplovstvo ili ne, dilema je koju će među prvima morati raščistiti ministar Kotromanović. Nedavne katastrofalne detonacije u vojnom skladištu pokraj Knina, svjedoče da MORH nije uspostavio kvalitetnu kontrolu i nad ono malo preostale vojne opreme.

VEDRAN MARJANOVIĆ
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last