Novosti Hrvatska

poznati sociolog Odavno je zatražio ostavku šefa DIP-a, a danas tvrdi da je on kadrovski odraz velikog meštRa šeksa:

Dražen Lalić: Hrvatin je s Glavašem pljunuo na pravni sustav

poznati sociolog Odavno je zatražio ostavku šefa DIP-a, a danas tvrdi da je on kadrovski odraz velikog meštRa šeksa:

Odluka kojom  je dao za pravo pravomoćno osuđenom za najteže ratne zločine da sudjeluje na izborima kontinuitet je njegova ugrožavanja pravne države - drži Lalić

Branko Hrvatin
Izbori su sve bliži, a pozicija predsjednika Državnog izbornog povjerenstva Branka Hrvatina sve je nestabilnija i kompromitiranija. Svojim očitovanjem da Branimir Glavaš, usprkos pravomoćnoj presudi za ratni zločin, može biti nositelj stranačkih lista HDSSB-a Hrvatin je napravio težak moralni i pravni gaf, što je svojim naknadnim mišljenjem potvrdio i Ustavni sud.

Proglasivši Hrvatinov poučak o Glavaševu izbornom angažmanu ustavnopravno neprihvatljivim, ustavni suci javno su doveli u pitanje kompetenciju šefa DIP-a, dok ga, s druge strane, sad napadaju i sam Glavaš te Vladimir Šišljagić.

U Hrvatinovu ponašanju oni vide komplot i političku podmuklost te njegove postupke tumače u kontekstu tajnoga plana da se čitav HDSSB, zbog ustavno neprihvatljivog nositelja liste, naknadno izbaci iz izborne utrke.

Hrvatinovim nevoljama tu, međutim, nije kraj.

Predani osječki novinski istraživač Drago Hedl nedavno je u Jutarnjem listu otkrio nepoznate detalje slučaja “Vrhovni sud”, odnosno pokušaja podmićivanja njegovih sudaca da Glavašu u žalbenome postupku smanje zatvorsku kaznu prošle godine.

Hrvatin je kao predsjednik Vrhovnoga suda svojedobno Mladenu Bajiću prijavio osječkog poduzetnika Dragu Tadića zbog toga što se na susretu s njim raspitivao za mogući sudski epilog Glavašu.

Donedavno nepoznati detalji bacaju, međutim, novo svjetlo na Hrvatinovu pravedničku ulogu u ovom slučaju: s osječkim poduzetnikom Tadićem, prije nego što ga je zbog neprimjerenih postupaka prijavio Bajiću, navodno se po restoranima sastajao čak tri puta.

Osobno mu je, piše Hedl, otkrio i pravosudnu tajnu da je Glavašu Vrhovni sud smanjio kaznu s 10 na 8 godina zatvora puno prije nego što je za to saznala ostala hrvatska javnost.

Čitav niz postupaka Branka Hrvatina u odnosu na hrvatske zakone te pravnu etiku u najmanju je ruku upitan i dvojben, te je pitanje može li takav čovjek suditi o regularnosti i ispravnosti skorih parlamentarnih izbora i te kako utemeljeno.

- Naravno da ne može, Hrvatin je odavno trebao dati ostavku - rezolutan je u procjeni sociolog Dražen Lalić, ponosan na sebe jer je Hrvatinovu nesposobnost i nedoraslost funkciji javno konstatirao još u vrijeme zadnjih predsjedničkih izbora i već onda zatražio njegovu ostavku.

- Taj čovjek je šef Državnog izbornog povjerenstva u zemlji s 500 tisuća lažnih birača i po pitanju te činjenice već godinama ništa ne poduzima. Davši za pravo pravomoćno osuđenom za najteže ratne zločine da sudjeluje na izborima, on je zapravo pljunuo na pravni sustav koji predstavlja, ta odluka je kontinuitet njegova ugrožavanja pravne države - drži Lalić.

Napominjući kako je Hrvatin tek kadrovski odraz politike velikog meštra i mentora čitavoga hrvatskog pravosuđa, Vladimira Šeksa, Dražen Lalić zaključuje da su hrvatsku demokraciju najviše ugrozili političari, hrvatsku privredu privrednici, a hrvatsku pravnu državu - pravnici.

Sustav je temeljito razoren iznutra, od svojih “brižnih” čuvara.

davor krile, foto: arhiv cropix

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last