Novosti Hrvatska

što kažu teolozi i odvjetnici o zahtjevu talijanskih benediktinaca za povrat samostana u istri

Rebić: Boli nas Bozanićev potpis, benediktinci nemaju pravo tražiti povrat

što kažu teolozi i odvjetnici o zahtjevu talijanskih benediktinaca za povrat samostana u istri

‘Izgovor da se  tu radi o unutarcrkvenom pitanju nije dobar, jer ne može se na ovakav način rješavati nešto što je već druga pravna instancija riješila, i to na međunarodnoj razini’, kaže Rebić te dodaje da ga odluka o suspenziji biskupa Milovana

SAMOSTAN_DAJLA-310711.1

Nije nikakvo čudo da je Vatikan uputio priopćenje u kojem ne odstupa od svoje odluke. Međutim, i dalje vjerujem da papi Benediktu XVI. nisu predočeni svi detalji vezani za taj slučaj − kazao nam je odvjetnik Veljko Miljević komentirajući priopćenje koje je, u povodu medijskih napisa o sporu Porečko-pulske biskupije i talijanskih benediktinaca iz Abazije di Praglia u Italiji oko povrata samostana i zemljišta u Dajli, odaslala Sveta Stolica.

Naime, podsjeća Miljević, dvije su ključne činjenice u ovom slučaju: prva je oporuka grofa Grisonija, koji je samostan u Istri darovao benediktincima te u oporuci naveo da, ako napuste to područje, nemaju prava na imovinu, dok se drugi odnosi na Osimske sporazume, prema kojima je Italija benediktincima isplatila odštetu u iznosu od 1,7 milijardi lira.
– Dakle, pitanje je jesu li oni, s obzirom na grofovu oporuku, uopće imali pravo na naknadu. A ako jesu, činjenica je da im je naknada plaćena, prema tome, oni više nemaju nikakvog pravnog temelja da bi potraživali tu imovinu − smatra Miljević.

Osim toga, dodaje da je “upletanje” hrvatske države u ovom slučaju neizbježno.

Da ishod cijelog slučaja ovisi isključivo o Papi, smatra Hrvoje Cirkvenec, urednik portala Križ života.
– Mislim da je Papina odluka konačna, jedino što bi eventualno moglo utjecati na promjenu stava jest činjenica da će Porečko-pulska biskupija bankrotirati bude li morala platiti odštetu benediktincima − kaže Cirkvenec, dodajući kako je odluka Svete Stolice da se benediktincima vrati imovina u Dajli možda i znak da se Vatikanu ne sviđa prodaja crkvene imovine za, primjerice, golf-terene, kao što je to u ovom slučaju učinila Porečko-pulska biskupija.

− Pogreška je očito napravljena još 90-ih godina, kad je nacionalizirano zemljište dano Biskupiji, a ne redu kojem je pripadalo, odnosno hrvatskim benediktincima − smatra, pak, don Ivan Grubišić, dodajući da je to bio politički akt kupovanja naklonosti Crkve. Također smatra da Papa svoj stav neće promijeniti, te da bi se kardinal Bozanić, koji je bio član Papine komisije koja je arbitrirala između talijanskih benediktinaca i Porečko-pulske biskupije, svakako trebao javno oglasiti i reći što je istina.

Da talijanski benediktinci nemaju pravo tražiti povrat imovine, smatra i teolog Adalbert Rebić.
− Budući da je imovina u Dajli Ozimskim sporazumima isplaćena, benediktinci nemaju pravo tražiti povrat. Tu je imovinu država Hrvatska, jednom već isplaćenu, darovala mjesnoj crkvi u Porečko-pulskoj biskupiji. Kao vlasnik, Hrvatska je to zemljište mogla darovati komu je god htjela, s tim da dotični to namjenski iskoristi za vjersko-crkvene potrebe − objašnjava Rebić. Ističući poštovanje prema vrhovnom poglavaru Katoličke crkve, Rebić kaže da ga odluka o suspenziji biskupa Milovana “na minutu” ipak žalosti.

− Mjesni biskup, znajući za svu pravnu pozadinu, nije htio potpisati sporazum. Mislim da bi obveze koje iz tog dokumenta proizlaze za Porečko-pulsku biskupiju sada trebala podmiriti Sveta Stolica. Izgovor da se tu radi o unutar crkvenom pitanju nije dobar, jer ne može se na ovakav način rješavati nešto što je već druga pravna instancija riješila, i to na međunarodnoj razini − smatra Rebić.

− Predsjednica Vlade u ovom slučaju može i dužna je posredovati kod Pape da se taj problem riješi pravično i pravedno, nipošto na štetu bilo koje strukture − kaže Rebić. Svetoj Stolici, dodaje, treba razjasniti problem i zamoliti je da se pokaže voljnom riješiti ga u duhu snošljivosti i kršćanske ljubavi, te poštovanja međunarodnih sporazuma.

− Katolike u Hrvatskoj osobito boli to što na tom dokumentu, nepovoljnom za Porečko-pulsku biskupiju, stoji potpis jednog hrvatskog biskupa i kardinala od kojega bi se očekivalo da taj problem Svetoj Stolici prethodno tako razjasni, da se ona time ne zapetlja i da ne dolazi do takvog nemira u Crkvi. Vjerujem da se to moglo i trebalo izbjeći − zaključuje Rebić.

MIRJANA ĆUK

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 5FirstPrevious[1]2345Last