Novosti Hrvatska

ZEMLJIŠNE MALVERZACIJE Uhićen general Mladen Kruljac, pod istragom još devet visokih časnika, priveden i Hajdukov suvlasnik Ivan Rimac

NAJNOVIJE

Oko 18 sati u zgradu PU osječko-baranjske dovedeni su general Mladen Kruljac i ostali osumnjičeni i USKOK-ovoj akciji vezano za malverzacije zemljištima na području Slavonskog Broda. Osim Kruljca navodno su uhićeni i poduzetnik Ivan Rimac, čelnik HDZ-a Brodsko-posavske županije Zdravko Sočković kao i načelnik Općine Sibinj Ivica Batinić te još neki vojni dužnosnici.

Svi su dovedeni u pritvorsku jedinicu USKOK-a u osječkoj policiji gdje bi trebali biti ispitani u sljedećih deset sati nakon kojih im može biti određen 24-satni pritvor, koji se može i produžiti za još 24 sata.

 Nakon toga, ukoliko ih se ne pusti na slobodu, privode se sucu istrage s USKOK-ovim istražnim zahtjevom i nalogom za provođenje istrage. Sam dolazak u Osijek bio je s dva crna kombija zatamnjenih stakala, koji su bili u pratnji dva automobila. Bez zaustavljanja su ušli u garaže Policijske uprave.

15.25 Puna četiri sata trajao je pretres prostorija koje u Karlovcu, u zgradi Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske koristi uhapšeni general Mladen Kruljac. Konačno, u 15.02 sata, nakon što su vojni policajci tijelima zatvorili dio kroz koji se mogao vidjeti, odnosno fotografirati Kruljčev ulazak u crni Mercedes, kolona od tri vozila krenula je iz vojarne.

Kako ne bi morali čekati na uključenje u vrlo prometnu Domobransku ulicu, jedan je vojni policajac palicom "stop" zaustavio promet u tom dijelu grada, te su tri automobila iz vojarne izjurila izrazito velikom brzinom. Zamjetili smo da su iz Zapovjedništva izuzeli neke predmete, te su u automobil odložili nekoliko smeđih vreća.

11.45 Nešto poslije 11 sati osumnjičeni general Kruljac dovezen je zgradu Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu.

Kolona od tri vozila ušla je na stražnji ulaz vojarne u Domobranskoj ulici. General Kruljac izašao je iz crnog Mercedesa Vito zatamnjenih stakala civilnih, zagrebačkih registracija. U Karlovcu će se u njegovoj nazočnosti obaviti pretres prostorija koje koristi kao zapovjednik HKOV-a.

Vozilo marke Mercedes upravljala je osoba u uniformi dok su u pratnji bila dva vozila, Honda osječkih registracija i Ford zagrebačkih oznaka.

M. PUŠIĆ

PRVA VIJEST

Jutros je po nalogu USKOK-a u Osijeku uhićen general pukovnik Mladen Kruljac, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske. To je najviši djelatni časnik hrvatske vojske koji je ikada uhićen, javlja Jutarnji list.

Policijski kombi pred Kruljčevim stanom
Foto: Ado Buljubašić / CROPIX
Kruljac je navodno uhićen zbog malverzacija s građevinskim zemljištima u Slavonskom Brodu, a doznaje se kako se istražuje još devet visokih časnika i dužnosnika MORH-a.

Uz Kruljca je navodno uhićeno još nekoliko osoba, a među njima je i Ivan Rimac, najveći pojedinačni kupac Hajdukovih dionica, koji je kupio dionice “bilih” za 11 milijuna kuna.

Krunoslav Borovec, glasnogovornik MUP-a, potvrdio je Kruljčevo uhićenje za Index, rekavši kako se radi o predmetu u nadležnosti Uskočkog suda u Osijeku.

U tijeku je pretres Kruljčeve kuće na Srebrenjaku u Zagrebu, trebao bi biti izvršen pretres zapovjedništva kopnene vojske u Karlovcu, kao i njegov dom u Slavonskom Brodu, javlja Nova TV.

Josipović: Uvjeren sam da će postupak biti brz i pravičan

Predsjednik Josipović je uvjeren da će postupak protiv generala Kruljca biti brz, utemeljen na činjenicama i pravičan u ishodu te podržava rad državnih tijela na otkrivanju svih kaznenih djela, bez obzira o kome je riječ, stoji u priopćenju Ureda predsjednika povodom uhićenja generala Mladena Kruljca.

Nadalje se navodi da je predsjednik razgovorao s načelnikom Glavnog stožera o rukovođenju kopnenom vojskom nakon uhićenja njenog zapovjednika te je dobio jamstvo da će Oružane snage i dalje uspješno ispunjavati sve svoje zadaće.

Zapovjedništvo nad Hrvatskom kopnenom vojskom privremeno je preuzeo brigadni general Zvonko Peternel.

JL

MORH nije obaviješten

- U povodu vijesti o uhićenju zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general pukovnika Mladena Kruljca, a obzirom na upite medija Ministarstvo obrane želi priopćiti kako u ovom trenutku još uvijek nije zaprimilo službenu obavijest o tom događaju.

Ministarstvo obrane će po zaprimanju službene obavijesti od nadležnih tijela u okviru redovne procedure odlučiti o mjerama koje je dužno poduzeti sukladno važećim zakonima

- Sustav zapovijedanja u Hrvatskoj kopnenoj vojsci redovno funkcionira te HKoV-om trenutno zapovijeda zamjenik zapovjednika HKoV-a brigadni general Zvonko Peternel -  novodi se u priopćenju MORH-a.


Kontroverzni časnik i Mesićev čovjek

Kontroverzni časnik HV-a, bivši boksač, optuživan za nasilje i veze s podzemljem, Kruljac je još u vrijeme Račanove vlade bio suočen s ultimatumom: još jedan incident i morat će otići iz vojske.

Zbog teških optužbi za nasilničko ponašanje i divljanje po poratnom Slavonskom Brodu tadašnji predsjednik Stjepan Mesić bio je izložen žestokoj kritici kad je Kruljca 2002. imenovao zamjenikom zapovjednika Kopnene vojske, a 2007. i stepenicu više, zapovjednikom najvećeg i najvažnijeg roda HV-a.

Kruljac je u medijima optuživan da je zajedno sa svojom ekipom zlostavljao građane Slavonskog Broda, izazivao incidente i napadao ljude. Bio je u sukobu s Antom Prkačinom, pa su se međusobno optuživali za reketarenje i kriminal. Možda najtežu optužbu javno je iznio Tomislav Opačak, poduzetnik iz Slavonskog Broda, koji je tvrdio da ga je Kruljac s prijateljima oteo i maltretirao gurajući mu pištolj u usta.

Posljednji incident kakav ne priliči osobi njegova ranga zabilježen je u rujnu 2009. kada se našao usred tučnjave u zagrebačkom narodnjačkom klubu. U kasnim noćnim satima prijatelj Mladena Kruljca udario je voditelja narodnjačkog kluba Nec u Veslačkoj ulici u Zagrebu.


PSD, JL
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 8FirstPrevious[1]2345678Last