Novosti Hrvatska

Tadić u Jadovnom: Rušenjem spomenika prikrivao se zločin (FOTO)

U mjestu Jadovno na Velebitu, gdje je prije 70 godina počinjen jedan od najstrašnijih zločina ustaškog režima, u nedjelju je komemoracijom obilježen dan kada je u lipnju 1941. godine u ovaj logor iz Gospića stigla prva grupa žrtava.

U svega 132 dana, u kompleksu logora Jadovno ubijeno je i u okolne velebitske rupe pobacano preko 30 tisuća ljudi, najviše Srba i Židova koji su u sabirni centar u Gospić dovođeni iz svih dijelova NDH-a. Po prvi put otkad se komemoracijom obilježava zločin na Jadovnu, vijenac pod obnovljeni spomenik žrtvama položio je srpski predsjednik Boris Tadić čiji je posjet spomen obilježju na Šaranovoj jami dijelom bio i privatan.

- Danas mi je vrlo teško biti ovdje, sa mnom je moja majka. U jednoj od ovih jama su kosti moga djeda i njegovog brata. Srbi i Hrvati baš na ovom mjestu moraju uspostaviti trajni mir, razumjeti svoju ulogu i svoje žrtve. Svojom politikom sjećanja i pomirenja želim doprinijeti da jednom zauvijek stanemo na kraj povijesnim strahovima i stradanjima do kojih su nas doveli - rekao je Tadić na komemoraciji pred brojnim članovima obitelji žrtava koji su iz Srbije stigli s 20-ak autobusa. Okupljeni u udrugu "Jadovno 1941" potomci stradalih javno su pozvali hrvatsku državu i institucije da ne ignoriraju ustaške zločine.

-Neporecivo je da se ovdje nalaze masovne grobnice, da su žrtve neidentificirane i nesahranjene, a da oni koji su zločine počinili nikad nisu kažnjeni. U ovom ratu porušeno je i ono malo spomenika što ih je bilo, mjesta stradavanja godinama se sakrivaju. Kako drukčije objasniti takav odnos nego kao otvoreno prikrivanje zločina. Sve dok je tako nema govora o međusobnom povjerenju, a kamoli o razvijanju prijateljskih odnosa - rekao je predsjednik udruge Dušan Bastačić.

Predstavnici hrvatske vlasti - Vesna Pusić kao izaslanica predsjednika Ive Josipovića i ministar kulture Jasen Mesić, koji je u ime Vlade otvorio obnovljeni spomenik u Jadovnom, govorili su o potrebi suočavanja s vlastitom prošlošću i osude fašizma.

-Današnja Hrvatska nije nasljednica ustaškog režima već se temelji na antifašističkom otporu tom ustašluku. To su naši korjeni. Danas, na putu prema trajnom miru, mi smo u stanju preuzeti odgovornost za svoju zemlju, izdići se iznad hirova dnevne politike i zato dolazak predsjednika Tadića doživljavamo kao znak snage i volje da obje naše zemlje grade novu, europsku budućnost- kazala je Vesna Pusić dok je Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća, na čiju je incijativu Vlada obnovila spomenik u Jadovnom upozorio kako se "politika sjećanja ne smije svesti na broj žrtava".

- Zatiranjem znamenja ne zatire se sjećanje. Obnovili smo ovaj spomenik, a obnovit ćemo i druge. Tako ćemo se suprotstaviti politikama koje žele omalovažiti ove žrtve- naglasio je Pupovac.

A. VUČETIĆ ŠKRBIĆ
FOTO: VLADIMIR IVANOV / CROPIX

TADIĆEVE IZJAVE

O Oluji

- Nikad nisam rekao da je Oluja genocid. S tom se riječju ne igram već to pitanje ostavljam povjesničarima i sucima koji su jedini meritorni za izricanje takvih kvalifikacija- rekao je Tadić dodajući da je Oluja dan kad Hrvatska slavi, a srpski narod tuguje jer je masovno potjeran iz svojih domova.
-Treba više učiniti na povratku Srba u Hrvatsku i problemima njihovog stambenog zbrinjavanja. Očekujem kako će skora donatorska konferencija na tu temu značajno pomaknuti stvari-kazao je srpski predsjednik.

Poruka navijačima

Sa komemoracije u Jadovnom Boris Tadić želio je poslati poruku divljacima na stadionima.
- Oni koji na tribinama viču "Ubi Srbina" ili "Nož, žica, Srebrnica" sramota su svog naroda i neprijatelji ljudske vrste. Protiv takvih ću se uvijek boriti jer to što oni viču nije prostakluk nego zvjerstvo, oni nisu navijači nego sramota. To su ljudi koji najavljuju novi zločin, kao takvi su moji neprijatelji i sretan sam što me tako tretiraju-poručio je predjsednik Tadić

Ja i Josipović

- Neka nitko ne sumnja u naše dobre odnose. Između predsjednika Josipovića i mene nema nikakvih problema ni sukoba. Za razliku od naših prethodnika, mi se redovito čujemo telefonom- poručio je Tadić upitan zašto povodom Dana Državnosti nije bio u Zagrebu kao gost predsjednika Josipovića. S druge strane, ni Josipović se jučer nije pojavio u Jadovnom već je poslao izaslanicu.

O Hrvatskoj u EU

-Ulazak Hrvatske u Europsku uniju otvara veće šanse za zemlje u regiji. Ali, isto tako, hrvatski građani moraju znati kako je u njihovom najboljem interesu da Srbija što prije, kao razvijena i stabilna zemlja regije, postane članica Unije- kazao je Tadić.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 6FirstPrevious[1]23456Last