Novosti Hrvatska

HSS-ovka Petir o izboru za homofoba: Oni su kršćanofobi

Marijana Petir
U sklopu desetog Zagreb Pridea bit će dodijeljene titule homofrenda i homofoba desetljeća. Samo nekoliko dana do proglašenja pobjednika izbor je sužen po tri osobe u obje kategorije - u kategoriji homofrenda desetljeća našli su se tako političarka Vesna Pusić, pjevačica Ida Prester i TV voditelj Aleksandar Stanković, dok se za titulu homofoba desetljeća bore političarka Marijana Petir, psihijatrica Mirjana Vulin i pjevač Jacques Houdek.

Što svakom od njih znači nominacija?

- Drago mi je da sam prepoznata kao homofrend, ali voljela bih da živim u svijetu u kojem takve titule nisu potrebne - kaže Ida Prester.

- Čast mi je što sam u toj skupini. Moja podrška tom dijelu populacije je istovremeno i moj angažman u borbi za Hrvatsku u kojoj će građanke i građani biti ravnopravni i u kojoj neće biti diskriminacije ni po etničkoj, vjerskoj, seksualnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi - kaže, pak, Vesna Pusić.

- Drago mi je da sam prepoznat kao tolerantna osoba koja je spremna propagirati ljudske slobode - kaže Aleksandar Stanković.

Među kandidatima za homofoba desetljeća reakciju smo dobili samo od Marijane Petir.

- Zalažem se da se poštuju ljudska prava i slobode. No, ova manjina je vrlo glasna u inzistiranju na svojim pravima dok istovremeno drugima niječu njihova prava - smatra Petir dodajući kako je pitanje seksualnosti privatna stvar s kojom javnost ne mora biti upoznata.

‘Neka tako bude’

- Ako su to razlozi što će mi eventualno biti dodijeljena takva titula, neka tako bude, ali moram reći da i ja s njihove strane osjećam svojevrsnu kršćanofobiju - poručuje Petir, koja smatra da je nasilje koje se dogodilo u Splitu za apsolutnu osudu te da svoj stav uvijek treba iznositi u argumentiranom razgovoru.

Iako nam je Jacques Houdek odgovorio na telefonski poziv, nije nam odgovorio i na pitanje kako komentira svoj plasman.

Mirjana Vulin, ravnateljica Psihijatrijske ustanove Lopača iz Rijeke, podsjetimo, prisilno je hospitalizirala mladu lezbijku Anu Dragičević, koja je u toj ustanovi provela punih pet godina. Zbog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi, odnosno nesavjesnog rada, riječko Općinsko državno odvjetništvo podignulo je optužni prijedlog protiv bivše ravnateljice.

m. ćuk
Foto: Miroslav Kiš / CROPIX

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 7FirstPrevious[1]234567Last