Novosti Hrvatska

Kad uđemo u EU, ribari će dobiti 30 milijuna eura

S danom ulaska u Europsku uniju hrvatsko će ribarstvo od Europskog fonda za ribarstvo dobivati 30 milijuna eura godišnje potpore, a tome se pridružuje još osam milijuna iz državnog proračuna. Potpore u EU-u nisu vezane proizvodno, već su usmjerene sufinanciranju različitih projekata i aktivnosti.

Projekti koji se mogu financirati  iz EFF-a pokrivaju velik broj područja i investicija, te se u nekim slučajevima sufinanciraju i u stopostotnom iznosu. Iznimno je bitno da svi projekti prolaze proceduru konzultacija s korisnicima – istaknula je mr. Neda Skakelja, savjetnica ministra poljoprivrede i ribarstva, na jučerašnjoj prezentaciji sustava europskih potpora za zemlje članice u Domu umirovljenika na Zenti.

Navela je kako EFF podrazumijeva tri sustava potpora: strukturno financiranje koje traži prezentaciju strateških ciljeva, državne potpore i tržišne intervencije.

- Da bi Hrvatska mogla koristiti sredstva potpore, mora priložiti statistike i dokumente koje potvrđuje Europska komisija. Nacionalni strateški plan trebao bi uključivati segmente koji jasno ocrtavaju smjernice razvoja ribarska politike. EFF kroz sedmogodišnji plan podijeli četiri milijarde eura, od kojih samo Španjolska dobije milijardu. Najviše sredstava dosad išlo je akvakulturi, preradi, mjerama od zajedničkih interesa, prilagodbi flote. Zanimljivo je kako velik dio sredstava u zadnjem razdoblju ide na smanjivanje flote – izvijestila je mr. Skakelja, dodavši kako državne potpore iznose 30 tisuća eura po korisniku u tri godine.

Načelnica sektora za strukturne i tržišne mjere u ribarstvu mr. Irena Jahutka iznijela je povijesni pregled razvoja potpora u ribarstvu od 1995. godine do 2010. kad je ta cifra iznosila 131 milijun kuna na 1007 korisnika.

- Nije lako voditi ribarsku politiku u EU-u, što je očito na primjeru “bildanja” flota zemalja članica u što je uložen ogroman novac, a sada se zbog krivih procjena javna sredstva ulažu u uništavanje tih plovila – kazao je Tonči Božanić, državni tajnik za ribarstvo.

Damir ŠARAC

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last