Novosti Hrvatska

Još jedna masovna grobnica: četnici pobili sve stanovnike Kostrića, nitko nije kažnjen

U studenom 1991. godine četnici su pobili sve stanovnike Kostrića, sela pokraj Hrvatske Kostajnice. Ubili su u kućama, na spavanju svih 16 stanovnika toga mjesta, među njima i dvoje djece Darija i Tomislava Jurića koji su imali tri odnosno pet godina.

U srijedu, 18. svibnja, u Kostrićima je otkriveno spomen oblježje masovne grobnice, a zajedno su ga otkrili Mirjana Vujčić, čije su roditelje Antu i Juru Kozića, sestru Veru Jurić, šogora Zlatka, dvojicu njihovih sinova Tomislava i Darija, pobunjeni Srbi ubili bez milosti istog dana, 15. studenoga 1991. godine.

- Osjećam se čudno na ovom mjestu i danas 21 godinu poslije zločina. Ovdje je pobijena cijela moja obitelj, živi smo ostali samo brat i ja koji nismo tada bili u selu. Tužna sam i ponižena sam što ni danas nitko nije osuđen zbog ovog stravičnog zločina i što još uvijek ne znam gdje su posmrtni ostaci moje sestre, mojih nećaka, mojeg šogora, rekla nam je Mirjana Vujčić.

Ogorčenje što još uvijek nitko nije odgovarao za Kostriće, što zločin u tome selu nije među prioritetima Državnog odvjetništva i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, što Kostriće kao stravičan zločin ne spominje ni Haag, izrazio je i saborski zastupnik Ivan Šantek.

Načelnica općine Majur Ana Šarić rekla je kako za ovakav zločin, pokolj cijelog sela i dvoje male djece koji su ubijeni u krevetu sa svojom majkom, nema opravdanja, ali ni oprosta.

Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić rekao je kako je ovo 16. obilježje masovne grobnice u Sisačko-moslavačkoj županiji i da postavljanjem ovog spomen obilježja odajemo počast svim mučki ubijenim mještanima Kostrića.

- Na području RH do sada su otkrivene 143 masovne grobnice, od čega najveći broj u Vukovarsko-srijemskoj, a potom u Sisačko-moslavačkoj županiji. Na popisu nestalih još uvijek je 1009 osoba, a na području Sisačko-moslavačke županije nepoznata je sudbina još 236 osoba. Iako je Domovinski rat odavno završio, teške polsjedice se i dana osjećaju. Kuće, sela i gradovi se obnavljaju, no brojne razorene obiteji trajno svjedoče o proživljenim ratnim strahotama.

- Prisjećajući se žrtava Kostrića ističemo da ćemo ustrajati u traženju nestalih i otkrivanju njihovih sudbina sve dok se ne pronađe i posledjnja osoba s toga tužnog popisa. Isto tako, naglašavam, da će Vlada RH ustrajati na otkrivanju i kažnjavanju krivaca za ratne zločine, rekao je ministar Ivić.

Mate Piškor

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last