Novosti Hrvatska

crkveni velikodostojnici o presudi

GLAS CRKVE Barišić: Žalosni petak; Uzinić: U Haagu se sudilo Hrvatskoj

 crkveni velikodostojnici o presudi

Marin Barišić, splitsko- makarski nadbiskup, misli da je na djelu više politika nego pravo, dok Mate Uzinić, dubrovački biskup, ne dvoji da su se zločini dogodili, ali ne može prihvatiti presudu u kojoj je sve što smo činili proglašeno zločinom

Za komentare presude, zamolili smo i nadbiskupe, biskupe i predstavnike katoličkih udruga. - Danas je žalosni petak za povijest, ali i za budućnost Hrvatske, jer je danas u ovoj presudi na optuženičkoj klupi bila čitava Hrvatska. Ovaj petak je najbliži Velikom petku, a nije ni to slučajno. Želio bih da nas ova ponižavajuća presuda ne podijeli međusobno, nego da je ponosno i zajedno izdržimo.

Trebamo se vidjeti zajedno na putu izgradnje naše slobode i domovine, a za koje su svoje živote dali heroji Domovinskog rata. Nadajmo se da ova presuda neće biti konačna. Osuđeni za nas ostaju veliki, kao i svi koji su sudjelovali u izgradnji naše slobode. Vjerujem da će ostati još veći i za našu budućnost.

Nositi svoj križ do kraja

Želio bih biti duhovno blizu osuđenima i zato pozivam sve da im budemo blizu u molitvi, da im Gospodin dade nadahnuća i snage kako bi mogli iznijeti do kraja svoj križ, koji je na svoj način križ svih nas. Jer iako su osuđeni kao pojedinci, oni su pridonijeli slobodi koju danas svi imamo. Žao mi je što je ovakav sud politički previše obojen, jer tu je na djelu više politika nego pravo. Ipak, mislim da ove riječi suda nisu konačne, zato jer vjerujem u onu Konačnu riječ, a to je zadnja riječ suda Gospodina našega - rekao nam je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Dubrovački biskup Mate Uzinić kazao nam je: - Riječ je o osudi Hrvatske. Događaji su izdvojeni iz konteksta, a kada se to uradi, onda se dobiva sasvim drukčiji sadržaj. Nitko ne spori da su počinjeni zločini, ali želju da se oslobodi dio vlastita naroda i teritorija i ponovno uklopi u zajednicu s cijelom zemljom, proglasiti zločinom je nepravedno. Jednostavno je preuzeto sve ono što je reklo tužiteljstvo za temelj osude. Moramo biti hrabri i nastaviti moliti za one koji su osuđeni da se nose s presudom, da ne izgube nadu. Isto tako, moramo moliti za obitelji, ali i za domovinu jer ovakva nas presuda može ubaciti u razne osjećaje, pa čak da počnemo postavljati pitanje jesmo li uopće trebali imati domovinu ako je izgrađena na zločinu.

Žrtva i zločin

Ne dvojim da su se zločini dogodili, ali ne mogu prihvatiti ovakvu presudu, u kojoj su sve što smo činili proglasili zločinom. Više se sudilo pokojnom predsjedniku, kao i Hrvatskoj. To je problem koji svi zajednički moramo prihvatiti kao nešto što ne možemo promijeniti. Uostalom, nije se nešto drugo moglo i očekivati, jer je problem Haaga izjednačavanje žrtava i zločina. Ipak, treba održati nadu i ne trebamo se stidjeti toga što smo učinili, nego se ponositi time što smo stvorili domovinu.

Ljudima koji su sada osuđeni trebamo biti zahvalni. - Očito je da su svjetski vlastodršci i dalje uvjereni da je hrvatska država kao takva već jedan krimen. U to su je uvjerile britanske obavještajne službe jer znademo da je na početku 20. stoljeća ta teza bila postavljena. Poslije je ona bila i formulirana u knjizi “Magnum Crimen” (Velika optužba) i Stepinac je bio suđen najviše zbog toga što se opredijelio za hrvatsku državu. Na početku Domovinskog rata znademo kakve su bile reakcije, pogotovo britanske politike, i da je ovo što je sada sudski formulirano taj način gledanja na Hrvatsku - kazao nam je gospićko-senjski biskup Mile Bogović.

saša horvat

Miletić: Duboko sam potresen

Krešimir Miletić, predsjednik CRO-BIOS-a, krovne udruge koja okuplja još 15 katoličkih udruga, te broji oko 20 tisuća aktivnih katolika: – Ovo je presuda cijeloj Hrvatskoj, presuda protiv pravde i prava, protiv istine i dostojanstva hrvatskog naroda. Duboko sam potresen.


Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 11FirstPrevious[1]2345678910Last