Novosti Hrvatska

TEŽAK UDARAC  

TUGA U ĐURĐEVCU Naš Mladen nikad nije izdao naredbu za ubijanje’

TEŽAK UDARAC          

U Đurđevcu, rodnom gradu generala Mladena Markača, sa strepnjom i nestrpljenjem iščekivala se presuda Haaškog tribunala, a brojni Đurđevčani okupili su se u Gradskoj knjižnici gdje su pratili izricanje prvostupanjske presude.

Odluka sudskog vijeća o kazni od 18 godina zatvora za generala Markača uzrokovala je šok i nevjericu Đurđevčana za koje je Markač heroj, a ne zločinac.

Za doprinos u Domovinskom ratu i oslobađanju okupiranog teritorija general Markač je prije 15 godina, nakon akcije Oluja, dobio najveće javno gradsko priznanje – Počasni građanin grada Đurđevca.

Aktualni gradonačelnik Đurđevca Slavko Gračan ističe kako će bez obzira na presudu general Markač ostati počasni građanin.

- Dužnost mi ne dopušta komentirati presudu, no mogu reći da se nadam da će nakon žalbe general Markač dokazati svoju nevinost. General Markač bio je i biti će počasni građanin grada Đurđevca, a vjerujem da tako razmišljaju svi Đurđevčani. Znam generala Markača kao lovca i strijelca. Uvijek je poštivao pravila lovaca, siguran sam da se držao i ratnih propisa – rekao je Slavko Gračan.

Đurđevčani koji su u Gradskoj knjižnici pratili izricanje presude, slažu se kako je odluka haškog tribunala sramotna te da je težak i nizak udarac i za stvaranje Hrvatske. Đuro Vuzem, školski prijatelj generala Markača, naglasio je kako je presuda generalima Markaču i Gotovinu zapravo osuda svih branitelja i Hrvatske.

- Vrlo dobro poznam Mladena od malih nogu i uvjeren sam da nikad nikome nije izdao naredbu za ubijanje, pogotovo civila, i ne može biti kriv ni po zapovjednoj ni po individualnoj odgovornosti.

Strica generala Markača, 82-godišnjeg Martina Markača kod kuće je zatekla vijest o presudi kojom je njegov nećak osuđen na dugogodišnji zatvor. Kada smo ga nazvali, od tuge i brige se rasplakao i kroz suze istaknuo:

- Ako je moj Mladen ratni zločinac onda smo mi zločinačka država. Ne mogu opisati bol u mom srcu nakon izricanja presude.

DINKO BOROZAN/ PODRAVSKI LIST

Naslovnica Hrvatska