Novosti Hrvatska

Miroslav Tuđman: Još od Mesićeva svjedočenja slušamo o mom ocu kao vođi zločinačkog pothvata

/ Ogorčen sam zbog presude koja je poražavajuća za međunarodnu pravdu i diskreditira to sudište. Sudac je pročitao presudu tako što je nabrojao točke optužnice, naprosto je optužnicu pretvorio u presudu, a u međuvremenu kao da nije bilo suđenja i iznošenja dokaza. Nažalost, ovo je presuda svim sudionicima vojno-redarstvene akcije Oluja, a tada ih je pod oružjem bilo 200.000. Sudac Orie napravio je nešto što nitko prije nije – priznao je Krajinu kao međunarodni subjekt što je poslužilo kao temelj da se o Oluji govori kao o međunarodnom sukobu. - kazao je, komentirajući presudu hrvatskim generalima, Miroslav Tuđman, sin prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

- Što se tiče koncepta zločinačkog pothvata imamo dvije potpuno oprečne pravne i političke situacije. Naime, hrvatski Ustavni sud je još 2001. donio ocjenu da je Oluja legitimna oslobodilačka akcija. Kada govorimo o prekomjernom granatiranju nije mi jasno što je onda s Vukovarom i Gospićem za koje je ocjenjeno da nije bilo prekomjernog granatiranja. Svi gradovi iz Oluje bili su otvoreni u roku 24 sata što su popratili i mediji.

Očito je da pri donošenju odluke haaškom sudu u prvom planu nisu bile činjenice i faktografija već politički čimbenici. Nakon što prođe emocionalni stres od izricanja presude generalima, Hrvatska će nažalost potonuti još dublje u krizu.

Kako se osjećao kad je tijekom izricanja presude spomenut njegov otac Franjo Tuđman, pitali smo

- To slušamo još od Mesića i njegovog svjedočenja. Tu nije bilo ništa personalno, nije se spominjao moj otac već predsjednik republike, ministar obrane i šef vojske, a danas je osuđena hrvatska politika, hrvatsko političko vodstvo i hrvatski suverenitet.

M. Ćuk
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 12FirstPrevious[1]2345678910Last