Novosti Hrvatska

SJEDI, JEDAN Cro Demoskop: Kosorici najmanja ocjena od kada je istraživanja

Vlada Jadranke Kosor u ovomjesečnom istraživanju agencije Promocije plus - Cro Demoskop zabilježila je najmanju podršku javnosti od siječnja 2004. godine otkad agencija radi istraživanje.

Samo 13,4 posto ispitanih podržava rad Vlade! Niska razina potpora politici Vlade vidljiva je i iz najslabije ocjene njezinoga rada, koja je slabija od prošlomjesečne rekordno niske ocjene (sada 1,87 prema prošlomjesečnih 1,88). Najbolju ocjenu Vlada bilježi među biračima HDZ-a 3,17, ali je i ona slabija od one prije mjesec dana kad je iznosila 3,34.

Zanimljivo je i da birači najvažnijeg koalicijskog partnera HSS-a, Vladi daju samo 1,94 te su po ovom kriteriju sličniji biračima opozicijske koalicije.

Najveća opozicijska stranka SDP i dalje je vodeća politička stranka u zemlji s 29,2 posto, a HDZ je na drugom mjestu s 18,3 posto. Činjenica je također da su u posljednjih šest mjeseci obje stranke zabilježile pad potpore, SDP za 3,5 posto, a HDZ za četiri posto. HNS osvaja 5,9 posto, a HSS jedva prelazi prag s 5,1 posto. Oko tri posto vrte se - HSLS (3,2 posto), HSP (3,1 posto) i HSU (3 posto).

Nakon prošlomjesečnog velikog skoka Hrvatskih laburista stranka se ovaj mjesec otklizala na 1,9 posto. Kao i u svim ostalim anketama i dalje se bilježi vrlo visoki udio neodlučnih birača, a i visoka razina apstinenata, čak oko pedeset posto ispitanika su u ove dvije skupine. U utvrđivanju preferencija koalicija stranaka lijeva koalicija bilježi izbor od 40,4 posto, a sada vladajuća HDZ-ova, 21,2 posto.

Prema ocjeni Cro-Demoskopovih ispitanika najizgledniji kandidati za prvog stanara Markovog trga je šef SDP-a Zoran Milanović. Milanovića kao premijera vidi 45,5 građana, a samo njih 16,3 podržalo bi premijerku Kosor. Da su oboje loš izbor misli 32,5 posto kandidata.

A.B.Krile
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last