Novosti Hrvatska

brod ‘Jugolinije’ prodan u staro željezo

Nekadašnji riječki ‘Triglav’ uskoro će prema rezalištu

U staro željezo prodan je brod za prijevoz sipkih tereta i kontejnera “Eleana”, još jedan brod iz flote nekadašnje riječke “Jugolinije”, odnosno “Croatia Linea”. Riječ je, naime, o bivšem “Triglavu”, izgrađenom 1981. godine u pulskom “Uljaniku”, zajedno s blizancem “Velebitom”.

Dosadašnji vlasnik, grčka kompanija “G Bulk”, na prodaji broda zaradila je zavidnih 3,1 milijun dolara, a brod će uskoro isploviti iz iračke luke Umm Qasr na posljednju plovidbu prema indijskim rezalištima.

Nekadašnji “Triglav” dug je 151,8 metara i širok 22,6 metara. Nosivost broda je 15.642 tone i 412 kontejnerskih jedinica. Iako je riječ o jednom od posljednjih desetak još uvijek aktivnih brodova iz nekad velebne flote najvećeg hrvatskog brodara, uz izgradnju “Triglava” vezana je zanimljiva priča.

“Uljanikova” Novogradnja 319 trebala je postati indijski “Bhavu Bhuti”, ali nije nesuđeni vlanik prodao brodove blizance “Jugoliniji” koja ih je imenovala “Triglav” i “Velebit”.

Međutim, ubrzo su Indijci prihvatili novi ugovor, pa su za njih izgrađena dva broda istih karakteristika. Time se dogodio svjetski presedan da je isti škver gradio po dva para blizanaca s istim imenima.

S.D.

Naslovnica Hrvatska