Novosti Hrvatska

"Oko sokolovo" se vratio na posao: otkaz voditeljici u Metkoviću zbog mobbinga

Uprava hrvatskih pošta smijenila je voditeljicu poštanskog ureda u Metkoviću, Marinu Kuzman, koju je dvadesetak djelatnica optuživalo za sustavno zlostavljenje i mobbing na radnom mjestu.

Zbog osobito teške povrede radnih obveza sada već bivšoj upraviteljici Kuzman, uručen je i izvanredni otkaz ugovora o radu, a za v.d. upravitelja imenovan je Marinko Jelinić, potvrdila nam je glasnogovornica Hrvatske pošte, Sonja Vlahek.

Tako je nakon višednevne agonije riješena kriza u jedinom metkovskom poštanskom uredu, koji je zbog nedostatka djelatnika sredinom lipnja skratio radno vrijeme sa strankama.

Kako smo već pisali, devetnaest poštanskih djelatnika, uglavnom žena zaposlenih na šalterima oboljelo je od depresije te drugih psihičkih stanja, prouzročenih dugotrajnim stresom i zlostavljanjem na radnom mjestu.

Ovakvu dijagnozu javnosti poznatiju kao „mobbing“, potvrdili su specijalisti psihijatri, koji su bolesnim poštarima savjetovali da se ne vraćaju u nezdravo poslovno okruženje.

Da su u poštanskom uredu Metković već odavno ništa ne štima, te da su poremećni međuljudski odnosi potvrdio nam je i povjerenik Hrvatskog sindikata pošta u Dubrovniku, Ivan Đančević, koji se nada da će se sa promjenom voditelja takvo „bolesno“ stanje smiriti, te da će građani imati puno bolju poštansku uslugu.

Novoimenovani v.d. upravitelj, Marinko Jelinić, kratko je ustvrdio da je u tijeku primopredaja dužnosti te da ništa detaljnije ne može govoriti o slučaju poštanskog ureda u Metkoviću i masovnom bolovanju zaposlenica.

– Nadam se da će se stanje stabilizirati te da će se svi zaposlenici vratiti na svoja radna mjesta, a pošta u Metkoviću biti i dalje na usluzi svim građanima, rekao je Jelinić.

Stanislav SOLDO / EPEHA

Red na kraju europskog prvenstva

Čini se da je „oko sokolovo“, Mateo Beusan, koji je zadužen za funkcioniranje poštanskih ureda u Hrvatskoj tijekom lipnja bio zauzet obvezama oko europskog prvenstva pa je riješenje slučaja Metković, kako smo i pretpostavljali, moralo pričekati kraj nogometnog ludila.

Naslovnica Hrvatska