Novosti Hrvatska

nakon što je pola hrvatske premreženo jakim signaloM tV postaja s apenina, državni tajnik središnjeg ureda za e-hrvatsku poručuje

BUONGIORNO, CROAZIA Lučić: Nećemo dopustiti da Dalmacija i Istra gledaju samo talijanske programe

nakon što je pola hrvatske premreženo jakim signaloM tV postaja s apenina, državni tajnik središnjeg ureda za e-hrvatsku poručuje

Signali se preklapaju   u Istri, Zadarskoj i Šibensko kninskoj županiji. Sankcija za upadanje u tuđe frekvencije nema u međunarodnom sporazumu koji Italija krši. Ali mi nećemo sjediti prekriženih ruku, nastavit ćemo se boriti pravnim putem

Signali hrvatskih i talijanskih programa preklapaju se i miješaju na području Istarske županije, gdje građani ne mogu pratiti programe hrvatskih televizija, a prema zadnjim informacijama, tih smetnji sad ima u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

Mjerenjima na terenu utvrđeno je da je uzrok tih problema odašiljanje televizijskih programa iz Italije na frekvencijama dodijeljenim Hrvatskoj.

Stoji to u pismu Gordana Jandrokovića, potpredsjednika hrvatske Vlade i ministra vanjskih poslova, Francu Frattiniju, ministru vanjskih poslova Italije. Jandroković je od talijanskog kolege zatražio pomoć u rješavanju problema upozoravajući da se talijanski programi odašiljaju na frekvencijama koje su Hrvatskoj dodijeljene međunarodnim frekvencijskim planom usvojenim na Regionalnoj telekomunikacijskoj konferenciji Međunarodne telekomunikacijske unije, održanoj u Ženevi 2006. godine.

Samo dogovor

S obzirom na to da je za prvi kvartal ove godine najavljen prijelaz s analognog na digitalni signal u nekoliko talijanskih regija, ministar Jandroković zatražio je od ministra Frattinija da zajednički potaknu razmjenu informacija između relevantnih državnih institucija i pridonesu otklanjanju problema te istaknuo nužnost pridržavanja međunarodnih sporazuma.

- Ne postoji arbitar za rješavanje ovog problema, nema sankcija za upadanje u tuđe frekvencije, toga nema u međunarodnom sporazumu. Ali Italija je jedina zemlja koja je prekršila taj sporazum. Nitko drugi ga nije kršio.

Talijani su stvarali ovakve probleme Švicarskoj i Francuskoj, sad ih rade nama i Slovencima. Švicarci i Francuzi su taj problem rješavali na isti način, pravnim putem, pa su ga uspjeli riješiti.

I Hrvatska će ga riješiti, mora ga riješiti - uvjeren je Igor Lučić, državni tajnik Središnjeg ureda za e-Hrvatsku. Državni tajnik objašnjava da su ženevskim međunarodnim sporazumom Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori i Albaniji dodijeljena 24 kanala, a Italiji 25.

Kako su Talijani počeli emitirati digitalni signal odašiljajući ga velikom snagom, tako su počeli zauzimati hrvatske i slovenske kanale. Nastave li kršiti frekvencijski plan, i ostali dijelovi hrvatske obale imat će probleme kao Istrani.

Umjesto hrvatskih, gledat će programe talijanskih televizijskih kuća. Na naše pitanje što Hrvatska može učiniti da se to ne dogodi, Lučić kaže da se na sastancima u Europskoj komisiji već raspravljalo o tome i da će se nastaviti s pritiscima:

Nediplomatske metode

- Mi nećemo sjediti prekriženih ruku, nastavit ćemo se boriti pravnim putem. Taj ćemo problem riješiti jer ne možemo dopustiti da pola Hrvatske nema signale hrvatskih televizijskih programa - kaže Lučić.

Inače, dok Hrvatska muku muči s jakim signalima susjeda s druge strane Jadrana, vrijedi napomenuti da su neki talijanski susjedi, uz pravne, koristili i druge, manje diplomatske metode. Na primjer, poznavatelji ovog tržišta navode da su Švicarci na prejake talijanske TV signale uzvraćali isključivanjem električne energije talijanskoj Lombardiji.

Nisu stali samo na tome, nego su, kao i Francuzi, uzvraćali pojačavanjem svojih signala pa su ometali talijanske TV programe. Nakon te bitke signalima, talijanski TV programi više nisu “upadali” na TV ekrane u Švicaraca i Francuza.

SANJA STAPIĆ

Sastanci nisu otklonili smetnje

Jandroković je Frattinija podsjetio da je Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije uputila službenu prijavu smetnji talijanskome ministarstvu gospodarskog razvitka. Održano je i nekoliko bilateralnih sastanaka institucija koje se bave telekomunikacijskim uslugama, a taj problem je više puta istaknut na sastancima radnih skupina za elektroničke komunikacije i upravljanje radiofrekvencijskim spektrom različitih međunarodnih organizacija, no bez uspjeha.


Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last