Novosti Hrvatska

PROSVJED U ZAGREBU "Srbija je agresor, Hrvatska je žrtva" (FOTO)

Inicijativni odbor branitelja, organiziran pod motom "STOP progonu hrvatskih branitelja", organizirao je u subotu na Trgu bana Josipa Jelačića prosvjedni skup protiv progona hrvatskih branitelja. Prosvjedni skup, na kojem se skupilo oko 1000 ljudi,  započeo je pjevanjem himne Lijepa naša i minutom šutnje za hrvatske branitelje, a potom je nekoliko govornika u emocionalno nabijenim istupima oštro osuđivalo  nedavno uhićenja Tihomira Purde prilikom prelaske granice Bosne i Hercegovine, ali i sudski progon bilo kojeg hrvatskog branitelja zbog ratnih zločina.
„Ovo je prvi ovakav skup u ovoj godini i nećemo stati sve dok se prestani sa progonom hrvatskih branitelja. Zahvaljujem svima koji su nam se danas pridružili kako bi prosvjedno obilježili dan priznanja Republike Hrvatske i poručili predsjedniku države, premijerki i saborskim zastupnicima da su im upravo branitelji omogućili udobne fotelje i visoke plaće“, ustvrdio je tim povodom Boris Prebeg, predstavnik Inicijativnog odbora branitelja.

Istupi govornika su se prekidali poklicima „Vukovar“, „Hrvatska“, „Škabrnja“, „Izdaja“, „U boj u boj, za narod svoj“, „Za dom spremni“, skandiranjem imena Franje Tuđmana, te pjevanjem pjesme „Zovi, samo zovi“, a među brojnim transaprentima i zastava isticali su se oni najveći na kojima je pisalo „Merčep Heroj, Stanimirović zločinac“, „Povlačenje tužbe protiv Srbije je veleizdaja“, „Branitelji su hrvatski junaci“, te „Za sve su krivi premijerka Kosor i predsjednik Josipović“.

Dosta okupljenih prosvjednika je bilo nezadovoljno malim odazivom građana na skup, a jedan od njih je gnjevno dodao: „Više bi ih došlo da je 'gay pride'“.

Petar Janjić Tromblon, vukovarski borac koji je „skinuo“ 29 tenkova i devet mjeseci proveo u srpskim logorima svoj je govor počeo sa „Hvaljen Isus i Marija“, te nastavio riječima kako „nas ovdje ima dovoljno da opet obranimo Vukovar“.
„Vlast je organizirana banda koja je branitelje pretvorila u progonjene životinje i mi to više ne možemo tolerirati ni podnositi. Pobijedili smo u ratu za slobodnu Hrvatsku, a i u ovom ratu ćemo pobijediti“, kazao je Janjić.

Nakon završetka prosvjednog skupa branitelji su otišli na Markov trgu gdje se u Crkvi Svetog Marka održavala misa za poginule hrvatske branitelje.


FRENKI LAUŠIĆ

Bez viđenijih lica

Od poznatih političara na skupu su bili Zvonimir Šeparović i Pero Kovačević, zamjenik predsjednice stranke HSP dr. Ante Starčević, a Kovačević nam je rekao kako bi Ministarstvo pravosuđa trebalo javnost izvijestiti o tome da Srbija uvjetuje izručivanje Tihomira Purde Hrvatskoj pokretanjem istražnog postupka u Hrvatskoj protiv njega, ali i Petra Janjića Tromblona i Danka Maslova.
„To ne znači da će DORH morati podnijeti kaznenu prijavu protiv njih trojice ako se u istrazi utvrdi da nema dovoljno dokaza, ali će morati službeno pokrenuti istragu“, rekao nam je Kovačević.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 14FirstPrevious[1]2345678910Last