Novosti Hrvatska

burne reakcije na najavu ponovnog uvođenja dodatnih ispita za upis iz zagrebačke visokoškolske ustanove

IGNORIRANJE MATURE Fuchs: Medicinski fakultet otvara vrata korupciji

burne reakcije na najavu ponovnog uvođenja dodatnih ispita za upis iz zagrebačke visokoškolske ustanove

Zagrebački  Medicinski fakultet najavio dodatne provjere znanja iz biologije, fizike i kemije, što su u Ministarstvu ocijenili otvaranjem vrata ‘industriji’ priprema za prijamne, koja se do sada pokazala leglom korupcije i nepotizma u visokom obra

Odluka zagrebačkoga Medicinskog fakulteta da od iduće akademske godine, umjesto jedino rezultata državne mature, kao uvjet za upis ponovno uvede dodatne provjere znanja iz biologije, fizike i kemije, uzburkala je duhove.

Javnost je taj potez, koji je donijelo Fakultetsko vijeće toga fakulteta, protumačila kao povratak prijamnih ispita i rušenje državne mature. Fakultet se našao na udaru i stoga što je jedini od medicinskih fakulteta u zemlji koji je donio takvu odluku.

Opis

 

Oštre i eksplicitne osude zbog toga su stigle i iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te samoga ministra Radovana Fuchsa, koji je izričito ocijenio kako taj potez otvara vrata korupciji.

Ministar drži da odgovorni na zagrebačkome Medicinskom fakultetu imaju zakonsko pravo na izmjene pravila upisa i ponovno uvođenje prijamnog ispita.

- Iako ih zakon u tome ne onemogućuje, žao mi je što se samo nakon dva i pol mjeseca rada po novim pravilima ponovno uvodi prijamni ispit koji donosi čak polovicu bodova. Vjerujem da će đaci i njihovi roditelji znati procijeniti na koji se fakultet bolje upisati - kazao je ministar Fuchs.

Glasnogovornik Ministarstva Duje Bonacci upozorava: 

- Takav sustav širom otvara vrata “industriji” priprema za prijamne, koja se do sada pokazala leglom korupcije i nepotizma u visokom obrazovanju. Naime, kaže, dovoljno se zapitati tko će zainteresirane kandidate moći pripremati za polaganje tih “posebnih” sadržaja ako ne upravo oni koji odlučuju o tome koji su to “posebni” sadržaji budućim brucošima potrebni i koji će ujedno sastavljati zadatke za prijamni ispit.

- Ministarstvo, s obzirom na autonomiju Sveučilišta, nema ovlasti spriječiti provedbu ovakvih odluka fakulteta, a Medicinski fakultet je za tu odluku dobio zeleno svjetlo Senata Zagrebačkog sveučilišta. No, neslužbeno doznajemo da bi Ministarstvo “neposlušnoj” sastavnici moglo odgovoriti – smanjenjem kvota za upise, što nitko nije želio potvrditi.

Duje Bonacci, pak, ocjenjuje kako je uvođenje dodatnih provjera znanja jedinstven primjer diskriminacije. 

- Uvjetovanje upisa svladavanjem takvih “posebnih” sadržaja, prednost pri upisu na Medicinski fakultet automatski će imati oni učenici koji budu u mogućnosti pohađati dodatne pripreme. To svakako neće biti učenici lošijeg imovinskog statusa, kao ni učenici iz manjih mjesta gdje je takve pripreme zbog malog interesa neisplativo organizirati – kazuje Bonacci.

To zaoštravanje na liniji Ministarstvo – Medicinski fakultet dodatno podgrijavaju kuloarske priče prema kojima Medicina vraća prijamne navodno stoga da omogući upis djeci iz liječničkih i ostalih obitelji elitnijeg društvenog statusa, kojima matura nikako nije pogodovala.

Sve te ocjene i revolt javnosti šokirale su aktualnog dekana zagrebačke Medicine prof. dr. Davora Miličića, koji odlučno demantira sve što im se stavlja na dušu. 

- To da mi rušimo državnu maturu, notorna je laž i neukusna provokacija. Državna matura je dobrodošla, ona će i dalje biti uvjet za upis, ali smo zaključili da ona ne mora biti nužno upisnica za fakultet - ističe Miličić.

Pojašnjava kako se potreba za dodatnom provjerom znanja iz izbornih predmeta fizike, biologije i kemije pojavila stoga što fakultet želi da se budući studenti više usmjere na specifična znanja iz tih predmeta koja su bitna za studij medicine, a ne na sva znanja iz tih predmeta koje provjerava državna matura.

Po novim kriterijima, ocjene iz srednje škole na upisu će nositi 26 posto bodova, rezultat državne mature 24 posto, a dodatna, specifična provjera znanja čak 50 posto. Miličić u tome ne vidi ništa sporno. 

- Optužbe o korupciji najgrublja su uvreda za Medicinski fakultet. Kod nas nikada nije bilo upisa preko veze. Otvoreni smo svim inspekcijama, kontrolama i evaluacijama - poziva dekan.

Poručio je i da svako smanjivanje kvota nanosi štetu hrvatskom društvu i zdravstvu, koje će za nekoliko godina biti prisiljeno uvoziti liječnike.

pišu Marijana Cvrtila
Ivančica Celevska

Dr. Marušić: Odlikaš je i za nas odlikaš

Dekan splitske Medicine prof. dr. Matko Marušić nije želio komentirati odluke svojih bivših kolega u Zagrebu. Podsjeća da je Medicinski fakultet u Splitu dovoljno rekao time što je potpuno pojednostavio upis tako što je izbacio bodovanje izbornih predmeta fizike, kemije i biologije, a ostavio samo vrednovanje osnovnih predmeta s državne mature – hrvatskog i stranog jezika te matematike.

- Odličan učenik za nas je odličan učenik – kratko je rekao Marušić.

Podaci

Prema podacima s državne mature, od 300 studenata koliko ih je primio Medicinski fakultet u Zagrebu, za njih 276 medicina je bila prvi izbor. Brucoši medicinari maturu su riješili iznad prosjeka, a, primjerice, biologiju su položili uspješnije od kandidata koji su upisali biologiju na PMF-u, u fizici su bili bolji od budućih nastavnika fizike, a u kemiji od budućih kemijskih inženjera.

Dr. Šustić: Nećemo imati prijamne

Dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci prof. dr. Alan Šustić kaže kako ova visokoškolska ustanova neće uvoditi nikakve promjene u dosadašnji način primanja studenata na prvu godinu studija. “Za nas će jedini kriterij za upis biti rezultati postignuti na državnoj maturi,“ ističe prof. Šustić.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last